Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vizne olakšice za bh. državljane


Bosnia-Herzegovina, Passport, undated

Osim lakšeg kretanja i približavanja BiH Evropskoj uniji, sporazum o viznim olakšicama omogućiće i veću zaradu. Dirketorica agencije Unis turs Sarajevo Branka Gaćina kaže da je čak oko 30 posto turista odustajalo od destinacija za koje je potrebna viza.

Suština sporazuma je u nižim troškovima izdavanja viza, jednostavnijim uslovima za njihovo dobijanje i bržoj obradi aplikacija. Sekretar u Ministarstvu sigurnosti BiH Bakir Dautbašić objašnjava za koje kategorije građana će procedura dobijanja vize biti pojednostavljena:

„Članovi službenih delegacija, poslovni ljudi, predstavnici organizacija civilnoga društva, vozači u međunarodnom transportu, članovi željezničkog osoblja, novinari, naučnici, kulturni radnici, umjetnici, đaci, studenti i magistranti, sportisti.“

Stupanje sporazuma na snagu u BiH je doživljeno kao korak bliže Evropskoj uniji. Iskustva članova Centra za međunarodne odnose Banja Luka govore da je dobijanje vize bio često komplikovan i dugotrajan poduhvat. Miloš Šolaja iz Centra navodi da se grupa od 15-tak studenata, usprkos kolektivnoj vizi za Mađarsku, nekoliko puta morala vraćati u ambasadu da dopuni dokumentaciju:

„Prvo je to tražilo jako mnogo vremena, najmanje dva puta da se ide u ambasade, zatim jako mnogo dokumenata. Problem je naročito povećan kada mi se desilo da se traži još neki dokument za koji se i ne zna da treba. Dakle, bilo je jako mnogo komplikacija koje su nas u svakom slučaju udaljavale od Evrope, mnogo više nego ono što se dešavalo na opštem političkom planu.“

Osim lakšeg kretanja i približavanja BiH Evropskoj uniji, sporazum o viznim olakšicama omogućiće i veću zaradu. Dirketorica agencije Unis turs Sarajevo Branka Gaćina kaže da je čak oko 30 posto turista odustajalo od destinacija za koje je potrebna viza:

„Zasad nemamo nikakvu statistiku, ali znamo upravo zbog te dokumentacije koja je potrebna za vađenje viza da jako puno ljudi odustaje i onda soluciju nalaze u nekim mjestima drugim, gdje ne trebaju vize. Očekujemo poboljšanje prodaje kao broj jedan.“

U Ministarstvu sigurnosti BiH najavljuju da će se nastaviti sa radom na ispunjavanju svih uslova koji će dovesti do krajnjeg cilja - ukidanja viznog režima.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG