Dostupni linkovi

Novi vizni režim Srbije sa EU


Šengen viza
Šengen viza

Od 1. januara je stupio na snagu Sporazum o viznim olakšicama sa EU koji, predstavlja prvi korak ka stavljanju Srbije na belu šengensku listu i donosi bitne promene što se tiče lakšeg putovanja svih kategorija građana.

Vize su, po osnovu Sporazuma o viznim olakšicama sa EU, za mnoge kategorije građana, poput naučnika, studenata, penzionera, državnih službenika, kulturnih radnika, poslovnih ljudi, novinara, gratis. Za ostale, šengenske vize će koštati 35 evra, a ne 60, koliko bi iznosile bez pomenutog sporazuma, kaže Sanja Mrvaljević iz vladine Kancelarije sa pridruživanje EU:

"Biće podnošljiv broj dokumenata koji je potreban za izdavanje viza. Sledeća olakšica je u stepenovanju vize. Dakle, građanin, koji je iskoristio vizu u skladu sa uslovima za izdavanje vize i kalendarima kada je viza izdata, će pri sledećem izdavanju vize imati mogućnost da dobije vizu na duži rok – prva viza bi bila na godinu dana a sledeća bi bila 2-5 godina za određene kategorije. Sledeća dobra stvar koju podrazumeva Sporazum o viznim olakšicama je da će se za veliki broj kategorija na koje se odnose olakšice izdavati besplatno, a to uključuje penzionere i decu mlađu od 6 godina."

Istovremeno kada je parafiran Sporazum o viznim olakšicama, paraf je stavljen i na drugi dokument: Jedinstveni sporazum o readmisiji, kojim će biti regulisano vraćanje ilegalnih imigranata, srpskih državljana, u Srbiju.

Vladimir Petronijević
, iz grupe 484 koja se bavi pored ostalog i readmisijom, kaže da iako je Srbija još daleko od bele šengenske liste i putovanja u Evropu samo sa pasošem, ovaj sporazum predstavlja olakšanje za značajan broj građana:

"Biće nekih promena, u nekim segmentima će biti pooštrene mere. Primer Mađarske, do sada građani Srbije nisu bili u obavezi da podnose putno osiguranje, jer je važio bilateralni sporazum između Republike Srbije i Republike Mađarske kojim naši građani nisu bili obavezni da podnose jedan ovakav dokaz. Ali, ulaskom Mađarske u šengensku zonu to će biti neophodno iz razloga što dobijanjem mađarske vize, vi ulazite u čitav šengenski prostor – morate imati zdravstveno osiguranje koje će pokriti sve vreme vašeg boravka unutar šengenske zone."

Iako šengenska viza važi za sve zemlje ove zone, vizu treba tražiti u ambasadi zemlje u koju građanin namerava da provede najviše vremena.

Evo šta kažu građani koji su pre nove godine čekali vizu ispred austrijske ambasade u Beogradu:

"Putujem za Austriju."

RSE:
Koliko dugo čekate vizu?

"Sedam dana"

Nenad Vulović je novinar koji će koristiti povoljnosti šengenskih olakšica. On često putuje u Brisel i Strazbur:

"Problem sa kojim se uvek suočavate kada prolazite kroz određene zemlje sa vizama, ako putujete u neku od zemalja EU, na primer u Francusku, ili još preciznije u Strazbur, vi putujete preko Frankfurta i nemački carinik često pita šta radite u Nemačkoj sa francuskim šengenom iako on važi. Nije to neka prepreka, ali je neka vrsta neprijatnosti. Često se dešava da policajci na granici traže određene papire – osiguranje, poziv za boravišnu dozvolu itd. Mislim da će vizne olakšice svakako doprineti da građani Srbije više putuju, ali mislim da je veći problem novac, a ne vize."

Osim viznih olakšica za pojedine kategorije građana, u 2008. godini, svi građani Srbije moći će jednostavnije i bez redova na jednom mestu da predaju zahteve za šengenske vize. Naime, ukoliko kao što je najavljeno u Beogradu bude otvoren zajednički centar za podnošenje zahteva za šengenske vize od početka godine u Srbiji više neće biti redova ispred ambasada evropskih zemalja koje su potpisnice Šengenskog sporazuma, kaže Sanja Mrvaljević:

"Apsolutno se nadamo tome jer cilj viznih olakšica je potpuna liberalizacija kojoj težimo, to je krajnji cilj. Olakšice i jesu, za sada, da našim građanima omoguće da na lakši način dođu do vize kako bi mogli da putuju.
"

Ulaskom novih devet članica, 21. decembra prošle godine, sistem Šengena stigao je i do granica Srbije. Sporazum o viznim olakšicama sa EU predstavlja prvi korak ka stavljanju Srbije na belu šengensku listu. Vlasti u Srbiji očekuju da se to dogodi 1. januara 2009. godine, što bi građanima konačno omogućilo putovanje bez viza.

XS
SM
MD
LG