Dostupni linkovi

Poslanici u Parlamentu CG moraju biti profesionalci


Dragiša Pešić
Dragiša Pešić

"Uvijek sam polazio od maksime da nema lošeg pitanja kojeg mogu postaviti novinari ili javnost. Ima samo loših odgovora," kaže gost u Utisku nedjelje, bivši visoki funkcioner Socijalističke narodne partije, Dragiša Pešić.

PEŠIĆ: S obzirom na poziciju u kojoj se nalazim, ovoga puta ću se rukovoditi, ne nečim što je zaista na mene ostavilo najjači utisak nedjelje u političkom životu, i Crne Gore i šire, nego onim o čemu bih mogao nešto reći, o čemu bih mogao dati svoj komentar, a da ne izađem iz ustavnog okvira koji me obavezuje da ne dajem svoje javne političke komentare, obzirom da sam izabran za člana Senata Državne revizorske institucije. U članu 54, Ustava, stoji da član jedne takve institucije ne smije biti čak ni član bilo koje političke organizacije i izražavati svoja javno-politička mišljenja i svoje stavove. Osvrnut ću se na jednu temu koja je s vaše strane delegirana, a to su aktivnosti poslanika i transparentnost donošenja odluka i rada Parlamenta, koje je mjerio MANS u prethodnom periodu.

RSE: Šta ste tu zapazili kao najbitnije?

PEŠIĆ: Ono što se apsolutno očitava iz svega ovoga što je rađeno i što je bilo jasno uočljivo u radu parlamentaraca, jeste to da poslanici u Parlamentu Crne Gore moraju biti profesionalci, da se u narednom periodu mora voditi računa da svaki poslanik profesionalno obavlja svoju dužnost i da mu to bude jednino i osnovno zaduženje. Obaveze koje se postavljaju pred poslanikom, ukoliko želi i hoće da ih obavi na kvalitetan način, iziskuju čitavu ličnost. Ne može se poslanik dijeliti na više funkcija i obavljati više funkcija, kao što sada imamo slučaj i kao što se pokazuje kroz indeks aktivnosti onoga broja poslanika koji zauzimaju više funkcija na nekim drugim državnim funkcijama u sistemu Crne Gore, pored poslaničke.

RSE: Da li će glavni odbor SNP-a donijeti odluku o svom predsjedničkom kandidatu, ili će podržati kandidata Srpske liste?

PEŠIĆ: U svakom slučaju to će biti odluka glavnog odbora i njegovih organa kojem jedino i pripada da donese jednu takvu odluku. Svakako da za svaku političku partiju, za svakog ko želi ozbiljno da se pusti u jednu takvu značajnu političku utakmicu, kao što su predsjednički izbori, odluka se mora donijeti na vrijeme. Nadam se da će i glavni odbor SNP-a to imati u vidu, da će donijeti pravu odluku i da ćemo već sutra imati poznat stav SNP-a s tim u vezi.

RSE: Vi ste dugo godina bili političar visokog ranga, i na republičkom i na saveznom nivou, dugo ste bili u prvoj partijskoj postavci SNP-a. Iako ste još uvijek u zenitu političke karijere, odlučili ste se da napustite politiku. Koliko je to ipak kuriozitet za naše prostore i šta vas je rukovodilo za takav potez?

PEŠIĆ: Na žalost, možemo govoriti o kuriozitetu napuštanja politike u jednom periodu, kada čovjek, obzirom na godine i na sve to što je kumulirano, i u iskustvu i u znanju, može dati doprinos u nekom političkom životu, i partije i Crne Gore. Prije svega me rukovodio jedan poriv i želja da se i na stručnom planu do kraja iskažem. Bez obzira na politički angažman nisam nikada napuštao moj stručni rad i uvijek sam, uz političke funkcije, rado se bavio mojom strukom, tako da me isključivo rukovodila motivacija dokazivanja u tom segmentu. Pružila mi se prilika da u novoj instituciji, koja, po meni, svakako ima perspektivu u Crnoj Gori, koja se mora afirmisati, pokušam da ostvarim svoj profesionalni aspekt. Samo motivi tog nivoa su bili moj razlog da napustim politiku.

RSE: Postoji li nešto za čim ćete žaliti u politici, ili što će vam nedostajati?

PEŠIĆ: Ostaje puno toga za žaljenje jer mnoge političke bitke, u kojima sam sudjelovao i učestvovao, su izgubljene, mnogo toga što sam smatrao idealom i ciljem, koji je od interesa za mnoge građane Crne Gore, pa i šire, nije ostvaren. Prema tome, neostvarenje određenih političkih ciljeva će biti moj žal u politici. Sve drugo ostaje kao jedna lijepa uspomena jer u toj politici sam sreo, bez obzira na prazna mišljenja o političarima, puno ljudi, stekao puno dobrih i iskrenih prijatelja. Sa tog aspekta mogu da budem zadovoljan što sam se prethodnih 20 godina bavio politikom.

RSE: Vi ste bili jedan od rijetkih domaćih političara koji je uvijek na naše pozive odgovarao na jedan predusretljiv, ozbiljan i korektan način.

PEŠIĆ: Hvala vam na toj konstataciji. To je apsolutno obaveza svakog ko se bavi javnom djelatnošću i ko se želi ozbiljno baviti politikom. Takvi moraju imati jedan korektan odnos prema javnosti i moraju biti spremni da odgovore na svako pitanje. Uvijek sam polazio od maksime da nema lošeg pitanja kojeg mogu postaviti novinari ili javnost. Ima samo loših odgovora. Uvijek sam se pokušao spremiti tako da što bolje odgovorim na pitanja koja su mi postavljana.

XS
SM
MD
LG