Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Saboru rasprava o povjerenju novoj Vladi


Hrvatski Sabor

Hrvatski Sabor raspravlja o povjerenju novoj Vladi. Raspravljalo se i o statusu optuženika za ratne zločine Branimira Glavaša, za kojeg se predlaže skidanje imuniteta za nastavak kaznenog progona, ali ne i za pritvor.

Mandatar nove hrvatske Vlade, Ivo Sanader, pozvao je saborske zastupnike da podrže novu vladu, čiji će prioriteti biti skori ulazak Hrvatske u NATO i – za koju godinu – u Europsku uniju, i novi razvojni skok hrvatskog gospodarstva.

«Ulazimo u razdoblje kada će Hrvatska – upravo u mandatu ove Vlade koju predlažem – ostvariti svoje najvažnije strateške ciljeve. To će biti mjera odgovornosti našeg rada.»

Oporba je program nove Vlade već nazvala popisom dobrih želja koji bi svatko mogao podržati, ali problem je u ljudima koji bi ga trebali provesti. Predsjednik oporbenih socijaldemokrata, Zoran Milanović:

«Neki članovi te Vlade ne bi prošli test zakonske vjerodostojnosti već u najbližerm susjedstvu – Sloveniji, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj. Morali bi odgovarati i za to kako žive, kakvu imovinu imaju, kako su je stekli, obrazložiti svaku kunu, lipu, pfenning.»

Kako nakon Živka Juzbašića, ministra bez portfelja početkom devedesetih, u ovoj Vladi ponovo sjedi jedan član srpske nacionalnosti – potpredsjednik za regionalni razvitak, povratak i obnovu Slobodan Uzelac – Sanader je to ocijenio kao pokazatelj da je Vlada kroz prošli mandat na tom planu vodila ispravnu i za građane korisnu politiku. Vlada će se nastaviti boriti za prava Hrvata u susjednim zemljama, najavio je mandatar:

«Posebno kada je riječ u Srbiji, inzistirat ćemo – to je program Vlade – da i Hrvati u Srbiji dobiju pravo glasa, ne na listi stranaka nego da kao manjinska zajednica mogu istaknuti svog kandidata i da uđe u skupštinu.»

Također, on je najavio angažman hrvatske Vlade na priznavanju prava hrvatske, ali i drugih eks-jugoslavenskih manjina u Sloveniji.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora predložilo je da se Branimiru Glavašu, kojeg se sudi za ratne zločine u Osijeku koncem 1991. godine, skine imunitet saborskog zastupnika za nastavak kaznenog progona, ali ne i za pritvaranje, što bi značilo da se on ne vraća u zatvor, nego će do kraja suđenja i eventualne osude biti na slobodi. O tome i o povjerenju novoj Vladi Sabor će glasati u subotu uveče.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG