Dostupni linkovi

Novosti u nauci i prirodi


Mars
Mars

Početkom sljedeće godine, u siječnju, vrlo je vjerojatno kako će asteroid 2007 WD5 udariti u Mars. Izraelski znanstvenici ispisali su cijeli Stari zavjet na površini manjoj od pola zrnca šećera.

Početkom sljedeće godine, u siječnju, vrlo je vjerojatno kako će asteroid 2007 WD5 udariti u Mars pri čemu će doći do udara jačine 15 megatona, izjavili su NASA-ini stručnjaci.

Asteroid koji prijeti Marsu otkriven je krajem studenoga, kreće se brzinom od 13 kilometara u sekundi, a skoro je jednake veličine onome koji je pao 1908. godine u Sibiru, pri čemu je došlo do eksplozije snage 15 megatona te je pritom uništeno oko 60 milijuna stabala. Stručnjaci iz NASA-e koji prate kretanje asteroida procjenjuju kako je vjerojatnost udara u Mars pri otkrivanju asteroida bila 1:350, a sada ona iznosi 1:75, no ipak, stručnjaci smatraju kako će asteroid najvjerojatnije promašiti Mars "za dlaku". Ukoliko dođe do udara biti će pogođeno područje ekvatora koje je blizu područja na kojemu je 2004. godine bio istraživački robot Opportunity.

Jedan od stručnjaka izjavio je osjećaje tima te kazao kako "za razliku od mogućeg udara u Zemlju, sada nismo uplašeni nego smo uzbuđeni".


Stari zavjet na vršku igle


Izraelski znanstvenici ispisali su cijeli Stari zavjet na površini manjoj od pola zrnca šećera i tako pokazali da velike količine informacija mogu biti pohranjene na malo prostora.

Izraelski znanstvenici uspjeli su ispisati cijeli Stari zavjet na hebrejskom na površini manjoj od pola zrnca šećera. Stručnjaci za nanotehnologiju Instituta Technion u Haifi rekli su da je površina ispisanog teksta manja od 0,5 milimetra četvornih. Izabrali su Stari zavjet da bi pokazali kako velike količine informacija mogu biti pohranjene na minimalnom prostoru.

"Trebalo nam je oko sat vremena da urežemo 300.000 riječi Biblije na malu silikonsku površinu
", rekao je znanstvenik Ohad Zohar.



Broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta sve dulji

Broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta nastavio je rasti i u 2007. godini, premda su, kako se čini, neke vrste uspjele izbjeći opasnost istrebljenja, objavila je organizacija za zaštitu prirode WWF.

Gorila, jaguar i ris sve su ugroženiji, dok se stanje popravilo za sibirskog tigra i neke vrste orhideje, objavio je WWF.Krivolov, epidemija ebole i politička nestabilnost u zemljama središnje Afrike, doprinijeli su smanjenju populacije gorile za 60 posto u posljednjih 25 godina, dok je populacija jaguara u Argentini, Paragvaju i Brazilu šest do sedam puta smanjena u odnosu na 1990. godinu, objavila je organizacija.Ris, koji je uspješno vraćen u prirodu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ponovno je na rubu istrebljenja u sjeverozapadnim Alpama, za što je, kako tvrde švicarske vlasti, odgovoran sve rašireniji krivolov.Ipak, ima i dobrih vijesti za prirodu. WWF je po prvi puta u posljednjih 30 godina potvrdio povratak sibirskog tigra na prostore sjeverno od ruske rijeke Amura. U Vijetnamu je u novoosnovanom nacionalnom parku u pokrajini Hue pronađeno više dosad nepoznatih životinjskih i biljnih vrsta, među kojima i pet novih vrsta orhideja.


U Francuskoj zabrana pušenja od 1. januara

Pušenje će od 1. januara biti zabranjeno u barovima, restoranima i diskotekama u Francuskoj, ali će biti tolerisano u novogodišnjoj noći, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja.

Pušenje će biti tolerisano u kafeima i restoranima u novogodišnjoj noći, iako je ministrica Roselyne Bachelot prvobitno izjavila da "neće biti tolerancije" od 1. januara u 00:00 sati, prenijele su agencije.

Prodavci duhana i ugostitelji se plaše drastičnog pada prometa od 1. januara. Za kontrolu provođenja ovog zakona koji zabranjuje pušenje na svim javnim mjestima zaduženi su policija i žandari, kao i sanitarni inspektori.

U Irskoj je pušenje zabranjeno na javnim mjestima, uključujući i u pabove, od 2004. godine, a u Italiji cigarete nisu dozvoljene u kafeima i restoranima od 2005. godine.

XS
SM
MD
LG