Dostupni linkovi

Djavolja varoš na vrhu liste svetskih čuda


Đavolja Varoš
Đavolja Varoš

Već nekoliko dana prirodni spomenik Đavolja varoš kod Kuršumlije zauzima prvo mesto u svetu na listi za izbor sedam svetskih čuda prirode.

Direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija Radovan Tanasković ističe da je ovakav uspeh ostvaren u konkurenciji 170 prirodnih fenomena iz celog sveta, od koji su mnogi i ranije bili daleko poznatiji od Đavolje varoši:

"Ona zauzima prvo mesto u konkurenciji tih prirodnih atrakcija ili vrednosti, kao što su Nijagarini vodopadi, Jelouston park, slana jezera u Peruu, reka Amazon koju je kandidovalo pet država Južne Amerike i još puno baš poznatih prirodnih retkosti u svetu."

Inače, Đavolja varoš je impozantan prirodni spomenik koji se sastoji od preko 200 zemljanih kula visokih 15-20 metara, nastalih vekovnom erozijom tla, koje na svom vrhu imaju kamene blokove teške i po nekoliko stotina kilograma. Zbog neobičnog izgleda ovih zemljanih figura, ali i zbog mnogobrojnih legendi kao i specifičnog zvuka koji nastaje kada vetrovi duvaju u ovoj dolini sa zemljanim figurama, ovaj prirodni fenomen je dobio naziv Đavolja varoš. Turisti koji su posetili ovu prirodnu retkost kažu da su fascinirani ovim neobičnim lokalitetom:

"Prosto sam fascinirana ovim fenomenom i ovim figurama."

"Videti ovoliko figura, preko 200 sa visinom od 15-20 metara, sa kamenim, kako ih zovu, kapama na vrhu je veoma upečatljivo."

Mnogobrojne narodne legende potpiruju maštu posetilaca Đavolje varoši, pa je tako prema jednoj od tih legendi ona nastala tako što su se okamenili svatovi, a prema drugoj ove figure su nastale kao svedočanstvo borbe dobra o zla nakon velike borbe između čoveka i đavola. Oni koji posete ovu prirodnu retkost mogu da vide i specifične potoke bogate gvožđem, koji zbog ovakvog hemijskog sastava stvaraju pravu paletu različitih boja. Turista iz celog sveta sve je više, potvrđuje u izjavu za naš radio direktor turističkog preduzeća 'Planinka' Radovan Raičević:

"Nama već dolaze mladi ljudi, iz svih krajeva sveta, koji sa rančevima na leđima pešače ka Đavoljoj varoši."

Na prestižnim sajmovima turizma u svetu Đavolja varoš izaziva veliko interesovanje, potvrđuje i direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija Radovan Tanasković:

"Na sajmu u Londonu..sama reč Đavolja varoš je iz mesta privlačila ljude koji odmah pitaju kakva je to varoš, da li tamo žive đavoli. Sam taj naziv Đavolja varoš je toliko interesantan i privlači pažnju na prvi pogled, ljudi se odmah pitaju šta je to."

U narednih godinu dana trajaće glasanje za izbor sedam svetskih čuda prirode, da bi krajem 2008. godine od 21 kandidata bilo izabrano sedam. Prema dosadašnjem toku glasanja Đavolja varoš ima ozbiljne izglede da bude izabrana kao jedno od sedam prirodnih retkosti.

  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG