Dostupni linkovi

Mirovni sporazum do kraja Bushovog mandata?


Ramallah, George W. Bush i Mahmud Abbas, 10. siječanj 2008
Ramallah, George W. Bush i Mahmud Abbas, 10. siječanj 2008

Američki predsjednik Georg Bush, nakon Izraela, danas je u posjetu Zapadnoj obali, na razgovoru s palestinskim liderima. Ovo je prvi posjet Busha Izraelu i Palestinskim teritorijama

u posljednjoj godini njegovog mandata kojeg želi okončati mirovnim izraelsko-palestinskim mirovim sporazumom. Bushu je cilj da u trenutku kada bude predavao mandat svom naslijedniku u januaru iduće godine iza svoje administracije ostavi značajano međunarodno postignuće u uzburkanom dijelu svijeta.

Izuzetne mjere sigurnosti palestinskih snaga na području koje je pod njihovom kontrolom. Posljednji put je Palestince na njihovom teritoriju posjetio 1998. predsjednik Bill Clinton. Prema tvrdnjama običnih građana, mjere sigurnosti nisu bile tako striktne kao danas. Jedna od stanovnica Betleheema je agenciji AP izjavila da je Clinton sjedio s građanima, čak ručao sa njima. Danas su stvari bitno drugačije, ali i jedan i drugi predsjednik željeli su i žele postići dugotrajan mir na Bliskom istoku. Georg Bush je nakon susreta sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom u Ramallahu rekao kako je uvjeren da je moguće postići mirovni sporazum izmedju Izraelaca i Palestinaca koji mogu međusobne razlike prevladati, jer je to i te kako potrebno.


"Kako bi se ostvario dugotrajan mir, predsjednik Abbas i premijer Olmert moraju zajednički iznaći rješenja i poduzeti odlučne mjere. Uvjeren sam da će to oni i učiniti", rekao je Bush na konferenciji za novinare s Abbasom. Bush je ponovio kako je uvjeren da će mirovni sporazum biti potpisan do kraja njegova manadata. Svoj optimizam je utemeljio je, kako je kazao, na odlučnosti i izraelskog i palestinskog lidera da se dođe do mira.

Predsjednik Palestinske samouprave Abbas jednako optimističan je izjavio kako se nada da će ovo biti godina mira, te je zahvalio Bushu na naporima koji čini za mirovni proces. Abbas je posjet američkog predsjednika nazvao povijesnim, ističući i kako su konferencije u Annapolisu i Parizu bile važan korak na putu prema miru. Pelestinski lider pozvao je da se primjeni "mapa mirovnog puta" iz 2003. i da se na Zapadnoj obali prestanu graditi židovska naselja, te uklone izrealski vojni kontrolni punktovi.

Ostaje otvoreno pitanje koliko će Bushov posjet pomoći Abbasu u sporu s islamističkim Hamasom kojeg i Wahington i Izrael smatraju terorističkom organizacijom. Naime, Abbas ne kontrolira područje Gaze, gdje su se uoči Bushova dolaska održali prosvjedi protiv dolaska američkog predsjednika. Zanimljivo je da istraživanje javnog mnijenja u Izarelu pokazuju kako čak 70 % građana sumnja da će Bushov posjet unaprijediti mirovni proces na Bliskom Istoku.

XS
SM
MD
LG