Dostupni linkovi

Želim da mečka zaigra pred vratima Vlade


Na kraju 2007 pitali samo crnogorske političare šta bi Vladi i parlamentu poželjeli u 2008. godini.

Ljubicu Džaković iz Demokratske partije socijalista smo, osim za želje Vladi i parlamentu, pitali za njenog najdražeg poslanika, Mila Đukanovća:
"Vladi i parlamentu kao i svakom građaninu Crne Gore želim iznad svega i prije svega zdravlje jer je ono osnov svega, a onda mir i ostalo je da rade i Vlada i parlament više. Po mojem ličnom sudu nismo dovoljno radili ni u parlamentu ni u Vladi. Treba mnogo više da radimo i da ako radimo radimo, ako nećemo da radimo, ne umijemo ili ne možemo onda da damo onima koji hoće i koji mogu".
RSE: Da li želite malo manje žučnih polemika, imali ste ih prilično u protekloj godini sa Vašim kolegama iz opozicije?
DŽAKOVIĆ: Naravno da želim. Ja ne volim svađu, ne volim žučne polemike. Voljela bih da to više budu stručne i pametne, ali samo ako ne vodimo politiku u parlamentu.A mi vodimo isključivo politiku, i kad raspravljamo o slatkovodnom ribarstvu, mi i tada vodimo politiku: koja će riba ići u koju rijeku, da li će proći, hoće li biti ne znam šta. Jednostavno, ako bi glasali zakon onako kako treba, vodili stručne polemike to bi sve bilo u redu, a ovako ne može to. Dokle bude politika u svakoj pori našeg života mora biti žučnih polemika.
RSE: Vaš omiljeni poslanik proglašen je za najneaktivnijeg u protekloj godini?
DŽAKOVIĆ: On i kad ne radi radi. To je čovjek koji je ispred svih, prvo ide on, pa onda iza njega gomila naroda, ljudi, ovakvih, onakvih. Ne može niko da zauzme drugo mjesto. U tome je tragedija.E onda nema potrebe da dolazi svaki dan jer to je sve u malom prstu kod njega i dolazi kad treba.
Zariju Pejovića iz Pokreta za promjene, smo podsjetili na sukob sa potpredsjednikom parlamenta Slavoljubom Stijepovićem. Kaže da je zbog toga njega počeo da vježba tekvando:
"Ako bi se ikako mogli u narednoj godini održati neki izbori, pa da se ta Vlada i taj parlement malo promijeni. Mislim da bi to bilo najbolje što bi se moglo desiti u zadnjih dvadest godine".
RSE. Nijesu Vam želje za Vladu baš najljepše?
PEJOVIĆ: Želja Vladi, to je kao na onoj reklami koju su napravili "Buksovci" " ‘ajde malo odmorite glas". Mislim da je vrijeme da malo odmore i da nekim svježim snagama i nekim boljim vizijama i novim ljudima i novim snagama puste da vode ovu državu.
RSE: Sjetila sam se i Vašeg sukoba da potpredsjednikom Skupštine.
PEJOVIĆ: Jedino što mogu njima da poručim to je da sam upisao kurs tekvandoa.
Miodrag Živković, Liberalna partija:
"Vladi bih poručio prije svega i iznad svega da pusti iz tako čvrstog i samrtničkog zagrljaja Crnu Goru, da definitivno Crna Gora dobije svoje državne institucije umjesto dosadašnjih partijskih institucija".
Božo Nikolić, Hrvatska Građanska Inicijativa:
"Više jedinstva u parlamentu u svakom slučaju. Ne samo više jedinstva nego reako bih i evropskijeg ponašanja".
Miomir Vojnović, Socijalistička narodna partija:
"Iskren da budem pojedinačno, želim svakome dobro i sreću. Sa druge strane, vjerujem i nadam se da će Vlada se okrenuti na istinski način svim građanima Crne Gore u pravcu onoga što je izacrtano, a to su evropske integracije Crne Gore".
Branko Radulović iz Pokreta za promjene vladi je poželio kaznu u 2008.:
"Da se na određeni način kazne da bi se osvijestili, ne da bi patili, nego jednostavno zato što ni u starom crnogorskom ni u starovaroškom nije da neko pati, nego da se otrijezni, da se otrijezne i da se zajedno vide otriježnjeni, da se uđe u to društveno, građansko, crnogorsko kolo".
Suprotno tome Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista kaže:
"Vladi Crne Gore želim da ima podršku svih građana kao što u ovom trenutku ima podršku Demokratske partije socijalista i SDP-a".
RSE: Parlamentu?
SEKULIĆ: S obzirom da sam i sam parlementarac u Novoj godini želim što manje rada, a što više zakona.
I za kraj, Novica Stanić iz Srpske narodne stranke:
"Vladi bih poželio dvije stvari, prvo da bude jedinstvena kao što je opozicija bila u prethodnoj godini, da "mečka zaigra i pred njihovim vratima" i druga želja da makar tri mjeseca sjedište Vlade i to u zimskom periodu bude u Pljevljima, a imam i lokaciju, to je vojni logor na Dolovima koji je pravila još Austrougarska monarhija gdje trenutno ima više zgrada nego vojnika, pa bi bio smještaj dobar pošto lokalna vlast planira da tamo locira fakultet mislim da bi bilo dobro da prvo Vlada stanuje u tim zgradama, da ih sredi po svome interesu, a onda da makar dva puta nedjeljno putuju niz Taru i Moraču kao što ja idem i vjerujem da bismo onda imali Vladu koja bi mnogo bolje poznavala Crnu Goru i više računa vodila o svim njenim krajevima".
RSE: Parlamentu, pretpostavljam, pošto ste Vi u njemu da biste bili malo manje surovi?
STANIĆ: Molim.
RSE:A parlamentu?
STANIĆ: A parlamentu kratno i jasno da manje bude servis Vlade, odnosno da bude ono što je u svim demokratskim zemljama, dio sistema vlasti koji donosi zakone, ali i kontroliše Vladu. Mislim da je želja skromna.
,
XS
SM
MD
LG