Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najjeftiniji automobil na svijetu


novi model Tate - "Nano"

Najveći indijski proizvođač automobila Tata promovisao je danas najjeftiniji automobil na svijetu od svega 2.500 dolara, nadajući se da će omogućiti milionima ljudi u Indiji, Aziji i na Bliskom Istoku da po prvi put osjete blagodati četvorotočkaša.

Predsjednik kompanije Ratan Tata predstavio je tzv. "narodno auto" na ceremoniji u Nju Delhiju, uz taktove Ričarda Štrausa "Tako je govorio Zaratustra".
Prikazani automobil ima četiri sjedišta i motor zapremine 600 kubnih santimetara, a proizvođač tvrdi da da je riječ o veoma ekonomičnom vozilu, kombinaciji motocikla i udobnosti prosječnog automobila. Tata se nada da će svojim novim proizvodom zamijeniti hiljade bicikala koji svakodnevno preplavljuju ulice azijskih gradova. No, kako bi se dosadašnji biciklisti odlućili za narodno auto, ono mora ponuditi uz komfor i sigurnost, jer se na dva točka u Indiji tradicionalno prevoze cijele porodice ili tovari roba.
I zemlje razvijene automobilske industrije znatiželjno su iščekivale narodno auto, čiji su se detalji držali u tajnosti do današnjeg dana. Nagađalo se čak da će ličiti na golf auto ili redizajnirani traktor. Prva mjera njegovog uspjeha biće izdržljivost novog modela, a bolji test od indijskih ulica za to gotovo ne postoji. Sa prastarom putnom infratstrukturom i ogromnom saobraćajnom gužvom, Indija je idealan poligon za test koliko narodno auto može poživjeti.
Razvijene automobilske industrije pažljivo će pratiti plasman narodnog auta jer moderni mini-automobil može postati konkurencija proizvođačima sirom svijeta prvenstveno zbog svoje niske cijene, koja bi mogla generirati proizvodnju sličnih jeftinih modela.
Ipak, tržišni analitičari ne očekuju da ovaj četvorotočkaš nađe svoje kupce u USA ili Evropi, jer njegovi sigurnosni i standardi zagađenja životne sredine ne odgovaraju zapadnim standardima. Ipak, ponukaće razvijene automobilske kompanije da razmisle o tome kakav model i po kojoj cijeni ponuditi tržištima koja bilježe ubrzani razvoj – tržištima Indije, Kine i Rusije.
Iako Kina, na primjer, bilježi rast automobilske industrije, najmnogoljudnija zemlja svijeta zadovoljava se za sada kopijama japanskih i zapadnjačkih vozila. Dopisnik Šangajskog lista "Automotive News" Alisha Webb smatra da su kineski potrošači ipak spremni za veće i sofisticiranije modele od onih sa oznakom "Nano".
"Trenutno, mali jeftini automobile ne prolaze tako dobro na kineskom trižištu kao oni skuplji", kaže Webb.
Tata, proizvođač najjeftinijeg automobila na svijetu, ponudio je nedavno dvije milijarde da otkupi britanske luksuzne brendove Jaguar i Range Rover od Kompanije Ford. Pa, ako može na noge podići Jaguara, višegodišnjeg gubitnika svjetskog tržišta, Tata svakako zaslužuje respekt automobilske industrije.
XS
SM
MD
LG