Dostupni linkovi

Dokle je Srbija stigla na putu ka Evropi?


Beograd, arhivski snimak
Beograd, arhivski snimak

I u ovu godinu građani Srbije ušli su sa velikim nadama u bolji život, a čak sedamdeset odsto stanovnika misli da bi im se želje mogle ostvariti ulaskom zemlje u Evropsku uniju.

Ka evropskim integracijama Srbija je krenula nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. i to putovanje jednostavno se može nazvati trnovitim, obzirom na razne teškoće. Od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, nestabilne političke situacije i raznih uslova koje je postavila Evropa, među kojima je jedan od ključnih hapšenje haških optuženika.

I pored svega, kaže za naš program Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, 2007. bila je najuspešnija na tom planu jer je Srbija u novembru parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji:

"Svi oni koji se bave procesom integracija smatraju da je to moglo da bude mnogo brže i bolje. Međutim, učinjen je jedan značajan korak na našem putu ka evropskim integracijama jer predstavlja prvi ugovorni odnos između Srbije i EU koji će potpuno ugovorno obavezati Srbiju i uspostaviti saradnju između nje i EU na raznim nivoima, pre svega u oblasti ekonomije i trgovine."

Milica Delević, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije, podseća da je Srbija od 2000. na izabranom putu ka Evropskoj uniji i izražava nadu da bi do 2012. mogla da ispuni uslove za članstvo:

"Naravno da to zavisi od odvijanja situacije unutar zemlje i čini mi se da nema mnogo smisla govoriti da će to biti 2012. ili 2014. jer to ne zavisi samo od Srbije – to zavisi i od EU. Važnije je reći da je sve ono što se čini na putu približavanja EU jako važno i da to zapravo predstavlja suštinu tog procesa. Samim tim datum ulaska, ako shvatite da je to nepovratan put kojim se krećete, je manje bitan."

Potpisani su i sporazumi o viznim olakšicama i korišćenju pretpristupnih fondova što je, kako smatra Maja Bobić, veoma važno i sa aspekta tačke sa koje je krenula Srbija:

"Srbija je specifična zemlja – imala je jako teško nasleđe kada je započela taj proces, i ekonomsko i političko i ratno. Dakle, ne možemo je porediti sa nekim, na primer, centralnoevropskim zemljama koje su isto imale komunističko nasleđe, ali koje su mnogo laganije prošli taj proces, koji je kod njih realno trajao 10-12 godina. Mi bismo trebali, ako napravimo takvu paralelu, da budemo prilično pripremljeni za buduće članstvo u EU, što i nije baš slučaj. Ima pozitivnih momenata, ali kod nas je konstantan nedostatak konsenzusa o približavanju Srbije EU, pre svega među političkim elitama, uzrok koji je možda doveo do toga da smo često išli jedan korak napred, malo stajali pa onda nastavljali proces."

Tako je i u ovom trenutku jer je Evropska unija najavila da bi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji Srbija mogla da potpiše već u januaru 2008, ali među strankama vladajuće koalicije na postoji dogovor oko toga zbog stava Evrope po pitanju Kosova. Maja Bobić napominje da bi šteta, u slučaju da Srbija odbije da potpiše sporazum, bila velika:

"Mene prilično brinu neki signali koji se čuju poslednjih dana, ali, ako to bude urađeno kako treba i ako budu ispoštovana i očekivanja građana, koji svih ovih sedam godina dosledno podržavaju put Srbije ka EU, ja sam optimista."

Na kraju, naša sagovornica podseća da je, prema ranijim planovima Beograda, ideja bila da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija krajem 2008. aplicira za status kandidata, i da se to potvrdi u 2009.:

"To je neka idealna projekcija kako bi sve to trebalo da se odvija. Želim da verujem da je to i idealna i realna projekcija."

Do tada treba uraditi dosta posla, ali studenti sa kojima smo razgovarali na tu temu nisu bili previše optimistični po pitanju evropske budućnosti Srbije:

"Nećemo nikada ući u EU zato što smo ispod svih standarda, u Somaliji je bolji život."

RSE: Gde vidiš Srbiju za pet godina?

"Šta ja znam..u Africi."

"Ne znam gde ali ne u Evropi."

"Dok se steknu svi uslovi da mi uđemo u Evropu EU će se verovatno raspasti. Nisam pesimistična nego sam realna. "

"Srbija će ući ali mnogo manja nego sada, pre 2015. godine."

"Trebalo bi da uđemo ali ne znam koliko će nam biti bolje."

Ali zaposleni građani, jedan lekar i jedan komercijalista, sa mnogo više optimizma gledaju na budućnost:

"Mislim da Srbija ne može da živi bez EU i njenih integracija i da joj je tamo mesto. Definitivno mislim da će Srbija izgledati drugačije za, otprilike, pet godina"

"Za 1-2 godine očekujem da ćemo biti u toj priči koja će svima nama učiniti mnogo toga dobrog. Mislim da ću biti zadovoljan i situiran."

XS
SM
MD
LG