Dostupni linkovi

Hillary Clinton ipak porazila Baracka Obamu


Hillary Clinton nakon pobjede u državi New Hampshire

U američkoj saveznoj državi New Hampshire u izborima unutar Demokratske stranke pobijedila je ipak Hillary Clinton, a u redovima Republikanaca senator iz Arizone John McCain.

Američkim anketnim agencijama desila se potpuna omaška – njihov pobjednik Barack Obama je poražen, a senatorica Clinton, kojoj su čak predvidjali povlačenje iz kampanje, izašla je kao pobjednica u preliminarnim izborima unutar stranke za predsjedničkog kandidata.
Sve američke ankete, od CNN-a, do CBS-a proricale su da će na stranačkim izborima u New Hampshiru takozvani "otvoreni izbori" i nezavisni glasači, koji su specifični za tu saveznu američku državu, pomoći republikancu Johnu McCainu te demokratu Baracku Obami. U slučaju McCaina predvidjanja su se i ostvarila, ali su potpuno promašila kod demokrata.

Svi američki listovi danas govore o velikom iznenadjenju, jer je rijetko koji politički znalac predvidjao da će pobijediti Hillary Clinton. Čak su i ljudi iz njezina izbornog štaba rezignirano govorili o nastupajućem uvjerljivom porazu te pobjedi Baracka Obame, a nagadjalo se i o smjenama medju saveznicima i stručnjacima u izbornom štabu senatorice iz New Yorka.

U analizi Washington posta se kaže da je za pobjedu bivše prve dame bila ključna podrška žena. Za razliku od Iowe, u New Hampshireu žene su uvjerljivom većinom podržale senatoricu iz New Yorka. Neki ciničniji komentatori tvrde da je kampanja Clintonove namjerno stvarala dojam potpunog rasula kako bi pobjedu - koja će u najboljem slučaju iznositi nekoliko postotaka - pretvorila u blistavi trijumf te tako američku javnost, medije, a što je najvažnije, kolebljive pristaše, uvjerila da je debakl u Iowi bio tek nevažno odgađanje neumitnog povratka u Bijelu kuću.

Neki drže da je ključni trenutak koji je iščupao poraz iz ralja pobjede bio snimak Hillary Clinton kako sa suznim očima objašnjava kako je teško voditi izbornu kampanju, odnosno boriti se za jednu bolju Ameriku. Neki su te suze protumačili kao izraz frustracije, drugi kao pažljivo isplanirani predizborni trik. Prizor Hillary koja je sva od krvi, mesa i emocija, po svemu sudeći je u posljednji trenutak bivšoj "prvoj dami" donio glasove siromašnih, neobrazovanih i ostarjelih žena koje čine srž njenog biračkog tijela.
Obama se u svom izbornom stožeru čestitao "prvoj dami" na pobjedi, a potom održao govor u kojem je izbacio novu parolu "Da, mi to možemo", očigledno namijenjenu biračima u Nevadi i Južnoj Karolini, gdje će se odigrati sljedeće velike izborne bitke prije"superutorka".

Hillary Clinton će u te bitke ući kao veliki favorit, s obzirom da će joj ova pobjeda poslužiti kao najbolji argument za tezu kako će se povijest ponoviti. Isto kao što je New Hampshire prije šesnaest godina vratio njenog supruga u utrku, tako je i ona sada od "potrošene robe" ponovno postala nezaustavljivi stroj za dobivanje izbora. Biračima će se sugerirati da će Hillary Clinton, isto kao i njen suprug, osvojiti stranačku nominaciju, ući u Bijelu kuću i od SAD učiniti jedinu svjetsku supersilu s čijom se vojnom moći, snažnom ekonomijom, blagostanjem i moralnim autoritetom niko neće moći takmičiti.
XS
SM
MD
LG