Dostupni linkovi

Prvi put Srbin u Vladi Hrvatske


premijer Ivo Sanader, predsjednik države Stipe Mesic i predsjednik Sabora Luka Bebić, 11. siječnja 2008
premijer Ivo Sanader, predsjednik države Stipe Mesic i predsjednik Sabora Luka Bebić, 11. siječnja 2008

Danas je konstituiran novi, šesti, saziv Hrvatskog sabora. Sutra se očekuje i potvrda nove Vlade. Po prvi put od osamostaljenja Hrvatske u Vladi će visoku dužnost potpredsjednika obnašati i jedan Srbin.

Iako se još do sinoć vjerovalo kako će "prvi Srbin u hrvatskoj vladi" biti doktor Milorad Pupovac, danas je obznanjeno da je to ipak njegov stranački kolega, doktor Slobodan Uzelac, dosadašnji državni tajnik za znanost.

Sasvim neočekivano, prvi Srbin u hrvatskoj vladi je doktor Slobodan Uzelac, a ne doktor Milorad Pupovac, kako se još do sinoć očekivalo i vjerovalo. Potvrdio je to danas, nakon konačnog potpisivanja koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom, premijer Ivo Sanader:
"Doktor Pupovac i predsjedništvo njihove stranke je to sinoć odlučilo. To smo mi prihvatili i poštujemo njihovu odluku."

Zašto je došlo do promjene i zašto se SDSS, kasno noćas, ipak odlučio za Uzelca, koji će u vladi obnašati dužnost potpredsjednika za regionalni razvoj, obnovu i povratak, zasad se samo nagađa, a na pitanje Hrvatske televizije - zašto nije htio preuzeti funkciju potpredsjednika vlade, doktor Pupovac je odgovorio:
"Profesor Uzelac je čovjek u koga SSDS i mi zastupnici imamo puno povjerenje. Ovlasti koje će on imati, koordinaciju koju će voditi u vladi, u potpunosti odgovaraju ciljevima sporazuma koji smo potpisali sa HDZ-om, sa vladom. Ja ću na drugi način doprinijeti i vanjsko-političkim i unutrašnjo-političkim interesima Hrvatske."
Ulazak prvog Srbina u hrvatsku Vladu premijer Ivo Sanader naziva ključnim korakom u jednakosti svih hrvatskih građana:
"Mislim da nakon ovog mandata, u Hrvatskoj više ništa nije isto, da smo učinili puno toga, upravo na integraciji i na rješavanju problema obnove povratka, ali i na afirmaciji manjina, kao bitnih sastavnica hrvatskog društva."
Predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora, doktor Ivo Banac:
"Mislim da je to vrlo važno jer pokazuje integriranost Srba u sadašnju Hrvatsku. To znači da jedan rascjep, koji je bio dug i vrlo bolan, dolazi kraju."
Profesor političke filozofije i bivši predsjednik HHO-a, doktor Žarko Puhovski, samu vijest smatra dobrom, iako je, kaže, položaj manjina u Hrvatskoj, osobito srpske, još daleko od ravnopravnog:
"Pozitivno je što su to pregovori dviju normalnih političkih stranaka, a ne napeti etnički pregovori. To je dokaz demokratske normalizacije, uz sve ograde."
Igor Palija iz Srpskog demokratskog foruma naglašava da je, unatoč predstavnicima na državnoj razini, srpska povratnička zajednica u Hrvatskoj još uvijek jako isključena zajednica s izraženom socijalnom i nacionalnom mimikrijom:
"Srbi se trenutno nalaze u stanju apsurda, disperzirani između getoizacije i asimilacije. Postoji tipična getoizacija na području istočne Slavonije, pa i neka vrsta izolacije na drugim područjima od posebne državne skrbi. Srbi u gradovima su zapravo korak od asimilacije."
Upravo je potpredsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, najavljivao da će svojim novim angažmanom izvesti Srbe iz geta.
I predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, doktor Zoran Pusić, smatra da se, uz svu rezervu, od davne 1991. godine, kada se srpske zastupnike u Hrvatskom saboru vrijeđalo i gađalo aktovkama, do danas, 2008. godine, kada će u hrvatskoj vladi na visokoj dužnosti sjediti i jedan Srbin, puno toga promijenilo:

"Nekako me optimizam ne napušta i nadam se da će doći kraj gadnih stvari koje se događaju i koje su stalno prisutne. Ipak se vrlo polako, puževim koracima, neke stvari događaju."
Aktivistica za ljudska prava, Vesna Teršelić:
"Vrlo je važno da imamo Slobodana Uzeca u vladi. Mislim da je to dobro, na prvom mjestu, za imidž Hrvatske i da će od toga svakako imati koristi i Srbi u Hrvatskoj, možda ne onoliko koliko očekuju, koliko priželjkuju i koliko, po pravima koja proizlaze iz činjenice da su državljani Hrvatske, svakako zaslužuju. Mislim da je pozicija u vladi i jedna mogućnost da se kvalitetno pregovara, da je to bitno za povratnike, za one koji su imali stanarska prava i da će to biti doprinos rješavanju mnogih problema."
XS
SM
MD
LG