Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U školu sa vršnjacima "svoje nacionalnosti"


Dobrinja IV, Istočno Sarajevo

U BiH đaci često prelaze veliku udaljenost kako bi školu pohađali s vršnjacima “svoje” nacionalnosti. Prema tvrdnjama OSCE-a, to još više učvršćuje već postojeće podjele među mladima.

Misija OSCE-a u BiH sačinila je stoga poseban izvještaj pod nazivom "Ko kroji i prekraja upisna područja". Istraživanje koje je provela Misija OSCE-a u oko 230 škola širom BiH pokazalo je da djeca svakodnevno prelaze međuentitetsku liniju, ili čak granice susjednih zemlja, kako bi školsku klupu dijelila sa djecom iste etničke pripadnosti.

Savjetnica iz Odjela za obrazovanje OSCE-a Slađana Ćurak navodi više primjera nepoštivanja upisnih područja:

"Možda je najbolji paradoks granica ustvari Sarajevo. U rubnim dijelovima Sarajeva učenici mogu lako mogu napustiti svoje upisno područje i odabrati čitav niz drugih škola tako što će pješice za nekoliko minuta preći preko crte razgraničenja. Primjerice, učenici pripadnici srpskog naroda koji žive u Dobrinji, u Kantonu Sarajeva, lako mogu izbjeći pohađanje nastave u Osnovnoj školi Osman Nuri Hadžić tako što će umjesto toga upisati se u obližnju Osnovnu školu Sveti Sava. Iz Osnovne škole Lepenica, općina Kiseljak, pripadnici bošnjačkog naroda idu u Devetu osnovnu školu u općini Ilidža.”

Kao prvi razlog zbog kojeg djeca idu i po nekoliko kilometara od kuće do škole roditelji navode kvalitet obrazovanja. Međutim, Slobodan Trnčić, direktor Osnovne škole Sveti Sava, iz Istočnog Sarajeva, o tome kaže:

"Ja mislim da to nije razlog – kvalitet nastave. Mislim da je kvalitet nastave što se tiče stručne zastupljenosti dobar i u Federaciji i kod nas, bar u federalnom Sarajevu, isto kao i kod nas.”

Djeca kao razloge navode ono što misle njihovi roditelji:

“Ovdje dolazim prvo radi provokacija koje su dole bile u školi. I ne gledaju nas kao učenike, gledaju nas kao neka druga bića.”
“Zato što hoću da idem u školu gdje je moj narod. Hoću da se školujem u svom entitetu.”

Zbog nepoštivanje upisnih područja i nepovjerenje među roditeljima zabrinjavajuća je situacija u osnovnom obrazovanju u BiH, smatra ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović:

“Ova situacija koju imamo - da idu iz jednog kantona i entiteta u drugi, koja je motivirana time da žele pripadati svojoj etničkoj skupini jeste ono što u suštini treba sve da nas zabrine. Evo iz kojeg razloga: dakle, suštinsko pitanje jeste pitanje nepovjerenja, međusobnog nepovjerenja različitih etničkih skupina, odnosno roditelja koji pripadaju različitim etničkim skupinama. I to je sasvim sigurno ono što ćemo teško izdjejstvati nešto tako preciznom, ili urgentnom, ili sankcionarnom primjenom propisa. Ja mislim da to jeste proces na kojem treba dugotrajno i strpljivo raditi.”

U Bosni i Hercegovini postoji sedam nastavnih planova i programa. Ovakvim načinom upisa djece u škole očigledno je da se sve više učvršćuju nacionalne podjele, i to ne samo u sistemu obrazovanja nego i društvu u cjelini. Sociolog Salih Fočo smatra da zemlja u kojoj se djeca upisuju u škole po nacionalnom kriteriju ne može biti stabilna:

“Nauka, znanje i spoznaja nisu nacionalno obojene, nego su internacionalne i podjela po nekom nacionalnom ključu u sferi obrazovanja ustvari vodi segregaciji i podjeli. Dakle, to ne vodi stabilnosti i prosperitetu jedne države, nego njenoj disoluciji, daljoj podjeli, nestabilnostima i neisigurnostima.”

Bosanskohercegovačke vlasti trebaju što prije utvrditi upisna područja na logičan način, kaže savjetnica u Odjelu za obrazovanje OSCE-a Slađana Ćurak:

“Upisna područja su najučinkovitiji način planiranja, gdje direktor, škola i zajednica znaju točno tu, tu, tu - te ulice idu u tu školu. Znate koliko učenika trebate očekivati, znate koliko će vam nastavnika trebati za sljedećih pet godina. Znači, faktički možete jednostavno planirati. Međutim, to se kod nas ne događa. Kod nas nikad ne znate koliko će djece može biti - ili ne biti.”
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG