Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predizborno podizanje uloga


Beograd, predizborni plakati

Iz vladajuće koalicije u Srbiji i dalje stižu disonantni tonovi o tome da li i pod kojim uslovima treba potpisati Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

I dok se vicepremijer priprema za odlazak u Brisel 28. jaunara, iz premijerove stranke poručuju da će EU morati da bira između sporazuma sa Srbijom i slanja svoje misije na Kosovo. Kako objasniti ovako oštro suprotstavljene stavove?

Iako je vicepremijer Božidar Đelić poručio da je već rezervisao avio kartu za 28. januar i naoštrio olovku za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji iz premijerove Demokratske stranke Srbije ponovljeno je da EU mora da ispuni uslov Srbije i odustane od najave da će 28. januara doneti odluku o slanju privremene Misije EU na Kosovo. Ipak, Jelena Marković, portparolka Demokratske stranke, kaže da uprkos kakofoniji u medijima Vlada Srbije ima zajednički stav o potpisivanju Sporazuma i opredeljenost za evropske integracije. Jedino se protivimo da se EU slanjem trupa bezbednosti umeša u rešavanje kosovskog problema na način koji nije regulisan međuanrodnim pravom, kaže Markovićeva ali i napominje da se ta dva procesa moraju razdvojiti:
"Jer je sama Srbija tražila da se razdvoji. Ukoliko govorimo o potpisivanju sporazuma, shvatimo da je to odvojen proces i da za Srbiju nije korisno da dolazi do uslovljavanja između ova dva procesa. Ono što bi mogli biti razlozi ove kakofonije i različitog tumačenja jednog istog cilja su predizborna situacija u Srbiji i uzavrele strasti pred sednicu Saveta bezbednosti. Mislim da ćemo nakon toga, kada se sve postavi na svoje mesto, doći do te početne pozicije. Ova Vlada je osnovana na zajedničkom stavu da Srbija mora u evropske integracije."
U Demokratskoj stranci Srbije ne spore da je prioritet i opredeljenje Srbije Evropska unija, ali i da Srbija u EU mora da uđe cela, sa Kosovom. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:
"Narednih dana je pred nama odluka EU da li će prekršiti Povelju UN, da li će prekršiti Rezoluciju 1244 i poslati protivpravnu misiju na Kosovo i Metohiju ili će u skladu upravo sa ovim dokumentima i Helsinškom poveljom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i na taj način priznati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i isto tako omogućiti dalji tok pregovora po pitanju Kosova i Metohije."
Kako objasniti da dve najjače članice vladajuće koalcije imaju ovako oštro suprotstavljene stavove oko evropskih integracija što je jedan od pet prioriteta Vlade Srbije. Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije ne slaže sa ocenama da je u pitanju samo izborna kakofonija i postavlja pitanje zašto DSS tek sada insistira na tome da se sporazum sa EU ne može potpisati bez Kosova, kada se sve vreme znalo da se taj dokument ne odnosi na Kosovo:
"Mislim da je pre u pitanju jedno opasno podizanje uloga nego što je u pitanju izborna kakofonija. Takođe, mislim da je bez uvođenja nepoznate u jednačinu, a nepoznata je u ovom slučaju način prodaje NIS-a Rusima, ovo zaista nemoguće pratiti i tumačiti na pravi način, čak ni ovo sada. Moja procena je da je retorika zaoštrena zaista do maksimuma i da su ulozi, uključujući i evropsku budućnost Srbije, podignuti do te mere da bi se jedan deo Vlade ućutkao, jer vidi da prodaja NIS-a ne ide u željenom pravcu, i na taj način se signalizira – ako ćete vi ćutati oko NIS-a mi ćemo naći neko slobodno i kreativno tumačenje ovog sadašnjeg sporazuma, da ne ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje."
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG