Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čeka se ponuda za gasovod


Pregovori Srbije i Rusije o energetskom aranžmanu koji se zasniva na privatizaciji Naftne industrije Srbije i izgradnji gasovoda još su pod velom tajne, jer nijedna strana ne iznosi detalje. Dok deo javnosti u Srbiji smatra da bi se radilo o dobrom aranžmanu, drugi tvrde da je u pitanju jednostavno ruska 'nepristojna ponuda'.

Najnoviji momenat u rusko-srpskoj energetskoj priči je izjava Božidara Đelića, potpredsednika srpske Vlade, da je ruska strana u pregovorima pokazala rešenost da kroz Srbiju izgradi tranzitni magistralni gasovod a ne, kako se do sada pominjalo, samo jedan krak tog sistema:

"Zapravo da je ono što se nudilo Gazprom-u u delu aranžmana ono što u velikoj meri obezbeđuje ekonomske, a mogu reći, i geo-strateške interese naše zemlje."

Beograd sa Moskvom pregovara o prodaji Naftne industrije Srbije, a u sklopu tog aranžmana je i mogućnost da jedan deo budućeg novog gasovoda od Rusije ka zapadnoj Evropi, zvanog Južni potok, prođe preko srpske teritorije. Reč je o tome da bi, ako NIS bude prodat Rusima direktnom pogodbom - bez tendera, u obzir došla i varijanta da gasovod ide i kroz Srbiju. Međutim, uslove i detalje koji se razmatraju obe strane upadljivo kriju pa je ministar energetike Aleksandar Popović samo poručio da ima vremena za dogovor:

"Ovaj sporazum obezbeđuje dugoročnu energetsku stabilnost, govorim načelno. Postoje stalni kontakti sa ruskom stranom, radi se na preciziranju svih detalja sporazuma, i onog momenta kada se završi rad na tome naravno da ćete biti obavešteni."

U opštoj zbrci, koju odlikuje manjak informacija za medije i netransparentnost, potpredsednik Božidar Đelić najavio je da delegacija Gazprom-a na pregovore dolazi ovog vikenda. Međutim, izvor iz sedišta ruskog energetskog giganta u Moskvi za naš program je izjavio da u tom terminu predstavnici ove kompanije neće doći u Srbiju. "Pregovori su u toku, komentarisaćemo ih tek kada bude bilo rezultata, a o datumu do kog bi mogao da bude postignut dogovor ne možemo da govorimo", rekli su za naš radio u Gazprom-u.

Srbija u ovom trenutku čeka odgovor na platformu koju je ruskoj strani uputila za paket privatizacije NIS-a. Ministar Dragan Đilas:

"Očekujemo njihovu ponudu i tačno definisanje kuda bi trebalo da prođe gasovod kroz Srbiju. U radnoj grupi nije bilo neslaganja oko cene, da cena koja je ponuđena za sada nije prihvatljiva. Neophodno je precizirati kuda bi prolazio gasovod i koliki bi bio njegov kapacitet."

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli mediji, Rusija je prvobitno Srbiji za NIS ponudila 900 miliona evra, 500 miliona za 51 odsto vlasništva i 400 miliona investicija za modernizaciju - bez garancija za izgradnju kraka gasovoda, ali je Beograd zatražio duplo više. Kako se govori, po proceni revizorske kuće 'Deloitte and Touche' knjigovođstvena vrednost NIS-a je 1,6 milijardi evra dok bi, po oceni stručnjaka, tržišna vrednost mogla da bude i duplo veća. Uprkos glasovima da bi u sklopu ovog aranžmana Rusija mogla Beogradu da obeća izgradnju magistralnog dela Južnog potoka, što bi Srbiju moglo da pretvori u regionalnog energetskog lidera, Sijka Pištolova, urednica magazina 'Energy observer', smatra da su sve dosadašnje opcije koje figuriraju u priči nepovoljne za Srbiju:

"Na osnovu trenutne vrednosti NIS-a i na osnovu očekivane njegove vrednosti kada bude modernizovan. Činjenica je da će uskoro početi izgradnja pan-evropskog naftovoda koji prolazi pored pančevačke rafinerije. NIS trenutno ne bi smeo da se proda ispod 3.5 milijarde eura – sve ispod te cene bi bilo na štetu građana Srbije."

Sa druge strane, Zorana Mihajlović Milanović, ekspert za energetiku, kaže za naš program da bi magistralnui gasovod jednostavno bio super rešenje za Srbiju:

"To je upravo ono što treba Srbiji iz razloga što bi time bile zadovoljene ne samo sopstvene potrebe za gasom, koje će u narednih 10 godina porasti za 70%, nego bi taj magistralni krak omogućio snabdevanje celog regiona. To ne znači da će Srbija dobijati samo takse od tranzita već to daje i određenu sigurnost samoj zemlji i njenom strateškom položaju."

Ona smatra da energetsko partnerstvo sa Rusijom nije loša opcija:

"Iako je u samom početku to delovalo dosta neozbiljno, zaista može biti pozitivno, a ukoliko Srbija ne dobije magistralni gasovod onda to nije dobar posao."

Gasovod Južni potok Rusija namerava da izgradi kako bi pojačala snabdevanje zapadne Evrope, a pored mogućeg rešenja preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i dalje u zemlje Unije, jedna od otvorenih opcija je i preko Srbije. Ministar Mlađan Dinkić od samog starta je protiv aranžmana koji je ponudila Rusija i naziva ga 'nepristojnom ponudom' ali su, tvrdi Sijka Pištolova, potpredsednik Đelić i sekretar Vlade Dejan Mihajlov, koji je siva eminecija u svim velikim privatizacijama, za. Zato je, zaključuje Siljka Pištolova, već poznata sudbina pregovora:

"Vlada Srbije će prihvatiti sporazum koji je ponudila Rusija jer trenutno u Vladi sede ministri kojima je na umu jedino njihova politička karijera a ne ekonomska dobit zemlje Srbije."

Izgradnja Južnog potoka još nije počela pa nema ni prognoza kada bi Srbija konačno mogla da dobije svoj gasovod.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG