Dostupni linkovi

Prestižna nagrada Ars Aevi projektu


Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić

Ars Aevi projekt je dobitnik prestižne nagrade holandske fondacije „Princ Klaus“, čime je napravljen pravi presedan.Tim povodom razgovaramo sa Enverom Hadžiomerspahićem, direktorom i utemeljivačem ovog velikog kulturnog projekta.


RSE:
Neki dan su nas iz Holandije podsjetili kako imamo jedan veliki međunarodni projekat. Mi na njega nismo zaboravili, ali podsjećanje dobro dođe.

HADŽIOMERSPAHIĆ: Mi smo svih tih proteklih godina bili uporni, korak po korak, da bi, ne na kraju, ali na jednom novom početku stigla vijest iz Amsterdama da je Ars Aevi dobio jedno uistinu ugledno, svjetsko, prestižno priznanje holandske fondacije „Princ Klaus“.

RSE: Saopštenje te fondacije zapravo govori o veličini projekta. Dio naše javnosti možda nije znao ili još uvijek ne zna o čemu se zapravo radi.

HADŽIOMERSPAHIĆ: Mislim da će nam ova nagrada pomoći da se i u našoj sredini shvati značaj projekta Ars Aevi. Mi imamo uistinu vjerne pratioce i podržavaoce, koji cijene projekat Ars Aevi, njegove ambicije, koncepciju i strategije i koji nas podržavaju svih ovih godina. Međutim, sada ulazimo u jednu odlučujuću fazu kada nam je uistinu potrebna cjelovitija i organizovanija podrška, prije svega naših administrativnih nivoa, odnosno naših ministarstava za kulturu grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine. Na dobrom smo putu, ali sam siguran da će odjek ovog priznanja – 24. januara u Sarajevu će biti organizirano zvanično uručivanje nagrade – pomoći da se projektu Ars Aevi u našoj sredini priđe sa više povjerenja.

RSE: Siguran sam da domaća stručna i politička javnost, a posebno ljudi koji raspolažu novcem, uopšte nemaju isti odnos prema ovom projektu kakav ima međunarodna stručna javnost.

HADŽIOMERSPAHIĆ: Prošla godina je bila godina prekretnica u odnosu prema projektu Ars Aevi. Došlo je do sporazuma između centra Skenderija i odgovarajućih ministarstava Kantona Sarajevo. Sredstvima Vlade Italije je finansirana rekonstrukcija prostora od 1.500 kvadratnih metara za smještaj kolekcije Ars Aevi u prostorima Skenderije. Mislim da je to vrlo važan čin – da je kolekcija konačno dobila svoje stabilno mjesto u Sarajevu, da ima svoj krov, da je „u toplom“. Ona je tu postavljena u jednoj vrlo atraktivnoj formi – u formi art depoa, dakle izložbenog magazina, koji se može posjećivati, i ona će u tom prostoru dostojanstveno čekati trenutak kada će biti izgrađen prvi blok budućeg muzeja i centra savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi, koji projektuje čuveni arhitekta Renzo Piano.

RSE: Da li sve u vezi s izgradnjom muzeja teče u dogovorenim terminima? Posebno s obzirom na to da se posljednjih dana predmetni kvadrant C našao u fokusu interesovanja nekih mešetarenja ili navodnih mešetarenja.

HADŽIOMERSPAHIĆ: Mi imamo informacije od našeg prijatelja i vrlo iskrenog podržavaoca, gospodina Besima Mehmedića, direktora Zavoda za izgradnju grada, da sa pozicijom terena namijenjenog muzeju Ars Aevi nema nikakvih problema. Dakle, on čeka trenutak da se počne sa izgradnjom. U ovoj godini će definitivno biti postignuti dogovori sa Vladom Italije, regionom Toskana i sa jednim značajnim italijanskim partnerom. Oni će obezbijediti oko tri miliona eura za finansiranje izgradnje prvog bloka muzeja-centra Ars Aevi. To je njihov pilot projekt. Oni žele da izgrade jedan dio tog objekta, sa površinom od 1.500 kvadratnih metara, koji će biti dovoljan da prihvati kolekciju koja se sada nalazi u prostorima Olimpijskog centra Skenderija. Ali kroz proces izgradnje tog dijela objekta oni ujedno žele da provjere kakav je odnos našeg društva prema toj budućoj arhitektonskoj strukturi, prema kolekciji, prema djelovanju projekta Ars Aevi. Traže jedan dokument o održivosti projekta. Svojevremeno su najviši predstavnici grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine potpisali sporazum kojim su obezbjeđena godišnja sredstva za djelovanje projekta Ars Aevi, dakle za programske djelatnosti. Federalno ministarstvo se, nažalost, tom sporazumu nije priključilo. Možda u ovom periodu do 24. januara, odnosno do proglašenja nagrade fondacije „Princ Klaus“ koja je dodijeljena projektu Ars Aevi, uspijemo potpisati i sporazum o održavanju kolekcije Ars Aevi, za sada u prostoru centra Skenderija, a potom u novom objektu. Čini mi se da bi to bili dokumenti koji pokazuju, apsolutno javno i transparentno, svim našim internacionalnim podržavaocima, a posebno finansijerima i investitorima, da u ovoj sredini postoji razumijevanje za projekte Ars Aevi, da se on prihvata kao jedna važna razvojna činjenica i da će biti u kontinuitetu podržavan narednih godina.

RSE: Ovo mi se čini dobrim trenutkom da potaknemo ove ljude na razmišljanje. Negdje sam pročitao da je ovo pravi izuzetak.

HADŽIOMERSPAHIĆ: To je uistinu tačno. Nagrada fondacije „Princ Klaus“ je u svim proteklim godinama bila usmjerena ka prostorima Azije, Afrike, Latinske Amerike i tako dalje. Međutim, dogodilo se da se u proljetnim mjesecima protekle godine procesu formiranja kolekcije Ars Aevi priključio i Istanbul. U Istanbulu je bila realizirana izložba radova 15 umjetnika s prostora tog regiona, dakle iz Izraela, Palestine, Turske, Azerbejdžana i tako dalje. Izložba je bila veoma reprezentativna, a u ostvarivanju te izložbe je određenim sredstvima učestvovala i fondacija „Princ Klaus“. U danima otvaranja izložbe u Istanbulu sam imao priliku da se sretnem s direktoricom fondacije „Princ Klaus“. Ona je pokazala veliki interes za projekt, postavljala je bezbroj pitanja i ja sam na ta pitanja odgovarao ne znajući uopšte da možemo doći u kombinaciju za dodjelu nagrade. Međutim, nakon tih istanbulskih razgovora i nakon te izložbe u Istanbulu, direktorica fondacije „Princ Klaus“ se vratila u Holandiju sa snažnim impresijama o vrijednosti projekta Ars Aevi. Tražili su dodatne informacije i odlučili su da naprave taj izuzetak, odnosno da prvi put u Evropi nagrada Fondacije „Princ Klaus“ pripadne jednom projektu, a to je projekt Ars Aevi. Mi smo ponosni na tu činjenicu.

RSE: Sasvim sam siguran da to neće biti posljednja nagrada koju će projekat Ars Aevi dobiti.
XS
SM
MD
LG