Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nešto više od dve i po milijarde evra stranih investicija u 2007. godini za Srbiju predstavljaju osetan pad u odnosu na prethodnu godinu.

To je više nego jasan pokazatelj da su uslovi u kojima se odvija privredna aktivnost lošiji nego što je ranije bio slučaj.

"Dame i gospodo konstatujem da je učesnik sa karticom broj 11 prihvatio cenu od 360 miliona eura i proglašavam ga kupcem. Čestitam."


Ovako je zaključena najuspešnija privatizacija 2007. u Srbiji, na kojoj je cena za preduzeće Robne kuće u stečaju, sa početnih 140 izlicitirana na 360 miliona evra. Kupac je domaća kompanija Verano koja je upravo ovih dana uplatila pomenuti novac na račun države. Po rečima ministra ekonomije Mlađana Dinkića, prodaja Robnih kuća ujedno je i najveći prihod od privatizacije u 2007. godini i ubedljivo najveći prihod od prodaje imovine u stečaju, s obzirom da RK "Beograd" već 10 godina ne rade.

Vlasnik Verana Radomir Živanić kaže da je većinu novca za akviziciju nekada vodeće trgovine u ovom delu Evrope, oko 70 odsto, obezbedio grčki investicioni fond Mafins, pa se u ovom slučaju može govoriti i o stranom ulaganju u Srbiju:

"Vraćali smo tog čoveka i njegov fond da dođe ovde, da načne svojih 5 milijardi i da počne da investira."

Iza Srbije je, kada su u pitanju privatizacija i strana ulaganja, godina koja nije uspešna kao prethodna. U odnosu na 4 milijarde evra stranih investicija u 2006., procenjenih 2,7 milijardi u 2007. predstavlja osetno smanjenje, kaže ekonomista Miroslav Prokopijević:

"Ova godina nije imala neki poseban tempo, iako je opet promenjen zakon sa idejom da 2008. godine bude završena privatizacija. To se verovatno neće desiti jer sa ovakvim tempom pretpostavljam da će trebati još, možda, i desetak godina da se završi privatizacija. Ovaj pad tempa privatizacije i naravno nizak nivo grinfild ulaganja samo pokazuje da je Srbija relativno loše poslovno okruženje."

Jedan od razloga smanjenja prihoda od privatizacije u odnosu na prethodnu godinu je taj što Srbija nije imala tako spektakularnu prodaju, kakva je bila prodaja Mobtela norveškom Telenoru za više od 1,5 milijardi evra. Ekonomski analitičar Miša Brkić ističe još jedan od bitnih razloga:

"Podsetimo se da je pola 2007. godine prošlo a da Srbija nije imala vladu i da zapravo nije imala nikakvu ekonomsku politiku. Drugi deo godine je prošao u dosta populističkim potezima vlade koja se ponovo spremala za neke nove izbore. Kada se na kraju svede račun, ove godine u Srbiji nismo prihodovali toliko direktnih stranih investicija kao, na primer, 2006. godine."

Kada je reč o pozitivnim primerima stranih ulaganja u 2007., Miša Brkić ističe dolazak trećeg operatera mobilne telefonije, austrijskog Mobilkoma:

"Onoga trenutka kada je u Srbiju došao treći operater je počela velika tržišna utakmica. Mi smo samo šest meseci posle ulaska trećeg operatera došli u situaciju da na tržištu možete da dobijete telefon za 1 dinar."

Potencijalno dobro prodat je i Rudarsko topioničarski basen Bor, za koji bi austrijska kompanija Atek trebalo da plati 466 miliona evra, kaže Miša Brkić.

Najviše se očekivalo, a čini se najveće razočaranje se dogodilo nakon prodaje jedne od dve najveće srpske osiguravajuće kompanije – DDOR Novi Sad. Mada sama cena od 220 miliona evra, koliko je platila jedini ponuđač italijanska Fondijarija, i nije toliko niska, Miša Brkić ističe ovaj primer kao vrlo poučan:

"To je još jedan dokaz kako je država napravila pogrešnu računicu i pucala sama sebi u nogu. Pre godinu dana na tenderu su bile sve velike svetske kompanije i cena je mogla da bude i veća. Čekalo se godinu dana jer država nije htela da prodaje u to vreme, dozvoljavajući nekim drugim igračima na tržištu da za tih 12 meseci osvoje veći tržišni kolač nego što su imali godinu dana ranije."

Za 2008. godinu najavljen je početak prodaje velikih javnih preduzeća, poput Telekoma, Jat-a ili Naftne industrije Srbije. Ekonomista Miroslav Prokopijević izražava popriličnu dozu skepse, kada su efekti ove najave u pitanju:

"To bi trebalo da bude pozitivan korak ako do toga dođe, ali vidite da vlada već sada pokušava da proda NIS bez ikakvog konkursa i tendera, što je strašno veliki nedostatak, katastrofalna greška vlade. Naravno i vlada je svesna da radi nešto što je štetno po Srbiju i zbog toga je ovo njeno oklevanje, kao što je usvajanje platformi itd. Nadam se da do toga neće doći, da će NIS biti prodat kao i svaka druga firma na tenderu."
XS
SM
MD
LG