Dostupni linkovi

Iz zatvorske bolnice u saborsku klupu


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Branimir Glavaš, optužen za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku, u petak će se pojaviti na konstituirajućoj sjednici Sabora kao zastupnik kojem su građani dali mandat na proteklim izborima.

Suđenje Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine odvija se uz Glavašev zatvorski štrajk glađu i političke apele i pritiske da se Glavaša pusti da se brani sa slobode. No, i prije odluke Županijskog suda u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će se Glavaš, čija je stranka na nedavnim izborima osvojila tri zastupnička mjesta, pojaviti u petak na konstituirajućoj sjednici Sabora.
Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da će Branimir Glavaš, optužen za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, kojem se upravo sudi na zagrebačkom Županijskom sudu , u petak,11 siječnja, ravno iz zatvorske bolnice – u klupe Hrvatskog sabora:
«Branimir Glavaš je izabrani zastupnik u Hrvatski sabor, dobio je poziv da dođe na konstituirajuću sjednicu i doći će na konstituirajuću sjednicu. To je praksa u svim parlamentima svijeta pa i u Hrvatskom saboru.»
Može li čovjek, optužen i pritvoren za ratne zločine, sjediti u Parlamentu? Mišljenja i tumačenja, pravna i politička vrlo su oprečna. Publicist i kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak smatra da je to – nedopustivo.
“To je politička predstava!»
Profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i donedavni predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski ističe da je Glavaš legitimno izabran za saborskog zastupnika i ima pravo ući u Sabor
“Kad je izabran očito može, dapače, mora po mom shvaćanju, jer u trenutku kada se konstituira Sabor u svom novom sazivu onda se nanovo uspostavlja i mandat i imunitet svih zastupnika, pa i Glavaša.»
Podsjećamo, Branimir Glavaš je i u prošlom sazivu hrvatskog Parlamenta bio zastupnik, a onda mu je imunitet ukinut upravo zbog optužnice za ratne zločine, pa je iz saborskih klupa završio u zatvorskom pritvoru, a sada bi, budući da je sa svojom strankom osvojio tri zastupnička mjesta, iz pritvora mogao ponovo - ravno u Sabor
I bivša ministrica pravosuđa, članica Socijaldemokratske partije, Ingrid Antičević- Marinović misli da je sve po zakonu i saborskom Poslovniku te da sa svakim novim saborskim mandatom, svakom zastupniku započinje ispočetka i - novi imunitet
“Prema tome, iz toga bi se dalo zaključiti, mada mogu postojati i dugačija mišljenja, da nekome tko je već bio zastupnik, taj imunitet mu počinje teći ispočetka, a onda za ukidanje tog imuniteta treba proći ista procedura kao i za onoga koji se nije našao u situaciji da bude pritvoren i protiv njega pokrenut kazneni postupak.»
Pravnik i odvjetnik dr Slobodan Budak misli da takva odluka nema uporišta ni u pravnim normama, a niti zdravoj logici:
»Mislim da je sad ova jedna urnebesna kampanja da se Glavaša dobije na slobodu došla do samog usijanja. Generalno govoreći, to je jedan nekompetentni način tumačenja prava. Nema nikakvo nadnaravno svojstvo činjenica da je netko izabran za zastupnika i ta činjenica što je on ponovo izabran ne dovodi u pitanje raniju odluku suda kad je odlučio o njegovu pritvaranju, ishodivši sve one preduvjete da to može učiniti po važećim propisima.»
Ivan Zvonimir Čičak, koji se bavi suđenjima za ratne zločine, tvrdi da Branimir Glavaš ne može iz zatvora ni konzumirati svoj zastupnički mandat, a onda mu se, kaže, ne može aktivirati ni zastupnički imunitet:
»Ma,nema šanse da čovjek koji je okrivljen izlazi. Pa uopće je problem kako on može konzumirati svoje zastupničko pravo. Imamo slučaj u međunarodnom pravnom postupku, to je slučaj Bob Sanda, pripadnika IRE koji je umro u zatvoru 52.dan štrajka glađu, nakon što je bio izabran za člana britanskog Parlamenta. Šešelj isto tako, stalno ga biraju u parlamente i ne znam u šta ga sve biraju, ali Haagu uopće ne pada na pamet da ga pusti van.»
O ukidanju Glavaševa pritvora odlučit će Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Internetski portal Index.hr saznaje navodno kako Sudu, barem dosad,nijedan argument za Glavaševo puštanje nije relevantan.
XS
SM
MD
LG