Dostupni linkovi

Godišnjica razvoda čehoslovačkog državnog braka


Centar Praga

Češka i slovačka deca sve manje znaju jedni o drugima i Čehoslovačkoj, a među češkim tinejdžerima ima i onih koji danas samouvereno tvrde da je predsednik susedne Slovačke pokojni Slobodan Milošević.

Test poznavanja prvih suseda na 15. godišnjicu raspada Čehoslovačke za češki dnevnik "Mlada fronta dnes" među učenicima dve gimnazije, u češkom gradu Parudubice i slovačkom Popradu pokazao je da deca ubrzano gube sposobnost da razumeju jezik suseda, javlja Beta.

Znatno bolje razumeju češki a takođe bolje poznaju i istoriju, geografiju i češke prilike slovački tinejdžeri.

Ko je češki premijer, znalo je tri puta više mladih Slovaka nego što su češki gimnazijalci mogli da se sete ko stoji na čelu slovačke vlade.

Od pedeset čeških gimnazijalaca u anketi je jedan jedini mogao da imenuje bar jednog slovačkog predsednika - prethodnog Rudolfa Šustera.

Među 173 gimnazijalca u Popradu svi su znali da je češki predsednik bio Vaclav Havel a petnaestak posto anketiranih prisetilo se da je sadašnji predsednik Cceške Vaclav Klaus.

"Produbljuje se trend prisutan pred podelu Čehoslovačke. Živeli smo u zajedničkom jezičkom i kulturnom prostoru, koji je, međutim bio ponešto jednostran. U Slovačkoj je dominirala češka kultura, dok je slovačka u Cceškoj bila poznata manje", rekao je češkom listu slovački politikolog Grigorij Mesežnjikov.

Sociolozi takve rezultate testa i mnogo veću sposobnost slovačke dece da razumeju češki objašnjavaju mogućnošću da mali Slovaci redovno prate programe čeških televizija.

Češka omladina u susret sa slovačkim jezikom dolazi uglavnom preko muzičkih hitova suseda, koje obožava iako često tekstove pesama ne razume.

"Sramota je na češkoj prosveti i neinteresovanju Čeha za susede. U našim nastavnim osnovama za srednje škole uopšte nema ni slovačke istorije ni literature", rekao je Robert Pejša sa katedre za slovački jezik Karlovog univerziteta u Pragu.

Češku zaokupljenost sobom potvrđuje i činjenica da je u Slovačkoj 1. januar, kada se 1993. godine raspala Čehoslovačka državni praznik, a danas ga svečano obeležavaju najviši slovački
zvaničnici, dok zvanični Prag, osim par prigodnih anketa taj datum ignoriše, kao da Česi nisu ni živeli sa Slovacima sedam i po decenija u zajedničkoj državi.

XS
SM
MD
LG