Dostupni linkovi

Zadiranje u domenu pravosuđa?


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Optuženik za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine Branimir Glavaš na nastavak suđenja dolazit će ubuduće sa slobode, a ne više iz pritvora.

Nedopustivo miješanje zakonodavne vlasti u rad sudske vlasti – tako su opozicija i stručna javnost nazvali odluku hrvatskog Sabora da se optuženiku za ratne zločine Branimiru Glavašu skine imunitet kako bi mu se moglo nastaviti suđenje, ali ne i da mu se skine imunitet za određivanje pritvora, pa će Glavaš na nastavak suđenja ubuduće dolaziti sa slobode. Nema razloga za nastavak pritvora, jer su se okolnosti promijenile, kazao je u raspravi HDZ-ovac Živko Nenadić:

«Promjena je u tome što je istraga već davno završena, što su svi svjedoci ispitani i što je već u tijeku glavna javna rasprava.»

Ova saborska odluka može biti razlog za zabrinutost, komentirao je za Radio slobodna Europe Ured OESS-a u Zagrebu. Glasnogovornica Ureda Ljerka Draženović podsjetila je da je zagrebački Županijski sud, nakon što je Glavaš u studenom reizabran u Sabor, odlučio da odluka prošlog saziva Sabora o skidanju imuniteta Glavašu – više ne vrijedi:

«Slijedom toga, pravosuđe je zatražilo od Sabora da intervenira u kaznenom postupku koji je u tijeku. Tako je namjesto Županijskog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda Sabor donio odluku o primjerenosti ili neprimjerenosti pritvora. Ovo može biti razlogom za zabrinutost kada je riječ o diobi pravosudne i zakonodavne vlasti, kao i pravne sigurnosti i izvjesnosti.»

Saborska odluka o neskidanju imuniteta Glavašu radi nastavka pritvora je suštinski pogrešna, kaže pravni ekspert i saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivo Josipović. On je podsjetio da je Mandatno- imunitetno povjerenstvo predložilo, a Sabor prihvatio odluku o neskidanju imuniteta, s obrazloženjem da to neće utjecati na tok postupka :

«To je tipično pravničko rezoniranje, na način na koji bi i sud odlučivao o pritvoru. Prema tome, Sabor je tu ušao u crveno, ušao je u domenu pravosuđa, a još jednom ističem: Sabor ne smije odlučivati da li će se koga pritvoriti ili ne, ali odlučuje o tome da li će se pravosuđu omogućiti da o tome odluči – ili ne! Ovdje je argumentacija bila pravna, a ne ona politička, kakva bi bila primjerena saborskoj odluci o imunitetu i mislim da je to pogrešno.»

Iako su i iz Socijaldemokratske partije stigle procjene da je HDZ ovim potezom htio ojačati svoju poziciju pred ponovljene lokalne izbore u Osijeku, gdje je Glavaševa stranka na nedavnim izborima postigla dobre rezultate, Josipović upozorava da se politika treba čuvati izjava koje ulaze u domenu rada suda.

«Zato bih se ja tu suzdržao i apeliram na sve da pustimo sud da radi svoj posao, da politika makne prste s tog predmeta i pusti pravosuđe da odluči.»

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Krunislav Olujić kaže kako je saborskom odlukom da se Glavašu ne skine imunitet i za nastavak pritvora pravna država otišla u stečaj. Po njegovoj ocjeni, upozorenja neimenovanih izvora iz Državnog odvjetništva kako će Glavaš sada moći utjecati na svjedoke, da će svjedoci ovu saborsku odluku shvatiti kao mig iz vlasti u korist Glavašu, i da će im slučaj sada propasti – su u 90 posto izvjesna:

«Poznavajući osobu gospodina Glavaša, posve je izvjesno da će on učiniti sve dopustive i nedopustive radnje koje bi mogle dovesti do obrata u ovom kaznenom postupku, ma što to u ovom konkretnom slučaju značilo. Osim toga, i jedan od njegovih odvjetnika je nešto slično najavio – da će sada čitav niz dokaza koji idu Glavašu u prilog biti dostupniji, nego u slučaju da je nad gospodinom Glavašem i dalje produljen pritvor."

RFE: »Kako se može razumjeti tu rečenicu, osim da će mu osobe biti dostupnije?»

«Ja ne bih to sada komentirao i ne bih htio da barem za sada budem zloguki prorok!»

Olujić u izjavi za naš radio ne dijeli procjene kako je vladajući HDZ oslobodio Glavaša daljeg pritvora iz straha da on – nastavljajući štrajk glađu - jednog dana ne umre u sudnici i tako postane mučenik i simbol:

« 'Ajte molim vas. Da bi se netko napravio mučenikom, on mora doista štrajkati. Ovaj nije štrajkao glađu, nego je bio na posebnoj vrsti dijete. Nije prijetila opasnost da Glavaš umre iz jednostavnog razloga: on sebe previše voli da bi mogao završti kako su se oni pobojali da bi mogao završiti.»

I Hrvatski helsinški odbor je danas saborsku odluku da se Glavašu ne skine imunitet za nastavak pritvora ocijenio kao grubo miješanje politike u nezavisno sudstvo. No, sve ovo nije konačno. I pred više od godinu dana Sabor je bio tik pred odlukom da se Glavaša ne šalje u pritvor, a onda je intervenirao premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader s izjavom «da se nismo tako dogovorili», pa je Glavaš ipak završio u zatvoru Remetinec. A posljednju riječ nije rekao ni poslovično spori Vrhovni sud Hrvatske.

XS
SM
MD
LG