Dostupni linkovi

Nasljednik Karle za haške završnice


Serge Brammertz

Vijest o imenovanju belgijskog suca Serga Brammertza na mjesto glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, kojeg je na to mjesto predložio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon, u BiH i regionu dočekana je uz mala očekivanja.

Pravni eksperti iz Haškog tužilaštva, te nekoliko nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava podržavali su Amerikanca Davida Tolberta, koji iza sebe ima devet godina iskustva rada u Tužilaštvu.

Jedna od organizacija koja je pismom podržavala imenovanje Tolberta je i Istraživačko - dokumentacioni centar iz Sarajeva, čiji predsjednik Mirsad Tokača kaže:

“Mi smo na nivou tri istraživačko - dokumentaciona centra, Beograd, Zagreb i Sarajevo - vi znate da mi imamo ovu našu regionalnu suradnju - uputili jedno pismo u kome smo sugerisali da je važno obezbijediti kontinuitat rada Tužilaštva i da bi najefikasnije i najbolje bilo da se nađe rješenje u okviru postojećih kadrova koje Tužilaštvo ima. I radi se zaista o izuzetno kvalitatnim ljudima. Cijenili smo da je najbolje da to bude gospodin Tolbert koji je bio zamjenik tužioca.”

Jovan Spajić, šef Sekretarijata Vlade RS-a za saradnju s Haškim tribunalom, očekuje dobru saradnju s novoizabranim tužiocem:

“Ja vjerujem da će on tu dužnost obavljati na profesionalan način. Mislim da su i ovi do sada to radili tako i da će saradnja s njim biti uobičajena kao i sa ovim sa kojima smo i dosad imali obavezu da sarađujemo. Vidjećemo uostalom kad dođe u posjetu BiH da li ima nekih posebnih zahtjeva, pogotovo prema RS-u.”

Brammertz je po preuzimanju dužnosti obećao da će pred lice pravde dovesti dvojicu najtraženijih haških bjegunaca optuženih za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti - Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića. Iako je upitno da li je Brammertzovo obećanje, koje njegova prethodnica nije ispunila u svom osmogodišnjem mandatu, protokolarnog tipa, Spajić ipak optimistično gleda na Brammertzove najave:

“Zna se da dolazi da obavi posao do kraja i zna se koje su još obaveze preostale prema gospodinu Brammertzu kao tužiocu. Čuli smo i gospođu Carlu del Ponte koja je rekla da je razočarana i da zapravo smatra svojim neuspjehom što taj dio posla nije odradila. Mislim da je sasvim normalno da gospodin Brammertz ima takav nastup i ja vjerujem da će on ipak uložiti svoje sposobnosti da taj posao obavi do kraja - a vidjećemo je li to bilo protokolarno ili doista iskreno.”

Međutim, žrtve smatraju kako će Brammertz teško ispuniti ono što je obećao. Ma koliko tužitelji insistirali na hapšenju, nade da će biti privedeni pravdi odavno su izgubljene, smatra Kada Hotić iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa:

“Oni iz svog nastojanja da dođu do tih rezultata govore da će se uhapsiti ratni zločinci kao što su Karadžić i Mladić. Međutim, mi smo već navikli na te laži, ustvari obmane - ne mislim da nas tužioci lažu, možda nastoje to uraditi, ali drugi ih ometaju. Srbija nikad neće izručiti ratne zločince. Također političari RS-a isto tako neće - mi smo u to ubijeđeni. I vjerujem da će jednog dana samo neko reći da su mrtvi i Karadžić i Mladić, kad dođe vrijeme za to.”

Mišljenje žrtava dijeli i Tokača:

“S obzirom na poziciju Suda, teško da će tužilac u tom smislu moći bilo šta da uradi. Njemu stoje na raspolaganju isti instrumenti koje je imala Carla del Ponte. Dakle, i on će morati koristiti političke pritiske ukoliko ovu dvojicu želi da vidi tamo. Ja sam pesimista, vidjećemo šta će biti. Mislim da on, prije svega, ne bi trebao da daje bilo kakva obećanja i to je ono što s naše strane bi mogla biti preporuka njemu. Ne treba buditi nikakve lažne nade, naročito žrtvama, ali treba pokušati nešto da uradi, mada mislim da je kontekst politički takav da on neće moći uraditi neki značajniji posao.”

Svi se slažu da na Brammertzu, kao posljednjem tužiocu, ostaje obaveza da do 2010. godine, kada Tribunal prestaje s radom, ispuni zadatak na kojem su svi dosadašnji tužioci pali. Od stručnjaka u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, međunarodne pravne saradnje u borbi protiv terorizma, trgovine oružjem i kršenja ljudskih prava, kažu sagovornici, manje se ne može očekivati.

XS
SM
MD
LG