Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U razvoju cjepivo protiv kokainske ovisnosti


Zaplijenjena droga

Britanski stručnjaci rade na kirurškom robotu. Proizveden je fleksibilni e-papir, a otkriven dosada najmlađi planet. Razvija se cjepivo namijenjeno ovisnicima od kokaina.


Američki znanstvenici razvijaju cjepivo namijenjeno ovisnicima koji pokušavaju prestati s konzumacijom kokaina.

Cjepivo se trenutno nalazi u fazi kliničkih testiranja, a djeluje tako što stimulira imunološki sustav da napadne kokain nakon što droga uđe u organizam.U normalnim okolnostima imunološki sustav ne može prepoznati malene molekule kokaina i ostalih droga, te zbog toga izostaje i proizvodnja odgovarajućih antitijela.

Stoga su istraživači s Baylor College of Medicine u Houstonu pričvrstili deaktivirane molekule kokaina s vanjske strane proteina kolere, koji su zbog provedenih modifikacija postali neopasni za organizam.Kao reakciju na ovu kombinaciju imunološki sustav proizvodi antitijela, ali i stječe sposobnost reakcije na "čisti" kokain. Antitijela se tada vežu uz drogu te onemogućuju njezin prodor do mozga, sprječavajući tako pojavu osjećaja ugode nakon konzumacije.

Robot i-Snake čini kirurge svemogućima

Britanski stručnjaci trenutno rade na revolucionarnoj tehnologiji nazvanoj i-Snake, a radi se o fleksibilnom kirurškom robotu za kojeg kažu da bi mogao revolucionarizirati složene kirurške zahvate. Grupa stručnjaka sa Imperial Collegea u Londonu, koja je došla na ideju razvoja robota i-Snake, za ovaj je projekt dobila 2,1 milijuna funti, na temelju obećanja kako će i-Snake u operacijskim dvoranama napraviti revoluciju.


Tvorci ovog stroja vjeruju kako bi i-Snake bio idealan za ugradnju bypassa ili dijagnosticiranje problema u crijevima, te će svakako služiti kao oči i ruke kirurga na teško dostupnim mjestima unutar ljudskog tijela.

I-Snake je zapravo dugačka cijev u kojoj su smješteni specijalni motori, senzori i alati za grafički prikaz. Naučni tim iz Imperial Collegea, kojeg predvodi kirurg, lord Ara Darzija, namjerava testirati ovo tehnološko čudo najprije u laboratoriju, a zatim na pacijentima.

Ukoliko i-Snake bude uveden u operacijske dvorane, nad pacijentima će se obavljati minimalno invazivni zahvati, što znači manje posljedica, ožiljaka te kraći oporavak. Kirurzi već imaju idući cilj u svojoj praksi, a to je pronalazak načina na koji mogu izbjeći rezanje kože.

E-papir i digitalne knjige

E-papir je proizvod koji svi željno iščekujemo. Čitanje digitalnih knjiga na njemu bit će vrlo ugodno, a zamislite samo kako bi bilo lijepo imati prijenosni DVD player s ekranom debljine od 300 mikrometara. Lg.Phillips proizveo je fleksibilni e-papir koji će predstaviti na CES-u u Las Vegasu sljedeći tjedan.

Specifikacije su vrlo impresivne: e-papir je veličine A4 s rezolucijom 1280 puta 800 piksela. Može prikazati 16,7 milijuna boja, a debeo je samo 300 mikrometara.

Gdje je kvaka? E-papir još nije dostupan javnosti, a ne zna se ni kad će biti. Zato, ako se sljedeći tjedan nađete u Vegasu, nemojte propustiti priliku pogledati ovo tehnološko čudo.

Pronađen dosada najmlađi planet


Njemački astronomi su otkrili tek rođeni planet u solarnom sistemu koji je još u procesu nastajanja, što je treći takav sistem otkriven u povijesti, a sam planet je najmlađi planet otkriven.

Ovo uzbudljivo otkriće otkrila su trojica njemačkih astronoma, a objavio je u svom posljednjem broju časopis Nature.

John Setiawan, sa Instituta za astronomiju Max Planck, i njegovi kolege kažu da je njegova masa deset puta veća od mase Jupitera i kruži oko TW Hydrae, zvijezde koja je stara samo 8 do deset milijuna godina. Naše Sunce je starije oko 500 puta od te zvijezde.

Znanstvenici koji su otkrili planet kažu da ovo dokazuje da planeti mogu nastati unutar 10 milijuna godina od nastanka zvijezde i prije nego se raspršio oblak svemirske prašine i dima.

Novootkrivenom planetu treba samo 3,56 dana da napravi krug oko središnje zvijezde, laički rečeno, oko sunca. Od svoje središnje zvijezde je udaljen samo šest milijuna kilometara, pri tom treba znati da je Zemlja od Sunca udaljena 150 milijuna kilometara.

Proučavanje ovako mladih planeta znanstvenicima može dati jako puno odgovora o rađanju planeta i evoluciji solarnih sustava.  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG