Dostupni linkovi

I dalje bez reakcije odgovornih na divljanje učenika


zgrada Elektrotehničke škole
zgrada Elektrotehničke škole

Na sajtu «Youtube» objavljen je skandalozan video zapis na kojem su prikazani učenici podgoričke Elektrotehničke škole, autori snimka, kako maltretiraju profesore, lome inventar i podmeću požar u učionice.

Amaterski video zapis koji su načinili prošlogodišnji maturanti podgoričke Elektrotehničke škole, na kojem učenici maltretiraju i tuku profesore, lome inventar i pale učionice zgrozio je javnost u Crnoj Gori, ali nije izmamio komentar nadležnog Ministarstva prosvjete. Niko od učenika vandala nije odgovarao za svoje postupke, a do danas nije preispitana ni uloga profesora koji su zatvarali oči pred tim divljaštvom. Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, koji je nadležan za rad stručnih škola, kaže da je šokiran snimkom i najavljuje da će detaljno ispitati što se dešavalo u toj podgoričkoj školi:


"Centar za stručno obrazovanje je šokiran sa ovakvim ponašanjem učenika i divljaštvom i Centar će preduzet određene radnje i utvrdit koliko ima istine, odnosno čija je krivica za ovakvo ponašanje učenika, jer bez obzira na sve ovdje se vidi da je huliganizam postigao efekat i da se i onako teška situacija u toj školi koja je bila do skoro je kulminirala u finišu završetka prošle školske godine. Po ovom snimku se vidi da se ovdje radi o maturantima koji sada vjerovatno nijesu redovni đaci. Međutim, sam ovaj snimak će nam omogućit da poslije ispitivanja čitave situacije eventualno savjetujemo i naložimo Upravi škole da se određeni krivični postupci pokrenu protiv vinovnika i da se zaštiti državna imovina, odnosno da se naplate sva sredstva koja su polomljena".

RSE: Iz snimka se nameće zaključak i da su pojedini profesori, pa možda i Uprava škole, zatvarali oči pred svim što se dešavalo u Elektrotehničkoj školi. Da li namjeravate i to da preispitate?

Rajković: Defnitivno se ovdje vidi da niko nije preduzeo određene mjere iz škole što znači da i škola snosi odgovornost zašto se o ovome ćutalo, zašto nijesu preduzete određene aktivnosti i odgovornost je na školi, odnosno Upravi škole, zbog čega već i ova situacija i ovaj video zapisnik nije detaljno ispitan i škola je trebalo da izađe sa saopštenjem za javnost o čitavoj ovoj nemiloj aktivnosti učenika i o preduzetim mjerama. Ne možemo se mi sada štitit da niko nije znao. Ovo je nemoguće da škola nije znala.

RSE: Na snimku se vidi i sadašnji direktor škole kako učenicima nudi usluge nekih curica "po cijeni od 40 eura". On tvrdi da je taj dio izvađen iz konteksta. Međutim, da li namjeravate i tim da se pozabavite?

Rajković: Naravno i time ćemo se itekako pozabaviti jer mislim da jedan pedagoški rukovodioc i pedagoški radnik sebe ne smije dozvolit onakav način komunikacije sa učenicima, bez obzira što današnje generacije očekuju da prosvjetni radnici više ne budu oni strogi profesori već na nekoj drugarskoj osnovi, da uspostavljaju odnose. Ja nemam razloga da sumnjam u riječi gospodina Pićurića da je to izvučeno iz konteksta. Sve ćemo ispitati i preduzećemo određene mjere i već prvi koraci su preduzeti. Glavni prosvjetni inspektor je sada zvanično i službeno u školi, što znači da će i Centar će sa odjeljenjem za evaulaciju ući i izvršiti pojačana ispitivanja svih vinovnika i učesnika, kako profesora tako i učenika i pokušaćemo da dođemo do prave istine što se tiče ovog nemilog snimka koji je zabezeknuo sve nas koji radimo u prosvjeti.

RSE: Da li Vi lično kao načelnik Centra za stručno obrazovanje osjećate odgovornost što se ranije nije znalo o ovome i što se ranije nijesu preduzele neke mjere?

Rajković: Centar za stručno obrazovanje jeste krovna institucija što se tiče stručnog obrazovanje, međutim, naši zakoni su demokratski i mi do prije dva, tri mjeseca nijesmo imali mogućnost da imamo uvid u rad škola po tom pitanju, iako smo imali svoje predstavnike u upravnim odborima, što znači da sad trenutno je taj zakon promijenjen i od Nove godine u svakom upravnom odboru su i predstavnici Centra, odnosno lica koja zastupaju interese Centra i znači da ćemo imati sve kompletne informacije. Možemo da utičemo na sistem upravljanja u stručnom obrazovanju.

