Dostupni linkovi

Izgradnja pravoslavne crkve u Silašu kod Osijeka


Crkva svetog proroka Ilije u Silašu kod Osijeka, gradi se u mjestu u kojem pravoslavna crkva nikada nije postojala. Snimio Drago Hedl
Crkva svetog proroka Ilije u Silašu kod Osijeka, gradi se u mjestu u kojem pravoslavna crkva nikada nije postojala. Snimio Drago Hedl

Iako su pravoslavne crkve, srušene ili oštećene tokom rata, uglavnom ponovno izgrađene ili obnovljene, hram svetog proroka Ilije u Silašu, gradi se u mjestu u kojem pravoslavna crkva nikada nije postojala.

Mjesto Silaš, nadomak Osijeka, osnovali su doseljenici, uglavnom srpski solunski dobrovoljci, koji su u sklopu agrarne reforme Kraljevine Jugoslavije, prije više od 80 godina, došli u Slavoniju. Oduvijek im je bila želja, kaže Miljen Ilić, protonamesnik druge parohije tenjske, koji vodi izgradnju budućeg hrama Svetog proroka Ilije, da ondje sagrade crkvu:

"Pred početak II svetskog rata, tačnije 1938. godine, sazidan je zvonik i označeno mesto gde se trebala graditi crkva. Na žalost, II svetski rat je to sve zameo. Stanovništvo je raseljeno i ono se vraća tek 1945./1946. godine, dolaze u svoje domove. Kasnijom politikom komunističke Jugoslavije to je sve zastalo i jednostavno se zaboravilo."

Protonamesnik Ilić kaže kako su nakon ishođenja svih potrebnih dozvola crkvu u Silašu počeli graditi 21. studenoga 2006. godine i do sada je završena prva faza. Pomoć, iako ne veliku, dobili su i od hrvatske države:

"Selo Silaš pripada opštini koja je u sklopu osječko-baranjske županije. Kada smo krenuli sa izgradnjom crkve, svakako da smo se konsultovali i sa opštinom i sa županijom, da vidimo koliko bi i kako oni mogli da nam pomognu. Ta sredstva nisu bila velika, ali je za nas to bilo veliko. Mnogo su nam pomogli oko papirologije. Što opština, što županija, su nam zajedno dali oko 60 hiljada kuna i donirali nas još dok smo prikupljali papirologiju."

Mještani Silaša, iako imaju veliku volju i želju da u svom mjestu sagrade crkvu, svjesni su, kaže Dušan Tauzović, da to neće moći vlastitim snagama:

"Kod nas postoji velika volja da napravimo crkvu, da možemo u nju odlaziti, gdje se vjenčavati, održavati naše obrede. Želja je to davna, još od naših predaka, djedova i baka. Selo je malo, prilično siromašno i nemamo puno financijskih mogućnosti, ali imamo veliku želju da napravimo tu crkvu."

Jedan od najstarijih mještana Silaša, Đuro Dragičević, također kaže da će bez donacija i pomoći mještana, koji su nekoć živjeli u Silašu, izgradnja crkve ići sporo:

"Ovo selo nije nikada imalo crkvu, a crkva je i kultura i zadržava mještane. Mi smo već udarili temelje, a ako bude sreće i neke donacije, da se neko smiluje, kao i pomoći nas mještana, mada mještani mogu dati malo, napravili bi mi crkvu."

No, protonamesnik tenjske parohije, Miljen Ilić, ipak je optimist i vjeruje da će, kad na proljeće nastave s gradnjom, ove godine uspjeti crkvu staviti pod krov. Neke donacije, poput cigle iz Novog Sada, i drugog građevinskog materijala, već su stigle, a neke se očekuju:

"Nadam se da bi trebali sa 2008. godinom da započnemo drugu fazu izgradnje. Druga faza izgradnje zahteva zidanje i pokrivanje crkve. Nadam se da bi ove godine, uz pomoć donacija, a nadam se da će biti i drugih donacija, ako krenemo na proleće u zidanje, trebali ove godine da dođemo blizu krova, ili pod krov."

Mještani Silaša, koji sada vjerske obrede obavljaju u improviziranoj bogomolji seoskog društvenog doma, nadaju se da će Božić 2010. godine dočekati u hramu Svetog proroka Ilije, prvoj novoizgrađenoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja.
XS
SM
MD
LG