Dostupni linkovi

Afera "Vepar": Markač u Haag, Kirin u ostavci


Autobus za Scheweningen u Hagu, Photo: Vlado Azinović
Autobus za Scheweningen u Hagu, Photo: Vlado Azinović

Haški je sud izdao nalog hrvatskoj vladi da trenutačno uhiti i prebaci u Haag optuženog generala Mladena Markača zbog kršenja uvjeta o privremenoj slobodi.

Optuženi hrvatski general, kojem se u Haagu sudi za ratne zločine, zajedno s generalima Gotovinom i Čermakom, nije smio napuštati ni vlastiti stan, a on je za katolički Božić, u blizini Virovitice, sudjelovao u lovu na divlje svinje i to u društvu samog ministra Unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koji je danas poslijepodne podnio zbog toga ostavku.

Afera "Vepar", nazvana po lovu na divlje svinje na Bilogori, u kojem je 22. prosinca, unatoč strogo ograničenom kretanju, sudjelovao i haški optuženik Mladen Markač, okončana je danas poslijepodne uhićenjem optuženog hrvatskog generala, koji će sutra biti vraćen u haški pritvor, te ostavkom hrvatskog ministra Unutarnjih poslova, Ivice Kirina.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, Vesna Dovranić:

"Ministarstvo pravosuđa potvrđuje da je primilo nalog dežurnog suca Međunarodnog kaznenog suda u Haagu za uhićenjem i transferom u Haag generala Mladena Markača."

U priopćenju Haškog suda navodi se da je sudsko vijeće 27. prosinca primilo informaciju da je Markač napustio svoj dom i sudjelovao u lovu na Bilogori, te da hrvatske vlasti nisu o tome same izvijestile Haški tribunal.

Zbog kršenja uvjeta Haški je sud generalu Markaču, optuženom za zločine u Oluji, u potpunosti ukinuo odluku o privremenoj slobodi.

Ostavka hrvatskog ministra Unutarnjih poslova bila je očekivana jer je upravo on, kao najodgovorniji, trebao pratiti poštuje li optuženi Markač odluku Sudskog vijeća, a Kirin ju je, zajedno s Markačem, kršio.



XS
SM
MD
LG