Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komanda EUFOR-a o pogibiji makedonskih vojnika


trupe Eufora

Dan uoči sahrane 11 makedonskih vojnika, poginulih u subotu pored Skoplja, u padu helikoptera kojim su se vraćali iz misije Eufora u BiH, o ovoj nesreći izjasnila se i Komanda EUFOR-a u BiH.

U Komandi evropskih vojnih snaga, u kampu Butmir u Sarajevu, ističu da pogibija makedonskih vojnika predstavlja veliki gubitak za EUFOR. Makedonski kontigent uradio je do sada značajan posao kada su bili u pitanju helikopteri i medicinska pomoć.
Inače, tokom proteklog vikenda u kampu Butmir je obavljena provjera kvaliteta goriva koje koriste helikopteri, kazao je za naš program portparol EUFOR-a David Fielder govoreći o istrazi koja se obavlja u njihovom domenu nakon tragičnog događaja:
«Nakon obavljene provjere mi smo u potpunosti uvjereni da je naše gorivo u ispravnom stanju. Danas smo počeli i sa letovima, tako da je jutros obavljeno nekoliko letova. Razgovarao sam i sa ljudima iz Ministarstva odbrane Makedonije koji obavljaju istragu. To će potrajati neko vrijeme kako bi se utvrdile prave činjenice, i mi ćemo sačekati te rezultate.»
Portparol EUFOR-a je takođe potvrdio da se u kampu Butmir obavlja i redovno održavanje helikoptera:
«Da, redovno održavanje je dio standardne procedure. Makedonski kontigent je svakodnevno održavao njihovu letilicu, uz detaljne preglede. I prije svakog leta obavlja se tzv. provjera prije polijetanja, i na pilotu, odnosno kapetanu helikoptera je odgovornost da procijeni da li je zadovoljan sa provjerom. U prošlu subotu pilot makedonskog helikoptera je bio uvjeren da je sve bilo u redu. I vremenski uslovi su bilo veoma dobri.»
XS
SM
MD
LG