Dostupni linkovi

Haški optuženik lovi veprove s ministrom


Haški sud upoznat je s objavom fotografija lova na veprove po obroncima Bilogore, na kojem je sudjelovao haški optuženik Mladen Markač, koji inače ne smije napuštati svoj stanu u Zagrebu, u društvu ministra Unutarnjih poslova, Ivice Kirina. Predstavnica haškog suda, Magadalena Spalinska, danas je izjavila da Haag to pitanje uzima ozbiljno i da Tajništvo suda i Ured haškog tužiteljstva ispituju slučaj.

S druge strane, hrvatska policija još ne poduzima ništa. Pitali smo glasnogovornika Ravnateljstva policije, Krunoslava Boroveca:

"Nismo ništa radili po pitanju analize vjerodostojnosti fotografije, niti ćemo raditi. Radit ćemo samo ono što od nas bude zatražio vladin ured ili Haaški sud, a takve zahtjeve još uvijek nismo dobili."

Istovremeno, fotoreporteri tvrtke Cropix tvrde da su fotografije sudionika "božićnog lova", sa 17 pobijenih veprova, autentične, koje su iz Ureda gradonačelnika Virovitice poslane svim hrvatskim medijima.

Glavni antijunak božićnog lova, general Mladen Markač, koji se od optužbi za ratni zločin brani sa slobode i kojemu je uvjetovano da ne može napuštati svoj stan, bio je brži od Haškog suda i hrvatske vlade. On se - za razliku od njih - danas javio policiji i stavio joj se na raspolaganje:

"Mi trenutno nemamo nikakvih prohtjeva u odnosu na njega. On je to napravio samoinicijativno, tako da to ne mogu komentirati", rekao je Krunoslav Borovec.

General Markač je pušten na ograničenu slobodu zahvaljujući i jamstvima Vlade. Ono što je posebno neugodno za Zagreb jest činjenica da je u lovu s Markačem bio i sam ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin, koji je na vrhu sustava koji bi trebao nadzirati ponašanje optuženog generala. Kirinu je ovo, za sada, posljednji i najveći u nizu gafova.

Hrvatski premijer Ivo Sanader se o nastalom problemu još ne izjašnjava. Za razliku od njega, oglasio se predsjednik, Stipe Mesić:

"Mislim da nije trebao otići u taj lov. Bilo je pokušaja da se to pripiše nekakvoj drugoj snimci, sa nekog drugog mjesta, ali po svoj prilici radi se ipak o lovu koji je organiziran. Nije ga Kirin organizirao, ali prisustvovao je tom lovu. Mislim da to nije dobra poruka jer ako Hrvatska želi biti zemlja kojoj se vjeruje, onda svi moraju postupati po pravilima, kako bi Hrvatska mogla ostati uvjerljiva. Ali, ako se krše pravila, onda to šteti svima onima koji bi sutra mogli očekivati da se brane sa slobode."

U Ministarstvu pravosuđa još vlada muk. Sve je stalo na izjavi pomoćnika ministrice, Gorana Markotića, koji je najavio utvrđivanje autentičnosti fotografija, te poslije toga - poduzimanje, kako je rekao, "daljnjih mjera".

Dok aktualna ministrica pravosuđa, Ana Lovrin, šuti, govori njena prethodnica, Vesna Škare Ožbolt, koja je na svom blogu napisala da se netko u Haagu slatko nasmijao na lovačku fotografiju Markača i Kirina:

"Da nije tako tragično, bilo bi komično jer je potpuno neprimjereno da ministar Unutarnjih poslova ide u lov sa osobom koju je Haag odlukom privremeno pustio na slobodu."

U svakom slučaju, zajednički lov Mladena Markača i Ivice Kirina će otežati položaj drugih hrvatskih optuženika u Haagu, jer dovodi u pitanje vjerodostojnost jamstava hrvatske vlade kada je u pitanju njihova ograničena sloboda.

Ivica Kirin, čak ni u božićno vrijeme, nije shvatio akciju koje je pokrenulo njegovo ministarstvo pod nazivom "Manje oružja - manje tragedija".
XS
SM
MD
LG