Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DSS podržao Ilića, a ne Tadića


Beograd

Koštuničina Demokratska stranka Srbije podržala je lidera Nove Srbije Velimira Ilića na izborima za predsednika Srbije a ne aktulenog predsednika i lidera demokrata Borisa Tadića.

Iako su Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije svoj zahtev za premijerskim mestom, inače neutemeljen u izbornom rezultatu, pravdali time da demokrate ne mogu da drže dve najjače funkcije u zemlji, premijersku i predsedničku, što je podrazumevalo da će Boris Tadić biti zajednički predsednički kandidat, ipak, za DSS je danas najprirodnija odluka bila da podrži Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, a ne Tadića. U DSS, čiji funkcioneri nisu bili dostupni našem radiju za komentar, to objašnjavaju time da im je Nova Srbija najbliži koalicioni partner jer su na parlamentarnim izborima ove stranke učestvovale u koaliciji. Za demokrate pak, ova odluka nije iznenađujuća. Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe, kaže da demokrate nikada nisu insistirale na podršci nijedne političke partije za svog kandidata:

"Ono što je za nas bitno jeste da dobijemo podršku građana. Svi se na ovim izborima opredeljuju između dve opcije. Jedan put, koji simbolizuje i koji sasvim sigurno vodi predsednički kandidat i sadašnji predsednik Boris Tadić, jeste put ekonomskog razvoja, evropskih integracija i boljeg života građana, a drugi put je put neizvesnosti i izolacije. Mi zapravo pozivamo građane i od njih tražimo podršku objašnjavajući im da oni biraju između ova dva puta."

Međutim, iako kažu da će podrška DSS-a imati uticaja na Ilićev izborni rezultat istraživači javnog mnenja ipak tvrde da to ne može da ugrozi radikala Tomislava Nikolića i Tadića. Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga:

"Prvi krug se završava time što prva dvojica idu dalje, tako da pravi okršaj i to ko će pobediti sledi zapravo tek u drugom krugu."

Ovakva predviđanja utemeljena su i u iskustvu sa prethodnih predsedničkih izbora 2004. kada je lider demokrata Boris Tadić u drugi krug ušao bez podrške bilo koje druge stranke a Demokratska stranka Srbije, doduše nevoljno, ipak je nakon nesupeha svog kandidata podržala Tadića u drugom krugu. Tako da predsednik Transparetnosti Srbija Vladimir Goati kaže da ga ova situacija podseća na 2004.:

"Nisam se mnogo začudio takvoj odluci, pravo da vam kažem, takvo nešto sam i očekivao. Ne verujem da se tu može mnogo promeniti, stvari će ostati manje-više iste. Možda će nešto veći broj glasača podržati Ilića, ali nemojte verovati da su glasači jedna amorfna masa – ovakav poziv partije često može da ne rezultira nekim učinkom."

A procene su da će lider Nove Srbije privući nacionalni blok i to onaj koji nije ekstreman. Vladimir Goati:

"Sa šansom da izvrši ekspanziju i u taj ekstremni deo nacionalnog bloka. Njegova kandidatura će verovatno popuniti jednu prazninu i omogućiti pojedinim biračima radikalnih partija da se opredele za kao nešto bližeg gospodina Velju Ilića."

I na kraju, po rečima šefice poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nade Kolundžije podrška DSS Iliću ne bi trebalo da ugrozi vladajuću koaliciju:

"Ne bih rekla da ova odluka DSS može uticati na stabilnost koalicionih odnosa. Isto tako mislim da to neće uticati na rezultate prvog izbornog kruga i da se dva kandidata za drugi predsedničkih izborni krug već vide i znaju. To može da znači da će DSS u drugom krugu podržati Borisa Tadića."

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG