Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ističe rok za formiranje kosovske vlade


Hashim Thaci na predizbornom mitingu, 16. novembra prošle godine.

Dve najjače političke partije kosovskih Albanaca, DPK Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova (DSK), još uvek nisu postigle koalicioni dogovor o formiranju nove vlade Kosova.

Uoči konstitutivne sednice Skupštine Kosova, 4. januara, još nije finalizovan koalicioni sporazum o budućoj vladi Kosova, saopštili su zvaničnici.
Dve najveće partije kosovskih Albanaca dogovorile su se u načelu ali nisu postigle konačan dogovor. Portparol Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) kaže da su pregovori u toku.
“Razgovore nastavljaju visoki zvaničnici partija. Demokratska partija je zainteresovana da formira stabilne institucije i ne želi da pravi kompromise oko svojih principa”, izjavila je Čitaku ne precizirajući u čemu je zastoj.
Koalicionu Vladu treba da čine Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova, Fatmira Sejdiua. Prema dosadašnjem dogovoru DPK dobija mesta predsednika Skupštine, premijera, zamenika premijera i sedam ministarstava, a DSK funkciju predsednika Kosova, zamenika premijera i pet ministarstava.
Predstavnicima manjinskih zajednica, prema Ustavnom okviru pripadaju tri ministarstva.
Zvaničnici kažu da ce čine napori kako bi se dogovor postigao do petka, kada se treba održati konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Za sada nije poznato da li će se Skupština izjasnjavati i o novoj Vladi Kosova.
XS
SM
MD
LG