Dostupni linkovi

Barack Obama ispred Hillary Clinton


Barack Obama na predizbornom skupu, New Hampshire

Senator Barack Obama stekao je uvjerljivu prednost pred senatoricom Hillary Clinton u nadmetanju za demokratsku predsjedničku nominaciju u New Hampshireu

maloj saveznoj državi na sjeveroistoku SAD-a koja u utorak održava stranačke predizbore. Nova ispitivanja raspoloženja birača pokazuju da karizmatički 46-godišnji crnački senator iz Illinoisa koji je prošle sedmice pobijedio na prvim predizborima u Iowi, dobija 39 posto glasova a Hillary Clinton, deset posto manje. Na trećem mjestu kod demokrata je bivši senator John Edwards sa 16 posto glasova prema.
Na republikanskoj strani, u anketi CNN –a senator iz Arizone John McCain vodi ispred bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya s 33 posto prema 26 posto glasova, dok je treći bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani s 14 posto.

Republikanski pobjednik Iowe, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, četvrti je s 11 posto glasova. Na neslužbenim kladionicama pojavili su se omjeri koji govore da Obama ima 75 %, a Clinton 25 % šansi da pobijedi u New Hampshire. Rezultati istraživanja pokazuju dakle da je stranačka nominacija, a samim time i ulazak u Bijelu kuću, postaje sve udaljeniji cilj za bivšu Prvu damu Hillary Clinton, koja se sve do prije nekoliko sedmica smatrala neprikosnovenim favoritom i zbog koje su predsjednički izbori u SAD više sličili na krunidbu u nasljednim monarhijama nego na demokratski proces. Poraz u Iowi, i to poraz zbog kojeg je završila na ponižavajućem trećem mjestu, s nje je skinuo aureolu nepobjedivosti, a samim time i glavni razlog zbog kojeg su se mnogi njeni birači ustručavali dati podršku nekom drugom.
Ključ za ovako uvjerljivu Obaminu prednost je upravo u nezavisnim biračima. Među njima senator iz Illinoisa uživa daleko više podrške nego među pravovjernim demokratima, kod kojih je veliki dio još uvijek vjeran dinastiji Clinton. Obama ima blagu prednost i među članovima Demokratske stranke, ali bi upravo dolazak nezavisnih birača na birališta mogao tu prednost učiniti nedostižnom. Obamina, sada prilično izgledna, pobjeda u New Hampshireu bi mogla pokrenuti lančanu reakciju pred tzv. Superutorak 5. februara kada se održavaju preliminarni izbori u 22 američke države, odnosno bira 80 % delegata konvencije.

Svi ovi podaci utjecali su na to da, iskusna senatorica, bivša gazdarica Bijele kuće, izgubi živce. Medju ostalim je zabilježeno i da je u razgovoru s biračima u gradu Hamptonu na temu vanjske politike napala svog protivnika Obamu kojemu pripisuje potpuno neiskustvo u vanjskopolitičkim pitanjima te ga voli uspoređivati s Georgeom W. Bushom.

Dio američkih medija tu nespretnu i nediplomatsku izjavu tumače dijelom kao posljedicu očaja u kojem se našla senatorica, a dijelom kao posljedicu gubitka kontrole odnosno frustracije što joj izmiče Bijela kuća koju je držala svojim nasljednim pravom.

Za Hillary Clinton bi poraz u New Hampshireu imao katastrofalne posljedice, s obzirom na domino-efekt, jer će se mnogi birači koji su je podržavali kao najjačeg, odnosno jedinog mogućeg kandidata, okrenuti Obami. Juče su se čak u američkim medijima pojavile prve naznake, temeljene na anonimnim izvorima iz štaba Hillary Clinton, kako se među najbližim suradnicima bivše Prve dame postavilo pitanje ima li uopšte smisla nastaviti s kampanjom.
XS
SM
MD
LG