Dostupni linkovi

Albanci žele nezavisnost, Srbi pregovore


Grand hotel u Prištini

Čelnici institucija Kosova i politički lideri ocenjuju da će najvažnije angažovanje na početku 2008. godine biti proglašenje nezavisnosti i međunarodno priznanje. S druge strane, predstavnici kosovskih Srba očekuju da se nastave pregovori.

Proglašenje nezavisnosti Kosova i međunarodno priznanje takvog statusa su glavni prioriteti u 2008. godini, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Nezavisnost nema cenu. Mi smo zainteresovani da realizujemo međunarodno priznanje Kosova sa našim prijateljima”, rekao je Sejdiu.

Kosovski predsednik je ocenio da usvajanje deklaracije o nezavisnosti nije daleko, te dodao da je potrebno obaviti neophodne konsultacije sa međunarodnim faktorima pre nego što Skupština donese odluku.

“Nova Skupština će imati tu sreću da proglasi nezavisnost. Kosovo je preuzelo obavezu iz Ahtisarijevog plana i proglašenje nezavisnosti biće svečani akt”, rekao je Sejdiu.

Mandatar za sastav nove vlade Hašim Tači (Hashim Thaçi) kaže da će uskoro biti proglašena nezavisnost, nakon čega će uslediti međunarodno priznanje.

“Prvi izazov je da se pitanje statusa što pre zatvori, i da Kosovo postane nezavisna, suverena i demokratska država”, rekao je Tači dodajući da će Vašington, Brisel i ostale zemlje u regionu priznati Kosovo. Prema rečima Tačija odmah po proglašenju nezavisnosti, Kosovo će dobiti ustav i državne simbole.

I Alijansa za budućnost Kosova, koja je tri godine bila na čelu vlade a sada će po svemu sudeći preći u opoziciju, smatra da Kosovo treba da iskoristi istorijski trenutak i proglasi nezavisnost. Potpredsednik Alijanse Ahmet Isufi ocenjuje da bi svako odlaganje proglašenja bilo štetno.

“Danas postoji veće jedinstvo u međunarodnoj zajednici po pitanju statusa i to treba iskoristiti”, rekao je Isufi.

S druge strane, predstavnici srpske zajednice očenjuju neophodnim da se u 2008. pregovori nastave u cilju pronalaženja sporazumnog rešenja. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova, SNV, Dragan Velić kaže da Kosovu i čitavom zapadnom Balkanu predstoji važna godina.

“Svako unilateralno rešenje sigurno će izazvati potrese i događaje, koji mogu obuhvatiti širi deo regiona, tu pre svega mislim na Makedoniju, Bosnu i Crnu Goru. Taj proces sigurno neće biti brzo završen neće biti lak ali sigurno da ćemo u toku 2008. godine imati neke pravce rešavanja statusa Kosova, ali i rešavanju problema na Balkanu.”

Posebno pitanje u životu kosovskih Srba u 2008. godini biće učesće u institucijama Kosova. Političke partije koje su učestovale na izborima predstavljaju manji deo srpske zajednice. Ta partije kažu da bez obzira na stav Beograda o bojkotu institucija u Prištini, kosovski Srbi treba da budu deo vlasti i zalažu se za bolje uslove.

Slobodan Petrović, lider Samostalne liberalne stranke koja je osvjila tri mandata, kaže da će se u novim institucijama boriti za prava srpske zajednice.

Mi želimo da damo jedno novo svetlo i mi želimo da te institucije koje su do maksimuma zloupotrebljene i kojima je svaki kredibilitet uništen, postanu funkcionalne i da želimo da se transformišu u institucije koje će raditi u interesu ljudi.”

Postizborno Kosovo je u novu 2008. godinu ušlo sa očekivanjem koalicione vlade koju će činiti Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova, Fatmira Sejdiua. Za 4. januar je zakazano konstuisanje nove Skupštine Kosova.

XS
SM
MD
LG