Dostupni linkovi

Da nije smiješno, bilo bi još smješnije!


Almir Panjeta
Almir Panjeta

Almir Panjeta, novinar iz Sarajeva, za Dnevnik piše o tome na koji način idemo naprijed u prošlost, o dženazi za bika i novoj bh. kletvi: dabogda živio od potrošačke korpe!

Subota, 5. januar 2008.

Što se privatnog života tiče, odlučio sam da ću u ovom dnevniku napisati sljedeće: sretno sam oženjen, Adrijana i ja čekamo bebu. Ostatak ću ljubomorno sačuvati za nas troje! Idemo dalje...

S Novom godinom dočekala su nas nova poskupljenja. Na putu prema redakciji uzimam dnevne novine i žurno u hodu pregledam naslove: 'Poskupljuju stanovi', 'Poskupljenje struje za sobom donijelo poskupljenje mlijeka, brašna, ulja', 'Do kraja januara cijena gasa veća za 40 odsto'... Na sve to dolazi i lagana ledena kiša, te subotnja dežura u redakciji, a jedino što želim u ovom momentu jeste da se vratim kući, gledam neki neutralan kanal tipa Animal planet, za koji sam siguran da me neće nasekirat', i da ni o čemu ne razmišljam. No, stvarnost je drugačija i subotnje poslijepodne provodim u redakciji pišući tekst o poskupljenjima. Od plana da ostatak dana nakon dežure provedem kući također nije bilo ništa, jer su me prijatelji pozvali u Pivnicu na reprizu dočeka Nove godine. I pored uporne ledene kiše koja je zaledila cijeli grad i usljed lomova u Hitnu pomoć poslala 40-ak ljudi, taj poziv nikako nisam mogao odbiti...

Nedjelja, 6. januar 2008.

U selu kod Žepča ukraden bik. Bila je ovo prva vijest koja me dočekala nakon što sam uključio kompjuter i prelistao newsportale. U policijskom izvještaju, policijskim riječnikom napisano je da su nepoznati počinioci u noći 4/5. januara u Begovom Hanu, izvršili provalnu krađu u pomoćne prostorije vlasništvo G.S. i da je tom prilikom izvršena krađa bika teškog oko 250 kilograma. Koliko god nekome ova vijest na prvu može zvučati smiješna, razmišljam o tome koliko je taj događaj pogodio nesretnog G.S. i njegovu porodicu. Sjetim se priče o nekom vlasniku bika iz Srednje Bosne za kojeg kažu da je toliko volio i poštovao svog bika da mu je nakon što je uginuo od starosti organizovao dženazu. Poslije ovog čitam neizbježne izvještaje o mentalnom stanju Britney Spears i razvodu Natalie Imbruglie, a nakon toga – nedjelja!

Ponedjeljak, 7. januar 2008.

Zdravko Jokić, nastavnik geografije i istorije iz Prijedora predstavio je revolucionaran izum koji će u sljedećim godinama čovječanstvu olakšati odlazak u WC. Zdravko kaže da nova WC školjka omogućava optimalan položaj kakav su imali i naši prapreci koji, kaže on, zahvaljujući baš tom položaju nisu imali problema sa hemoroidima. Napokon nešto dobro i na Balkanu – moć’ ćemo da s..... do mile volje, i to po uzoru na prapretke! Uz situaciju koja u BiH već godinama lagano klizi ka nazad, drago mi je da ćemo sretni i nasmijani na ovoj WC šolji napokon moći krenuti naprijed u prošlost!

Što se posla tiče, novi broj Starta je već kod kolportera, živio sljedeći broj! Svaki drugi ponedjeljak imamo redakcijski sastanak na kojem hvalimo i kritikujemo novi broj, te iznosimo ideje i prijedloge za sljedeći, kojih ni ovaj put nije nedostajalo.

Utorak, 8. januar 2008.

Sarkozy odlučio da se ženi, ali krije datum, Napulj zatrpan smećem, u Sarajevu zbog povećanog stepena zagađenosti proglašena mjera pripravnosti, a biku iz Žepča još ni traga ni glasa. Ili, pak, ja nisam upratio vijest o njegovom eventualnom pronalasku.

Kao i svakog drugog utorka, i danas gostujem kod Zoke Čatića na eFM radiju u emisiji Roditeljska pažnja gdje redovno predstavljam novi broj Starta. Osim što najavimo teme o kojima se može čitati u novini, Zoka i ja se obično na ironičan način dotaknemo i drugih aktuelnih tema za taj dan ili sedmicu. Sve u svemu, uvijek zanimljivo i ugodno gostovanje. Od Zoke nazad u redakciju i lagani rad na zadacima koje sam dobio na jučerašnjem kolegiju.