Direktor ne vidi ništa sporno

Video snimak koji ovih dana kruži Podgoricom, a koji se može naći i na sajtu «Youtube», amatersko je djelo učenika podgoričke Elektrotehničke škole koji su mobilnim telefonom zabilježili svoje skandalozno ponašanje tokom prošle godine. Glavni akteri tog petominutnog filma snimljeni su kako maltretiraju profesore, blokiraju im prilaz učionici i udaraju novinama po glavi. Usred učionice u toku nastave organizovana je i tobožnja sahrana jednog od učenika, a na snimku su autori ovjekovječili kako jedan od njih urinira kroz prozor škole. Slijedi dio filma nazvan demoliranje u kome učenici razbijaju inventar, pa čak i podmeću požar u jednoj od učionica.

Vrhunac predstavlja i scena u kojoj današnji direktor, a tada profesor Veselin Pičurić, sa učenicima razgovara o tome koliko bi koštale seksualne usluge curica kod kojih bi ih mogao povesti. Pičurić u razgovoru za naš radio ne spori vjerodostojnost pojedinih scena iz filma, ali tvrdi da je dio u kome se i on vidi istrgnut iz konteksta i da je čitav film pušten u javnost zbog neke fantomske zavjere i ljubomore bivšeg rukovodstva:
"U toj školi je od septembra mjeseca urađeno masu toga što je prepoznatljivo, uvele su se neke nove norme, kriterijumi i po tom pitanju to što se nekada dešavalo to više niti može da se dešava niti smije da se dešava u jednoj vaspitno obrazovnoj ustanovi".
RSE: Vi ste bili profesor i kada se ovo dešavalo u školi, ovi skandali. Da li se Naučno-nastavno vijeće sastajalo, da li je iko raspravljao o tome, da li je protiv ovih učenika bio pokrenut disciplinski potupak, da li se išta radilo?
Pičurić: Nikada ništa. Zapalili su učionicu u XXI. vijek, niko zbog toga nije odgovarao jer se nije mogao krivac ustanoviti. Inače, mirna djeca su morala da učestvuju u sanaciji i plaćanju odšteta za ove "stručnjake" koji su radili to što su uradili.
RSE: Na snimku se vidi da ste i Vi sa njima održavali komunikaciju i da ste im tražili pare za neke navodne seksualne usluge nekih curica.
Pičurić: To je nešto što je van pameti. Ja sa djecom imam prisnu komunikaciju i oni prepoznaju mene kao čovjeka koji je sa njima, koji je tu zbog njih, koji je tu da im pomogne u svemu i da im napravi sve što treba i da im pomogne i ja moralno i materijalno mogu da pozovem sve te učenike, bilo kojega učenika, ako postoji, a takav ne postoji jer nema ga i ne može biti da Pičurić povede nekoga negdje. Iz tog razloga to je sve scenario da se...".
RSE: Hoćete li meni pojasniti ovaj razgovor pošto nijesam razumio ovaj sadržaj baš?
Pičurić: Bila je neka šala, valjda. Ja se i ne sjećam toga šta je. Ja volim sa njima da se našalim i da kroz šalu pričamo o svemu. Nema tabu tema. Oni se mene povjeravaju i učenici koji koriste drogu i koji koriste sve te đavole kao momci koji su punoljetni i to I zezaju se i nema tabu teme ni o seksu ni o tome. Šta su oni pitali? Koliko košta, đe košta, šta košta. Da li je bilo priče o nekim ekskurzijama koje su izvođene i kako su se ponašali i đe su išli i koliko je to koštalo? Da li je u tom kontekstu bila priča, ali po tom pitanju je nešto što je istrgnuto? Ne znam kada je to snimljeno i da li je uopšte autentično?
RSE: Da li zaista smatrate uobičajenim predmetom razgovora sa učenicima o tome koliko koštaju seksualne usluge djevojčica?
Pičurić: Pa, uopšte ne. Ja vam kažem da sa djecom imam jednu prisnu komunikaciju i to je nešto što karakteriše moj odnos i te djece s kojima ja radim. Ja sam tu zbog njih, kod čika Beloga su vrata otvorena i to je bilo vazda tako i dok sam bio profesor i sada kada sam direktor. Možda to nekome ne odgovara, ali eto.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG