Dostupni linkovi

Svi fundamentalizmi su opasni


Fra Mile Babić
Fra Mile Babić

"Ljudi, koji su zaljubljeni u svoju moć, spremni su poubijati, čak i nevine ljude, da bi sebi sačuvali svoj položaj," bilježi za Dnevnik fra Mile Babić, gvardijan franjevačkog samostana u Nedžarićima, a piše i o Badnjaku, Božiću, odnosu među religijama, ubojstvu Benazir Buto...

If there are images in this attachment, they will not be displayed. Download the original attachment


Subota, 22. prosinac 2007. godine


Danas je treći dan Bajrama, a uskoro će i Božić. Bajram i Božić, muslimani i kršćani. Dijelim veliku zabrinutost sa svojim prijateljima muslimanima za današnje stanje odnosa između kršćana i muslimana kod nas u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu. Treba znati, danas kršćani i muslimani čine zajedno preko 55 posto svjetskog stanovništva. To je, kako neki računaju, 55 posto današnjeg čovječanstva. Zbog toga, kršćani i muslimani, imaju veliku i neodgodivu odgovornost za sebe i za cijelo čovječanstvo. Odnos kršćana i muslimana je danas pitanje svih pitanja. U tom kršćansko-muslimanskom odnosu prisutni su i Židovi zbog stalnog sukoba između Izraelaca i Palestinaca, zbog povijesne i strukturalne uzajamne upućenosti svih ovih Abrahamskih religija: židovstva, kršćanstva i islama.

Nedjelja, 23. prosinac 2007. godine

Danas neke novine u Bosni i Hercegovini pišu o studiji, koju je naručilo njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, pod naslovom - Muslimani u Njemačkoj. Ustaju uz svoje čitatelje protiv islamskog fundamentalizma. Ispada da su skoro svi muslimani fundamentalisti, iako studija kaže da je 15 posto muslimana u Njemačkoj fundamentalno orijentirano, a 85 posto njemačkih muslimana smatra da se islam ne smije štiti silom. Mnogi natpisi u novinama, i u elektronskim medijima, su pisani sa stajališta kršćanskog, sekularnog ili nekog drugog fundamentalizma. Treba istražiti koliko je fundamentalizam prisutan u kršćanstvu i posebno istražiti koliko je sekularni fundamentalizam prisutan u današnjem svijetu. Svi su fundamentalizmi opasni, ali je sekularni fundamentalizam danas najopasniji jer posjeduje najveću muku. Njegovi nosioci su oni moćni koji su radi uvećanja svoga Boga spremni ubijati ljude i razarati ovaj naš planet koji zovemo Zemljom.

Ponedjeljak, 24. prosinac 2007. godine

Danas je Badnjak. U našoj crkvi večeras, protestanti i katolici zajedno, slavimo Božić. To su njemački vojnici, koji, kao sastavni dio EUFOR-a, šire mir u Bosni i Hercegovini. Njima su njihovi duhovnici njemački veleposlanici u Bosni i Hercegovini. U pozdravnom govoru sam rekao ovako: "Danas trebamo novi oblik mišljenja. Potreban nam je obrat od mišljenja konfrontacije, ka mišljenju odnosa, ne mišljenje konfrontacije sa drugima, nego mišljenje prijateljskog u odnosu prema drugima. Nama u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu, potrebno je među-religiozno umreženo mišljenje i djelovanje."

To znači da je Bog prvenstveno prisutan u svakom živom čovjeku i zato nitko nema pravo bilo kojeg čovjeka izrabljivati, ponižavati i ubijati ...

Utorak, 25. prosinac 2007. godine

Danas je Božić. Na Božić slavimo božje čovjekoljublje. Stari zavjet nas uči da je Bog stvorio svakog čovjeka na svoju sliku i da je svaki čovjek Božja slika. To znači da je Bog prvenstveno prisutan u svakom živom čovjeku i zato nitko nema pravo bilo kojeg čovjeka izrabljivati, ponižavati i ubijati. Novi zavjet kaže da se Bog iz ljubavi sjedinio sa čovjekom Isusom iz Nazareta. To je neopozivo i neraskidivo.

Srijeda, 26. prosinac 2007. godine

Danas je Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, kojega su njegovi sunarodnjaci kamenovali jer im je rekao istinu u lice, istinu o tome tko je Isusa iz Nazareta osudio na smrt i objesio na križ. Sveti Stjepan je rekao temeljnu istinu ljudske povijesti koja glasi - Religiozno-politička vlast od početka povijesti, pa do danas, šalje u smrt dobre ljude, a nagrađuje zločince. Na taj način religiozno-politička vlast stavlja samu sebe iznad Boga i ljudi, što znači da ona obožava samu sebe i tako pretvara sebe u lažno božanstvo, božanstvo smrti, koje nazivamo idolom.

Četvrtak, 27. prosinac 2007. godine

Danas je sveti Ivan Apostol. Danas je ubijena Benazir Buto, bivša pakistanska premijerka, istaknuta političarka i lijepa žena. Njezino ubojstvo nije dobro ni za unutar muslimanske odnose, ni za odnose između muslimana i kršćana. Ona je bila čovjek dijaloga.

Petak, 28. prosinac 2007. godine

Danas su nevina dječica - spomen na to kako je kralj Herod htio poubijati sve izraelske prvorođene. To jasno pokazuje kako su ljudi, koji su zaljubljeni u svoju moć, spremni poubijati, čak i nevine ljude, da bi sebi sačuvali svoj položaj.

XS
SM
MD
LG