Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nasilje i ponovno brojanje glasova u Keniji


Nastavljeni sukobi na ulicama Nairobija, 3. Januar 2008.

U Keniji su nastavljeni sukobi policije i pristalica opozicije koja tvrdi da je njihov kandidat pokraden na predsedničkim izborima. Vlasti optužuju opoziciju za nasilje u kojem je poginulo 300 ljudi.

Specijalna policija je jutros rasterala nekoliko stotina demonstranata uoči većeg protesta opozicije u centru Najrobija, na kojem je najavljeno učešće milion pristalica opozicionog lidera Odinge. Međutim, ovaj skup je odložen nakon što je državni tužilac Amos Vako naložio ponovno prebrojavanje glasova.

Vlada predsednika Kenije Mvai Kibakija optužila je stranku Raila Odinge da je odgovorna za genocid, pošto je u nasilju širom zemlje posle proglašenja pobede Kibakija na izborima, poginulo 300 ljudi, uključujući i 30 osoba iz njegovog plemena Kikuju koji su se sklonili u crkvu.
Oko 100 hiljada pripadnika ovog plemena pobeglo je na zapadu zemlje pred razbesnelim pristalicama opozicije. Deo njih potražio je utočište i u susednoj Ugandi.
Dve strane se međusobno optužuju za falsifikovanje rezultata na izborima održanim 27. decembra na kojima je Kibaki osvojio 46,7 a Odinga 44.3 odsto glasova. Istovremeno, Odingin Narandžasti demokratski pokret pobedio je ubedljivo na parlamentarnim izborima.
Kikuju, koji čine oko petinu od 36 miliona stanovnika Kenije, najveće su pleme i dominiraju zemljom od sticanja nezavisnosti 1963 godine kada je okončana kolonijalna vladavina Velike Britanije. Osim Kikuju u Keniji postoji još 36 plemena, među njima i Luo lidera opozicije Odinge koja su živela u osnovi skladno sklapajući mnoštvo multietničkih brakova, što je omogućilo relativnu stabilnost zemlje koja je postala neka vrsta regionalnog sedišta za multinacionalne kompanije, nevladine organizacije i Ujedinjene nacije. Kenija je u prošlosti primala izbeglice koje su bežale od sukoba u Somaliji, Sudanu i Etiopiji. Vlasti su pozvale opoziciju na dijalog. Evo šta kaže ministar poljoprivrede Kuvutha Kibvana.

"Tražimo od svih Kenijaca dobre volje da se okupe u ovom sumornom trenutku i spreče bezumlje kako bi se naša nacija vratila na put pomirenja i isceljenja", kazao je Kibvana.

Međutim, lider opozicije Rail Odinga odbacio je pregovore ako njima ne prisustvuju predstavnici međunarodne zajednice.

"Kako možemo da pregovaramo sa lopovom. Nismo zainteresovani za razgovore sa Kibakijom bez međunarodngo posrednika", kazao je Odinga.

Britanija i SAD pozvale su na prekid nasilja i apelovale da kriza bude rešena političkim i pravnim sredstvima. Predsednik Afričke unije Džon Kufuor iz Gane planira posredničku misiju a nobelovac, južnoafički nadbiskup Dezmond Tutu, doputovao je u četvrtak u Najrobi kako bi pomogao u rešavanju krize.

XS
SM
MD
LG