Sredinom dana na Sarajevo se ponovo spušta gusta i prljava magla koja samo što ne pređe u čvrsto agregatno stanje, i najbolje rješenje je odlazak kući, u zatvoreno, gdje se čovjek fino može nadisati svježeg zraka.

Srijeda, 9. januar 2008.

Policija napravila akciju u kojoj je uhapšeno sedam ljudi, za dvojicom se traga. Na teret im se stavlja udruživanje u zločinačku organizaciju. Ta dvojica koji su pobjegli dva dana prije akcije šetali Titovom ulicom, a ovi im dan prije uručili pozive. Baš me zanima da li je u pozivu pisalo 'dragi kriminalci, pozivamo Vas da prisustvujete velikom Hapšenje partyju'. Napravili još i press konferenciju, pozvali novinare, rekli imena uhapšenih i imena bjegunaca, a sva pitanja novinara sarajevski kantonalni tužitelj ocijenio neozbiljnim i smiješnim. Kao i ostatak prisutnih, pitao sam se zbog čega sam uopšte gubio vrijeme na toj pressici, kad nam je svako logično pitanje proglašeno neozbiljnim, pa sam kratko prokomentirao: kakvo tužiteljstvo, takva i pitanja! Da stvar bude gora, jedan od bjegunaca do kojih policija nikako ne može doći uvečer se telefonski uživo javlja u TV dnevnik i optuži tužitelja da mu je uzimao reket. Da nije smiješno, bilo bi još smješnije!

Četvrtak, 10. januar 2008.

Vijeće ministara BiH odlučilo da zamrzne imovinu najtraženijim optuženicima za ratne zločine. Bojim se da su malo zakasnili. Prvo, prije nekoliko dana bila je takva ledena kiša, tako da im je sva imovina sigurno već zamrznuta. Drugo, zar su stvarno mislili da će ljudi koji su kreitrali najveći zločin u istoriji Evrope nakon Drugog svjetskog rata mirno sjediti i 12 godina nakon rata čekati da im ovi zamrznu imovinu i fondove, a da pri tom sav novac ne osiguraju tako što će ga prebaciti na kojekakve račune na kojekakvim otocima? Zar stvarno misle da će u katastru naći plac ili kuću na ime Radovan Karadžić? Nije ni međunarodna zajednica gubila vrijeme. Kažu, zabranili porodicama optuženih za ratne zločine da napuštaju BiH! Pitam se koja mjera je sljedeća? Možda da prate poštara i vide na koju adresu će odnijeti račun za struju na ime Ratko Mladić? Ili, da im kažu: nećete moći predati zahtjev za novu ličnu kartu i registarske tablice, ako se ne predate!

Ili možda da preduzmu najradiklalniju i najdrastičniju mjeru nakon koje bi se ovi sigurno predali: da im ukinu članstvo u videoteci?!

Petak, 11. januar 2008.

Kako bi dokazali da su netačne izjave prvog predstavnika OHR-a prema kojima građani u Republici Srpskoj žive u medijskom mraku, torturi i neslobodi medija, političari ovog entiteta pozvali na bojkot i prekid kontakata sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorianom. Tako će čovjeku koji ih je optužio za nesaradnju i gušenje medijskih sloboda dokazati da nije u pravu tako što neće sarađivati s njim. Podsjeća me to na slučaj kada su svojevremeno političari bojkotovali novinare BHT-a kako bi im pokazali da se zalažu za slobodu medija. Zanimljivo. Optužuju još međunarodnu zajednicu da po svaku cijenu želi narušiti ekonomski napredak i institucionalnu stabilnost. Možda bih im sve to i povjerovao da u ovoj zemlji ima ikakvog ekonomskog napretka i institucionalne stabilnosti. S druge strane entitetske ograde, hljeb je danas ponovo poskupio, a političari nas i dalje hrabre statistikama i raznoraznim brojkama prema kojima je sve u redu i prema kojim svi živimo i više nego raskošno navodeći nam primjere Somalije, Kirgistana i Čada u kojima je, kažu, gore nego kod nas. U međuvremenu Bosanci i Hercegovci smislili su i novu kletvu: dabogda živio od potrošačke korpe!

XS
SM
MD
LG