Dostupni linkovi

Molitva mladih za mir u svijetu


susret mladih u Ženevi
susret mladih u Ženevi

Krajem svake godine deseci tisuća mladih različitih vjeroispovijedi okupljaju se u nekom od europskih gradova na zajedničku molitvu za mir u svijetu. Cilj susreta su radionice, razgovori, te druženje mladih iz različitih krajeva. Ove godine susret se održao u drugom po veličini švicarskom gradu, Ženevi.

Najbrojnija nacija u Ženevi bila je poljska. Poljaka je na ovaj susret došlo oko 10.000, pa su činili gotovo jednu trećinu mladih:
„ Zovem se Magda, dolazim iz Poljske. Nisma vidjela mnogo grada još, ali ono što jesam sviđa mi se jako.»
„ Zovem se Karolina, dolazim također iz Poljske. Ovo je moj drugi dan ovdje. Jako mi se sviđa sama ideja da se mladi upoznaju i druže.»
Druga po brojnosti nacija bila je hrvatska. U Ženevu je stiglo oko 2.000 mladih iz svih krajeva Hrvatske:
«Iz Goričana, Silvana Marđetko.»
«Ja sam Mihael Horvat, također iz Goričana, Međumurje. To je jedno jako zanimljivo iskustvo kad upoznajemo svoje vršnjake iz cijele Europe, upoznajemo nove krajeve, razmjenjujemo iskustva, nove ideje - i super je.»
«Tad zapravo shvatimo koliko smo svi slični.»

Šetajući se Ženevom, na svakom koraku moglo se čuti neko govorno područje iz bivše Jugoslavije. Iz Subotice već tradicionalo velik broj mladih svake godine posjećuje ovakve susrete. Pored Subotice, bili du još mladi iz Novog Sada, Beograda i drugih djelova Srbije:
«Ja sam Zdenka, dolazim iz Subotice, Vojvodina. Ovo mi nije prvi susret na koji dolazim. Prije svega u Ženevi mi se jako sviđa doček, prijem - ljubazni su domaćini. A što se tiče susreta, tek je počeo. Jutros smo bili na molitvi. Zasad je vrlo lijep početak.»

Ženevu je posjetilo i oko 500 mladih iz Bosne i Hercegovine:
«Da, već sam bio na jednom susretu - kad je bio susret u Zagrebu. Milan Babić iz Neuma.»
RSE: Po čemu ćeš pamtiti ovaj susret u Ženevi? Što ti se najviše do sada svidjelo?
Babić: Pa pristupačni ljudi, dobri, plemeniti - i sve je nekako otmjeno, za razliku u našim zemljama. Eto, po tome ću najviše pamtiti.»

Jakov iz Enegleske u Ženevu je došao sa desetočlanom obitelji. Ovakvi susreti za njega su nešto posebno:
„ Mi smo ovdje da plešemo, pjevamo, igramo i da demonstriramo bolji život. Naša zajednica zove se Dvanaest plemena. Osnovani smo u brojnim zemljama širom svijeta. Drago mi je da smo ovdje, da upoznajemo ljude i da govorimo o boljem životu.»
Velik broj mladih na susrete ove godine došlo je iz baltičkih zemalja. Auksi je iz Litvanije. Kaže da je putovala dva dana, ali da se isplatilo:
„Osjećam se jako dobro, uživam ovdje. Jako je lijepo upoznati mlade ljude, osobito iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.»
Europske surete mladih organizira ekumenska zajednica iz sela Taize, koje se nalazi na jugu Burgundije u Francuskoj. Zajednicu je osnovao brat Roger 1940. godine. Danas zajednica okuplja više od sto braće katolika i protestanata različitog porijekla. Jedan od njih je i brat Urlich:
«Sedamdesetih godina je bilo jasno da ne možemo samo nešto živjeti u Taizeu s mladima, primiti ih, ali da možemo im pokazati da svatko se mora vraćati kući i nastavljati kod kuće, živjeti nešto konkretno kao kršćani u svojoj župi prije svega. I zbog toga se rodila ova ideja - svake godine, krajem godine, ići van i biti primljeni po obiteljima, župama i crkvama u jednom velikom gradu. I to je početak evropskog susreta.»
Susreti mladih 2008. godine održat će se u belgijskoj prijestolnici Briselu.
XS
SM
MD
LG