Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zabrana za posmatrače iz SAD i Velike Britanije


Beograd, predizborni plakati

Član Republičke izborne komisije (RIK) Vlada Galić izjavio je danas da predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije nisu dobili dozvolu da posmatraju izbore u Srbiji jer bi time bili privilegovani u odnosu na druge države.

Međutim, Sonja Brkić, predsednica Republičke izborne komisije, kaže za naš program da je pravno diskutabilno kakvu je odluku Komisija donela u vezi sa posmatračima izbora iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Sednica RIK-a se danas nastavlja, a odluka o posmatračima izbora iz ovih dveju zemalja, kaže ona, biće poznata poznata u roku od 24 sata. Naša sagovornica objašnjava da se o zahtevima za monitoring izbora iz ovih dveju zemalja glasalo, ali da nije bilo potrebne većine glasova u Republičkoj izbornoj komisiji ni za pozitivnu ni za negativnu odluku, pa je rešenje pravno problematično.

“Za predlog – ko je ‘za’ da se usvoji - nije bilo 14 glasova, a za predlog – ko je ‘za’ da se ne usvoji – takođe nije bilo 14 glasova, tako da je diskutabilno da li je i koja je odluka doneta. Po mišljenju jednog dela izborne komisije odluka nije doneta, a po nekima je doneta."

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji nije obaveštena od strane Republičke izborne komisije o bilo kakvoj odluci povodom njenog zahteva, te stoga u ovom trenutku nema nikakav komentar.

Ministar za lokalnu samoupravu Milan Marković smatra da nema razloga da se bilo ko onemogući da vrši monitoring izbora.

«Ja mislim da mi nemamo razloga od bilo koga da krijemo naš izborni postupak ili da bilo kome zabranimo da vrši monitoring nad tim izbornim postupkom. Prosto, demokratski procesi su nešto čime se ponosite, a mi imamo zaista demokratske procese u društvu i time treba da se ponosimo».

Demokratska stranka ocenjuje da je "krajnje neobična" odluka Republičke izborne komisije da ne dozvoli svim zainteresovanim posmatarčima da prate predsedničke izbore, 20. januara. Portparol Jelena Marković:

“Strani i domaći posmatrači u svim demokratskim zemljama imaju ulogu da dokažu da je izborni proces bio fer i transparentan. U tom smislu bi bilo prirodno da se svi oni koji u Srbiji žele demokratske i fer izbore založe za transparentan proces koji je posmatran i koji je svima dostupan, kako bi se pokazalo da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim demokratskim pravilima. Za Demokratsku stranku je prilično nerazumljiva odluka da se odbije prisustvo svih posmatrača koji su za to izrazili zainteresovanost”.

Sličnu ocenu iznela je i stranka G17 Plus, čiji je predstavnik u Komisiji glasao protiv takve odluke i pokušao da ubedi ostale članove u važnost transparentnog izbornog procesa za sve zainteresovane strane. Šef pres službe ove stranke Nikola Papak izjavio je da je takva odluka iracionalna i štetna za državu i da G17 plus očekuje da je članovi RIK-a isprave na sledećoj sednici. I Socijaldemokratska unija pozvala je Republičku izbornu komisiju (RIK) da promeni odluku o zabrani posmatračima iz SAD i Velike Britanije da prisustvuju predsedničkim izborima u Srbiji.

U saopštenju se ocenjuje da zabrana za posmatrače iz SAD i Velike Britanije predstavlja još jedan korak ka samoizolaciji Srbije i dodaje da će RIK promenom te odluke sprečiti dalje zaoštravanje odnosa sa međunarodnom zajednicom. Politikolog Zoran Stojiljković smatra da se radi o potpuno nepotrebnoj odluci I nada se da će ona biti preispitana, pored ostalog I zato što nije imala kvalifikovanu većinu i punu pravnu zasnovanost:

“Ne treba problematizovati transparentne izborne procedure time što će se, kad se radi o stranim posmatračima, selektivno – ovoj ili onoj ekipi - omogućavati posmatranje izbora. To što se to načelno može podvesti pod kontrolisane i praćene izbore time što postoji misija OEBS-a – nije završen posao. Ne treba dodatno opterećivati situaciju zemlje time što će se ključnim međunarodnim činiocima poput Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja ograničavati mogućnost da njihove misije posmatraju ove predsedničke izbore”.


Protestima povodom odluke Komisije pridružila se i nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju, koja je takođe ocenila da nedozvoljavanje predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije da posmatraju predsedničke izbore u Srbiji otvara put sumnjama u transparentnost i demokratičnost izbornog procesa.
XS
SM
MD
LG