Dostupni linkovi

Kosovo ne može izazvati širi konflikt


Tomas Valašek
Tomas Valašek

Koliko je Balkan i danas osjetljivo područje, kako će se status Kosova odraziti na BiH i prilike u Srbiji, za RSE govori Tomas Valašek, direktor za vanjsku politiku i obranu u londonskom Centru za evropske reforme.

Uoči odluka koje se očekuju oko statusa Kosova mnogi analitičari predviđaju nekoliko scenarija, poput "Priština proglašava jednostrano nezavisnost, Srbi sa Kosova iseljavaju prema sjeveru, slijedi podjela Kosova, potom radikalizacija prilika i na Kosovu i u Srbiji". Koji od ovih scenarija je realan?

Valašek: "Teško je govoriti o nekim određenim scenarijima, no jedna je stvar realna u ovom trenutku. Događaji na terenu, akcije Kosovara i srpske Vlade odrediti će budući slijed zbivanja. Međunarodna zajednica je zapravo u teškoj poziciji nakon što je u Vijeću sigurnosti blokirano određivanja statusa Kosova, ali i zbog razlika unutar EU oko toga pitanja. Ipak promjene na terenu neće biti tako dramatične kako su neki prognozirali. Izvjesno je da će doći do jednostranog proglašenja nezavisnosti, no postavi li NATO dobro svoje karte na Kosovu, i zaštiti li interese tamošnje srpske zajednice, i ukoliko kosovska vlada i nakon proglašenja nastavi djelovati onako kako govori, da je spremna štititi interese Srba na Kosovu, onda uistinu ne treba očekivati neke dramatične događaje na terenu".
Mnogi analitičari upozoravaju da bi se status Kosova mogao odraziti i na prilike u Bosni i Hercegovini, kao i Makedoniji. U svom posljednjem izvještaju Međunarodna krizna grupa ponovno je ocijenila da je Balkan i dalje prilično krhko područje. S tim se donekle slaže i Tomas Valašek, ali i upozorava:
Valašek: "Bilo bi smiješno i neodgovorno tvrditi da Kosovo može izazvati domino efekt u regiji, a time i novi konflikt širih razmjera. Čak su i bosanski Srbi nedavno rekli da Kosovo nije neki model za Bosnu, jer Bosna ima svoje probleme, sasvim drugačije od onoga kroz što prolazi Kosovo. I proglasi li Kosovo nezavisnost, to ne znači da će i Republika Srpska proglasiti nezavisnost, čega se više plaše neki na Zapadu, nego oni u Bosni. Moram reći da Bosna jest složeno pitanje. Naime, očito je da je Kosovo pronašlo pravo formulu kako riješiti svoj teritorijalni status. Ono što imamo više ili manje na Kosovu, definiran budući status, odnosna država sa priznatim granicama, ali koja jest duboko etnički podijeljena. I kada Kosovo proglasi nezavisnost, njihova vlada neće imati problema s načinom na koji će kontrolirati svoj teritorij, a što jest problem u Bosni. Čak i nakon 13 godina od Daytona, još uvijek dva entiteta i tri etničke zajednice se uglavnom razilaze u brojnim stavovima, posebno oko toga treba li Bosna biti jedinstvena država ili jedan oblik konfederacije. I razlike izmedju RS i Federacije BH su vrlo duboke. Osnovna ustavna pitanja u Bosni su otvorena u velikoj mjeri, što nije slučaj na Kosovu".
Za međunarodnu zajednicu, posebno za Evropsku uniju biti će vrlo teško da na bilo koji način utječe na Srbiju dođe li do radikalizacije političkih prilika, smatra Valašek, ističući kako iz Srbije posljednjih dana stižu zabrinjavajuće izjave.
Valašek: "Poruke koje ovih dana stižu uz Srbije je da oni višu nisu zainteresirani za članstvo u Evropskoj uniji, a to će se dodatno pojačati ukoliko Radikali, u savezu sa Koštuničinom strankom, ostvare pobjedu. Zato mislim da je važno što će Unija ponuditi Srbiji osim članstva. Mislim da bi trebali omogućiti stipendije studentima, razvoj trgovine, pomoć u razvoju civilnog društva, a sve to nije vezano uz članstvo u Uniji. Ukoliko Radikali dobiju predsjedničko mjesto, obećanje o članstvu u Uniji neće više igrati neki značaj u Srbiji".
Valašek kaže da, kada je Srbija u pitanju i kada je riječ o predstojećim predsjedničkim izborima, nije ni preveliki optimist, ali ni pesimist.
Valašek: "Više sam pragmatik. Dugoročno gledano, vjerujem da je interes većina građana Srbije, ako ne pridruživanje Evropskoj uniji, onda život u stabilnom, prosperitetnom i demokratskom društvu. Glasači u Srbiji će se naći pred izborom žele li evropski put ili neku drugu alternativu. No, nadam se da će evropski put biti viđen kao najpoželjniji. No, i EU mora biti manje arogantna i shvatiti da samo članstvo nije uvijek rješenje za svaki problem. No, vjerujem da će glasači u Srbiji ipak na koncu shvatiti da je u njihovom interesu da kroče evropskim putem bogatstva i prosperiteta".
XS
SM
MD
LG