Dostupni linkovi

Obama i Hakabi pobednici iz Ajove


Barack Obama
Barack Obama

Kandidat demokrata Barak (Barack) Obama i republikanac Majk Hakabi (Mike Huckabee) osvojili su najviše glasova u američkoj saveznoj državi Ajova (Iowa), prvom testu za stranačku nominaciju za predsedničke izbore u novembru.

Bivši guverner Arkanzasa i baptisticki sveštenik Majk Hakabi osvojio je 34 odsto glasova, pobedivši favorizovanog Mita Romnija (Mitt) Romney), nekadašnjeg guvernera Masačuseca i istaknutog člana Mormona, koji je za svoju kampanju potrošio desetine miliona dolara više od Hakabija. Hakabi je posle uspeha u Ajovi rekao da je to tek početak dugog puta.

"Ove noći smo bili svedoci rađanja novog dana koji je potreban i američkoj politici i američkoj vladi. On je počeo ovde u Ajovi, ali se tu ne završava. Put vodi kroz ostale savezne države sve do Bele kuće u Vašingtonu".

Mit Romni je međutim i dalje uveren da će osvojiti nominaciju za republikanskog kandidata.

"Videćete promene u Vašingtonu jer Amerika uviđa da nećemo sprovesti reforme u društvu ako samo pošaljemo iste stare ljude natrag u Vašington u različite stolice. To neće dati rezultete. Potrebna su nam nova lica i ja nameravam da budem jedno od njih", poručio je Romni.

Na trećem mestu među republikancima je veteran američke politike senator Džon Mekejn (John McCain).

Senator iz Ilinoisa Barak Obama osvojio je 38 odsto glasova na kokusu među pristalicama demokrata. Na drugom mestu je Džon Edvards, kandidat za potpredsednika na izborima 2004. godine sa 30 procenata, a senatorka Hilari Klinton treća sa 29 odsto.
Obama, koji bi mogao da postane prvi predsednik SAD afroameričkog porekla, osvojio je najviše glasova u državi u kojoj 95 odsto stanovništva čine belci.

"Izabrali smo nadu umesto straha. Opredelili smo se za jedinstvo umesto podela i šaljemo veoma snažnu poruku da je došlo vreme promena u Americi", poručio je Obama. I drugoplasirani Edvards je optimista.

"Jedna stvar je sasvim jasna nakon izbora u Ajovi je da je opcija koja se zalaže za status quo izgubila a da su pobedile snage koje žele promene", istakao je Edvards.

Trećeplasirana Hilari Klinton, koja je vodila u dosadašnjim istraživanjima javnog mnjenja, poručula je svojim pristalicama da se borba nastavlja.

"Sada je najvažnije da nastavimo trku i da ostanemo usredsređeni na dva bitna pitanja. Moramo da pružimo odgovore na pitanja koje je svako od nas postavio. Kako da pobedimo u novembru 2008.? Biranjem kandidata koji će izdržati do kraja i koji će biti najbolji predsednik. Ja sam na to spremna", kazala je Hilari Klinton.

Senator Džozef Bajden (Joseph Byden), predsednik spoljnopolitičkog komieta američkog Senata odlučio je da se povuče iz utrke nakon što je osvojio tek peto mesto na listi Demokratske stranke.

I Hakabi i Obama su pobedili u Ajovi, predstavljajući se kao ljudi iz naroda. Mada obojica poseduju harizmu, analitičari ocenjuju da im je jedna od slabosti nedostatak spoljnopolitičkog iskustva. Uprkos pobedama u Ajovi, ni za Obamu niti Hakabija ništa nije odlučeno, jer ova država nije reprezentativna za ukupne američke prilike. Na primer, u Ajovi nikada žena nije izabrana u Kongres SAD, čime se može tumačiti treće mesto favorizovane Hilari Klinton. Inače, odziv birača u radu stotina malih stranačkih skupova ili kokusa bio je rekordan ove godine, posebno među demokratama. Glasalo ih je duplo više nego na kokusu 2004. godine.

Za pet dana dve stranke će održati svoje primarne izbore u Nju Hempširu, a u tzv. "Super utorak", 5. februara glasaće se istovremeno u 20 američkih država, uključujući Kaliforniju i Njujork. Tokom leta Demokrate i Republikanci će na nacionalnim konvencijama izabrati svoje kandidate za predsedničke izbore koji su zakazani za 4. novembar 2008, a novoizabrani šef države preuzeće funkciju od Džordža Buša 20. januara 2009. godine.

XS
SM
MD
LG