Dostupni linkovi

Sporo spašavanje skijaša na Jahorini


Bosnia and Herzegovina - Jahorina mountain close to Sarajevo 04Jan2008
Bosnia and Herzegovina - Jahorina mountain close to Sarajevo 04Jan2008

Jučerašnji dan za oko 150 skijaša koji su se našli na ski stazi Skočine na planini Jahorina ostat će u sjećanju do kraja života. Za pomoć koja je pružena skijašima može se samo reći da je to bilo malo i kasno.

Nakon što se dogodio tehnički kvar na liftu, svi skijaši više od pet sati visjeli su 20 metara u zraku, smrzavajući se na temperaturi od -20. Jedan od zaglavljenih skijaša bio je Igor Prerad iz Banje Luke:

«Oni nisu ništa poduzimali i gledali smo ratrake kako prolaze i uređuju stazu, gorska služba, međutim, nije ništa poduzimala. Tek negdje oko 18 sati smo primijetili da počinju sa evakuacijom nas skijaša. Ja sam obavijestio opet istog gospodina putem sms poruke da je pored mene djevojka koja je izgubila svijest i molio da nekog pošalje na stub broj 10. Međutim, nije bilo odaziva, nije bilo pomoći. Članovi gorske službe su prolazili ispod nas i prozivali neka imena i prezimena i selektivno su skidali određena lica.»

Akcija spašavanja završena je oko 22 sata. Skijaši su prebačeni u hotel «Bistrica» gdje im nije pružena nikakva liječnička pomoć:

«Nažalost, nije bio niko od doktora, već su nam prvu pomoć pružale u maserskom salonu maserke i neka gospođa koja je frizer. I pri tome je pomogla, pritrčala doktorica koja je bila tu gost hotela.»

Na pitanje zašto su zaglavljeni skijaši toliko čekali na pomoć, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Miloš Jovanović, kazao je da se prvo radilo na otklanjanju kvara:

«Naša žičara je duga preko kilometar i na nekoliko mjesta su naše ekipe krenule da skidaju. Znači, 4 ekipe su bile mobilne. Što je u pojedinim momentima neko mislio da se ništa ne radi, to sigurno nije bilo tačno, jer su ljudi već evakuisani odmah - nakon nekih 40 minuta počelo se sa evakuacijom, ali naravno još smo imali u vidu to da se prvo evakuišu žene i djeca, tako da smo te prvo evakuisali, a kasnije i ostale.»

Problem tehničke ispravnosti vertiklalnog transporta Olimpijskog centra Jahorina jeste duže vrijeme obveza šire lokalne zajendice, kazao je načelnik Općine Pale, Slobodan Savić:

«Olimpijski centar morao je da reaguje brže. Ustvari, oni su mislili sami, kako sam obaviješten, da to otklone, ali nisu uspjeli i tako ih je noć uhvatila i nastala je panika. Međutim, trebalo je malo brže reagovati. Mogli smo obezbijediti pomoć sa strane i da ti naši skijaši, kojima se ja upravo izvinjavam u ime opštine i građana Pala, nisu morali da se mrznu na tim žicama.»

U akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici Kantonalnog i Federalnog MUP-a, te specijalnih jedinica MUP-a RS i MUP-a Federacije.

XS
SM
MD
LG