Dostupni linkovi

Spoljna politika talac Kosova?


Beograd, grafit "Ne EU!"
Beograd, grafit "Ne EU!"

Da li će se Demokratska stranka, srbijanskog predsednika morati jasno odrediti prema ultimatumu premijera Vojislava Koštunice Briselu - da bira: ili evropska misija na Kosovu ili Srbija u EU?

Tadićevi demokrati već dugo prave koncesije radikalizovanju Koštuničinih, ali i oni će uskoro morati izaći na čistinu. Od toga da li će uspeti da se izbore za proklamovani cilj, evrointegraciju, kako god se razrešilo pitanje Kosova, zavisiće i odgovor na pitanje da li je spoljna politika zemlje bila i da li će biti talac Kosova. Kosovski problem ne može a da ne utiče na celokupnu spoljnu politiku zemlje, ali je neophodno nastaviti nastojanja da se ubrza evrointegracija Srbije, kaže Dušan Lazić iz Evropskog pokreta za Srbiju:

"Očigledno je da je dobar deo naše sadašnje spoljne politike sveden na nastojanja da se očuva Kosovo, ali isto tako mislim da ne treba prenebegnuti činjenicu da je drugi veoma važan pravac, izuzetno važan, spoljne politike, na kome se očigledno radi, približavanje evropskim integracijama, odnosno učlanjenje u EU. Problem poput kosovskog nesumnjivo ne može a da ne utiče na celokupnu i unutrašnju i spoljnu politiku zemlje. Pored snaga koje žele da nađu konstruktivan izlaz iz te situacije postoje i snage kojima Kosovo služi samo kao povod za dobijanje političkih poena na unutrašnjoj političkoj sceni."

Više je unutrašnja nego spoljna poltika bila talac kosovskog problema, odnosno još gore, Kosovo se koristilo kao dimna zavesa, a na bitnim pitanjima, kao što je na primer privatizacija NIS-a, se zapravo videlo da javnost ne može da non-stop prati sve velike teme. Otuda joj je vešto sugerisano da se koncentriše na Kosovo, što je drugima omogućilo da bez nadzora i pritiska ostvaruju svoje političke i finansijske interese, ocenjuje Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose, ali i podseća:

"Unutrašnja i spoljna politika su u 21 veku skoro jedna te ista stvar, tako da je tu razliku teško praviti. Ako Srbija, odnosno Beograd, odbije ovo ubrzano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i ako nastavi da, rekla bih, maltretira EU, u jednom izuzetno bitnom trenutku kada je ona izašla i rekla da je Kosovo sada pitanje Evrope, da će oni biti ti koji će potegnuti u finansijskom i političkom smislu, s tim kako treba treba da dođe misija na Kosovo, time će biti ugrožen život Srba u enklavama i svih građana Kosova, kojima definitivno trebaju dobra administracija i usluge – u tom smislu se žrtvuje formalni put Srbije u EU. Međutim, šta znači neformalni put Srbije u EU, šta znači ta priča koju nam sada serviraju kao utešnu nagradu? Možemo prekinuti proces ali nećemo prekinuti evropeizaciju Srbije jer mi jesmo Evropa. Bojim se da Srbija nema ni ljudske ni finansijske resurse da bi bila u stanju da nastavi sama sebe da evropeizuje, da od sebe pravi moderno društvo koje počiva na istom sistemu vrednosti na kojima počiva i većina članica EU, a da to bude bez formalnog procesa pridruživanja – bez Brisela koji bi davao smernice i ocene o napretku i govorio šta bi trebalo da budu prioriteti u narednom periodu i slično. U tom slučaju celo srpsko društvo, ne samo unutrašnja ili spoljna politika, je talac priče o Kosovu."

XS
SM
MD
LG