Dostupni linkovi

Ambiciozno zamišljena bliskoistočna turneja


George Bush
George Bush

U utorak, 8.januara američki predsjednik George Bush započinje svoju devetodnevnu turneju po Bliskom istoku. Ovo je, nakon devet godina, prva posjeta nekog američkog predsjednika tom regionu.

Kako je najavljeno, on će posjetiti Izrael, Zapadnu obalu, Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Dubai, Saudijsku Arabiju i Egipat.


Samo pred kraj prošle sedmice devet Palestinaca je ubijeno, tridesetak ranjeno u Gazi, u okršaju izraelskih tenkova s militantima. Izrael je saopštio da je to bila odmazda za palestinske raketne napade. Ovaj nastavak nasilja nije u skladu s postignućima s mirovne konferencije koja je u američkom gradu u Annapolisu održana krajem 2007. u takvo nemirno područje stiže američki predsjednik George W.Bush.

"Oni koji promoviraju ekstremizam i teror učiniće sve da opstruiraju napredak, jer ako stvari počnu funkcionirati, to vodi ka mirnoj Palestini, uz mirni Izrael - a oni to ne žele", kazao je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Stephen Hadley.

Nasilje na Bliskom istoku uvijek je ometalo mirovne napore brojnih američkih predsjednika. Bilo je i uspjeha naravno, najpoznatiji medju njima je istorijski mirovni ugovor izmedju Izraela i Egipta u vrijeme dok je u SAD vladao Jimmy Carter. Predsjednik George W. Bush se nada da će postići takvo nešto ili barem slično prije nego što slijedećeg januara napusti Bijelu kuću.

On bi se tokom trajanja turneje trebao sastati najprije s predsjednikom Mahmoudom Abbasom na Zapadnoj obali i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalemu. Najavljujući ove razgovore, on je u četvrtak prošle sedmice kazao kako će od Izraela zatržiti da raseli nelegalno podignuta naselja. Savjetnik Hadley je dodao da će predsjednik Bush tokom duge turneje tražiti podršku za svoju politiku prema Iraku, Libanu i Iranu. On je novinare u Washingtonu izvjestio je kako će Bush nasamo razgovarati sa svojim domaćinima. Glavna tema biće iranska opasnost te pokušaj da se uvjere saveznici kako uvijek mogu računati na američku prisutnost u regionu.

Analitičari iz nevladine grupe Centar za strateške i medjunarodne studije smatraju da su ciljevi predsjednika SAD-a, medjutim, isuviše ambiciozni.

"Predsjednik Bush ne pokušava više transformirati Bliski istok izdaleka. On sada pokušava u malim, privatnim, oči u oči sesijama uvjeriti tamošnje lidere u svoje stavove. Malih bi uspjeha tu i tamo moglo biti, ali su problemi isuviše veliki da bi se riješili na ovom putovanju", kazao je Jon Alterman iz Odjela za Bliski istok spomenutog centra.

Iako je Bushova turneja ambiciozna zamišljena, ipak bi svakom uspjehu smetnja mogla biti aktuelna američka predsjednička utrka. Lideri Bliskog istoka svjesni su naime da se susreću s predsjednikom koji je na odlasku. Osim toga, potpuno je neizvjesno ko će ući u Bijelu kuću 2009. godine. Ne zna se ni da li će to biti Republikanac ili Demokrata, mada čak ni ta odrednica, kad bi bila poznata, ne bi dužnosnicima s Bliskog istoka mnogo pomogla u odredjivanju buduće američke politike u regionu.

XS
SM
MD
LG