Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zlatni globus u sjeni štrajka scenarista


Film "Okajanje" (Atonement) osvojio je 65. godišnju nagradu Zlatni globus za najbolji igrani film

"Okajanje" Tima Burtona, epska romantična drama o iskupljenju, osvojila je 65. godišnju nagradu Zlatni globus za najbolji igrani film, objavljeno je u nedjelju navečer na dodjeli nagrada u Los Angelesu. Ova je dodjela protekla kao nijedna dosadašnja, bez glamoura, bez većina zvijezda. Sve je, zbog dvomjesečnog štrajka hollywoodskih scenarista, ličilo na dvadesetominutnu press konferenciju.

U velikoj dvorani Beverly Hilton hotela na dodjeli nije bilo filmskih zvijezda i autora, a uz voditelje jednosatne emisije TV mreže NBC, bili su samo novinari, fotografi i snimatelji. Uobičajena trosatna svečana dodjela s filmskim zvijezdama i show-programom je otkazana, kandidate i dobitnike nagrade Zlatni globus proglašavali su i komentirali televizijski novinari specijalizirani za vijesti o poznatima., Sjaja nije bilo iz prostog razloga što holivudski pisci i scenaristi već dva mjeseca štrajkaju. Nije bilo nikoga ko će voditeljima, glumcima i ostalim učesnicima napisati tekst. Predsjednik Udruženja stranih dopisnika Jorge Camara obećao je da će se iduće godine "Zlatni globus vratiti veći i bolji nego ikad", dok su predstavnici štrajkaša kazali kako im je otkazivanje Zlatnog globusa donijelo više publiciteta od svih dosadašnjih akcija.

Zlatni globus kojeg dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Hollywoodu i ove su godine odlučili da filmska adaptacija broadwayskog mjuzikla "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" dobije nagradu u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije. Zvijezda filma Johnny Depp, osvojio je svoj prvi Zlatni globus za glavnu ulogu, u kategoriji mjuzikla ili komedije.

Veteranka Julie Christie nagrađene je za glavnu ulogu u drami za interpretaciju žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu "Away From Her".

Daniel Day Lewis osvojio je Zlatni globus za glavnu ulogu u kategoriji drame, za film "There Will be Blood", u kojem igra pohlepnog naftaškog tajkuna.

Francusko američka koprodukcija "The Diving Bell and the Butterfly" nagrađena je kao najbolji film na stranom jeziku, a njezin autor Julian Schnabel za najbolju režiju.

Western braće Joela i Ethana Coena "No Country for Old Man" osvojio je Zlatni globus za najbolji scenarij, a Javier Bardem za sporednu mušku ulogu u istom filmu.

Nagrada za sporednu žensku ulogu pripala je Cate Blanchet za film "I'm Not There".

Marion Cotillard nagrađena je kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji za izvanrednu personifikaciju francuske šansonijerke Edith Piaf u "La vie en rose".

Priča o štakoru s kuharskim talentom "Ratatouille", autora Brada Birda nagrađenog Oscarom za "Izbavitelje", proglašena je najboljim animiranim filmom.

Film "Okajanje" nagrađen je i za najbolju originalnu muziku.

Među televizijskim dobitnicima Zlatnog globusa, za najbolju dramsku TV seriju proglašena je "Mad Man", a za najboljeg glumca Jon Hamm iz iste serije.

Glen Close je nagrađena kao najbolja glumica za TV dramu "Damages".

Najbolja TV serija u kategoriji komedije ili mjuzikla je "Extras", najbolji glumac u toj kategoriji je David Duchovny za "Californication", a najbolja glumica Tina Fey za "30 Rock".

Najbolja mini serija ili TV film je "Longford", a u toj su kategoriji najbolji glumac Jim Broadbent iz "Longforda" te najbolja glumica Queen Latifah iz "Life Suport".

Jeremy Piven nagrađen je kao za najbolju sporednu mušku ulogu u mini-seriji ili TV filmu za "Svitu", dok je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu dobila Samantha Morton za "Longford".

Nagrada Zlatni globus oduvijek se smatralo najboljim pokazateljem za nagradu Oscar Američke filmske akademije, no ove bi se godine ta podudarnost mogla odnositi i na mogućnost da štrajk scenarista poremeti i svečanu dodjelu Oscara. Predsjednik Sindikata scenarista Patric Verrone rekao je kako njegovim članovima neće biti dopušteno da rade na tom showu, dok organizatori dodjele Oscara inzistiraju da će se ona održati po planu, 24. februara, sa scenaristima ili bez njih.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG