Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ekolozi iz Bijele kuće


Bijela kuća

Bijela je kuća objavila da prelazi na digitalnu verziju prijedloga budžeta, zahvaljujući čemu će bit spašeno 480 stabala godišnje. Proizveden je najveći televizor na svijetu. Kina će u 2008. godini lansirati 15 raketa, 17 satelita i u svemir poslati svoju treću ljudsku posadu.

Ne znamo imaju li u Bijeloj kući grižnju savjesti zbog uništavanja prirode, ili je došlo vrijeme za štednju, no zahvaljujući novoj politici objave budžeta na internetu, bit će spašeno 480 stabala godišnje.

Bijela je kuća objavila da prelazi na digitalnu verziju prijedloga budžeta sljedeće godine.

Umjesto printanja 3000 kopija koje će se podijeliti medijima, zakonodavcima i zaposlenicima Bijele kuće, dokument od 2200 stranica nalazit će se na stranici www.budget.gov.

Takav će potez uštedjeti novac poreznih obveznika, ali i spasiti 480 stabala, koliko ih je potrebno za proizvodnju dovoljne količine papira. U sljedećih pet godina na taj će se način uštedjeti gotovo milijun dolara.

Jim Nussle, direktor budžeta Bijele kuće, vijest je vrlo prikladno prenio medijima putem e-maila. Nussle se odlučio na ovaj korak nakon što je mjesecima gledao kopije budžeta koje skupljaju prašinu na policama.

Državnici koji ne žele koristiti elektroničku verziju budžeta još će uvijek moći kupiti papirnatu verziju, no koštat će ih preko 200 dolara.

Proizveden najveći televizor na svijetu

Japanska elektonička tvrtka Matsushita Electric Industrial Co. predstavila je najveći televizor na svijetu, s plazma ekranom veličine 150 inča (3,8 metara).

Proizvođač tvrdi da televizor ima četiri puta bolju rezoluciju od fotografija od 1080 piksela.Novi proizvod predstavio je Toshihiro Sakamoto, predsjednik Panasonic AVC Networks Co. i jedan od direktora u Matsushiti, na sajmu elektronike u Las Vegasu.Uređaj, dijagonalnog promjera 3,8 metara, pretekao je Panasonicovu plazmu od 2,5 metara koja je predstavljena prošle godine i dosad prodana u 3.000 primjeraka.Novi model Matsushite bit će dostupan na tržištu 2009. godine, a cijena mu zasad nije poznata.

Fluorescentni praščići, fluorescentne svinje

Tehnika reprodukcije transgenskih svinja nuklearnim transferom je sazrela, tvrde kineski znanstvenici i za to imaju živi dokaz – potomke krmače kojoj je ubrizgan fluorescentni protein.

Jedna je transgenska fluorescentna krmača oprasila dva praščića koji također u tamnom prostoru emitiraju zeleno svjetlo.

Krmača je jedna od triju svinja kojima su, dok su još bile u stadiju embrija, krajem 2006. godine kineski znanstvenici ubrizgali zeleni fluorescentni protein.

Krmača je sveukupno oprasila 11 praščića, ali samo dvoje je fluorescentno.

"Njuška i jezici dvaju praščića emitiraju zeleno svjetlo dok se nalaze pod ultraljubičastim zrakama, što pokazuje da je tehnika reprodukcije transgenskih svinja nuklearnim transferom sazrela", kazao je Liu Čunghua, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u sjeveroistočnom gradu Harpinu.

Nuklearni transfer podrazumijeva prijelaz jezgre jedne stanice u drugu stanicu, koja je prethodno lišena svoje jezgre, kao kod postupka kloniranja.

Liu smatra da bi se u budućnosti mogle uzgajati posebne svinje čiji bi se organi koristili za transplantaciju organa kod ljudi.
Mediji pišu da se znanstveni tim profesora Liua koristi tehnologijom koju su rabili američki, japanski i južnokorejski znanstvenici.

Kina kreće u osvajanje svemira

Samo jedan od kineskih svemirskih pokusa – lansiranje rakete Shenzhou VI u satelitsko-lansirnom centru Jiuquan u sjeverozapadnoj Kini.

Kina će u 2008. godini lansirati 15 raketa, 17 satelita i u svemir poslati svoju treću ljudsku posadu, šireći svoj utjecaj u godini u kojoj će ujedno biti domaćinom Ljetnih olimpijskih igara.

Huang Qiang, glavni tajnik Povjerenstva za tehnologiju i industriju kineske vojske, objavio je te planove na konferenciji za novinare, no pojedinosti nije naveo.

Državni mediji prenose kako Kina u kolovozu planira poslati u svemir svoju treću ljudsku misiju - Shenzhou VII koja će uključivati i izlazak iz letjelice u svemir, a 2009. godine zajedno s Rusijom pokrenut će misiju istraživanja Marsa.

Kina je 2003. godine postala treća zemlja na svijetu koja je poslala čovjeka u svemir pomoću vlastite rakete, nakon što su to prije nje učinile Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez.

Bila su to dva astronauta koja su u raketi Shenzhou VI provela pet dana u svemiru u kolovozu 2005. godine.  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG