Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zamršene ribolovne mreže Hrvatske i EU


Mapa mora između Hrvatske, Slovenije i Italije

Hrvatska od 1.siječnja primjenuje Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu, zbog čega joj stižu žestoke reakcije iz Europske unije, osobito Slovenije i Italije, te prijeti usporavanjem pristupnih pregovora.

Slovenci tvrde da se ZERP ne odnosi na njihove ribare, a jedna je talijanska kočarica jučer nezakonito lovila nedaleko Visa, zbog čega su je hrvatske vlasti promptno privele, novčano kaznile i protjerale iz zemlje na godinu dana.

Brod hrvatske ratne mornarice zatekao je jučer talijansku ribaricu u nezakonitom ribolovu u hrvatskim teritorijalnim vodama, priveo je u Vis, gdje je tročlana posada novčano kažnjena, a brod dobio izgon iz zemlje na godinu dana. Hrvatski je premijer, Ivo Sanader, izjavio kako nema nikave dvojbe da će se odluke hrvatskog Sabora o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu poštovati:

«Taj talijanski ribarski brod zaustavljen je u hrvatskim teritorijalnim vodama, dakle, čak dublje nego što je prostor ZERP-a i nema nikakve dvojbe da se odluke Hrvatskog Sabora moraju poštovati i poštovat će se.»

U izjavi našem radiju državni tajnik za more, Branko Bačić, kaže da će Hrvatska jednako reagirati na krivolov u ZERP-u kao i jučer u teritorijalnom moru, ali ne želi dovesti u pitanje svoj strateški interes, a to je - ulazak u Europsku uniju.

«Bitno je to da mi poštujemo ZERP, ali jasno je da ćemo voditi računa o tom našem strateškom cilju, a to je ulazak u Europsku uniju i o tome ćemo ovih dana, kad se formira vlada, obaviti razgovore s Europskom komisijom.»

Akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo, smatra da Europska unija cinično i često selektivno primjenjuje međunarodno pravo.

«Evo dolaze nam sugestije, a i pritisci iz Bruxellessa, a posebno iz Slovenije, međutim sve članice EU, osim Grčke, koja to ne može napraviti zbog odnosa sa Turskom, proglasile su neki oblik ZERP-a, negdje ribolovnu zonu, negdje ekološki pojas, a recimo Finska, čiji predstavnik g.Rehn nam tako često daje sugestije da ne primjenjujemo ZERP, ona je 2005. svoj ZERP pretvorila u čisti gospodarski pojas.»

Na izjave iz Slovenije kako se ZERP ne odnosi na slovenske ribare, te da je Hrvatska zapravo aktivirala «tigra od papira», jer još nema ni Obalnu stražu akademik odgovara:

«Pa, to Slovenci kažu, ali nek dođu sa svojim brodovima pa će vidjeti je li to tigar od papira.»

Predsjednik Ceha hrvatskih ribara, Tonči Božanić:

«Hrvatski je ZERP dosad bio područje bez nadzora i sad, umjesto da je to Europi drago – primamo kritike. Prema tome, kad se sve zbroji onda se vidi da iza toga stoji interes Italije i ništa više od toga. A što se tiče Slovenije ZERP-om se ne prejudiciraju nikakve granice i kad one budu riješene vjerojatno će se mijenjati i granice ZERP-a.»

Akademik Rudolf:

«Svrha hrvatskog ZERP-a nije da se privilegiraju hrvatski ribari nego da se poštuju zaštitne mjere za očuvanje živih bogatstava mora. Ovako, kako sad strani ribari love, prije svega talijanski, to je nedopustivo i suprotno svim intencijama i sugestijama koje daje Bruxelless.»

Stručnjak za međunarodne odnose u najjačoj oprbenoj Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, dr. Neven Mimica, smatra da Hrvatska, bez obzira na kritike iz Ljubljanje, Bruxellesaa ili Rima ima pravo na ZERP i ne bi smjela ustuknuti u njegovoj primjeni. Ali, isto tako očekuje da hrvatski premijer jasno kaže je li HDZ-ova vlada 2004. u Bruxellessu, u usuglašenom zapisniku, obećala da neće primjenjivati ZERP ili nije obećala.

«Problem postoji, treba vidjeti sa zemljama članicama što je njihov stvarni problem oko primjene hrvatskog ZERP-a , koje njihove stvarne interese to ugrožava i razgovarati o načinima kako to riješiti. Mislim da još uvijek danas nismo u situaciji da moramo birati između ZERP-a i pristupa EU, da dobra vlada i dobra diplomacija može još osigurati da se oba intersa ostvare.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG