Dostupni linkovi

Formula za dugovječnu vladavinu


Kako se što duže održati na vlasti? Pitanje je čiji bi odgovor sigurno željeli da znaju mnogi, a ko bolje nego drugi zna Mile Radević, koji je 33 godine bio predsjednik, istina, mjesne zajednice. Ovo je priča o funkcioneru, rekorderu.


Milo Radević
, Crna Gora, zadnja pošta Bašča u rožajskoj opštini. Bašča je mjesna zajednica, a Mile njen predsjednik pune 33 godine. Funkcioner rekorder ili rekorder funkcioner bez premca u Crnoj Gori, svakako i znatno šire:

"Na jednom zboru stari predsjednik mjesne zajednice Mili Đurović podnio je ostavku i na tom istom zboru izabrali su mene '74. godine za predsjednika mjesne zajednice. Od tada pa do prije neki dan kada smo birali novo rukovodstvo ja sam obavljao tu funkciju," sjeća se Radović, kao što se sjeća i kako je mlad, poletan, žaljen dokazivanja, odmah sam stupio u akciju i činilo mi se da može sve.

«Činilo mi se da mogu da mjesnu zajednicu napravim gradom, da moji građani, mještani, poljoprivrednici, žive boljim i lagodnijim životom. Dolazila je i Titova štafeta, dolazio nam je Veljko Milatović, predsjednik Crne Gore da obiđe mjesnu zajednicu Bašča
."

Milo Radević, mlad pravnik prije trećinu vijeka, znao je dobro da je za vlast neophodna materijalna baza, ali i za to da bi se stvorila duhovna nadgradnja, a Mile, em mlad, em lijep, em predsjednik, em volio žene, ističu njegovi saradnici, a on potvrđuje:

"Možda se malo zezaju, ali jesam bio ljubimac, bio sam fin momak. Možda je malo neskromno, ali bio sam tada jedan od ljepših momaka."

A činjenica je, djevojke vole predsjednike. "Vole. A i ja sam volio cure, volio sam da se družim sa njima, da im prenosim neka iskustva, da ih osavremenim, jer cure su sa sela tada bile partijarhalno vaspitane, nijesu dozvoljavale da im neko priđe, da ih pomazi, da ih pomiluje. "

U svakom slučaju, jedna mala, ali važna emancipacija tadašnjih žena.

"Može se smatrati, sigurno da može. Sve je krenulo na bolje," potvrdjuje Radević.

Formula za dugovječnu vladavinu je dakle, pored poštenja, biti mlad, lijep i pametan. Ukratko, biti Mile i naravno, sačuvati mir:

"Svuda ima ekstrema, pa hoćemo ovo, hoćemo ono da radimo, moramo da podržimo ovo ili ono. Mislim da sam tu mnogo doprinio da sačuvam mir na ovom prostorima jer bilo je provokacija u kafanama da to bukne, Baščani će reagovat, to je narod eksplozivan, smatraju se Srbima, reagovaće ovo - ono, tako da sam ja tu zaista veliku ulogu imao, uz pomoć određenog broja muslimana koji su isto razmišljali kako sam i ja razmišljao," priča Radević.

A sve ste to, na kraju krajeva, može nazvati državnička, odnosno u ovom slučaju mjesnozajednička mudrost koja je Mila Radevića održala 33 godine na funkciji predsjednika MZ Bašča za šta je formula jednostavna:

"Da te ljudi vole, da te cijene, da budeš voljen i da voliš. Poštuj da budeš poštovan," sjeća se.

Nije nevažno ni zvati se Mile, ili milo, milostivo da zvuči je važno, za jednog predsjednika. A Milu Đukanoviću i njegovim partijskim kolegama koji su takodje prilično dugovječno na vlasti, skoro dvadeset godina, Mile Radević, predsjednik mjesne zajednice čitavu trećinu vijeka, poručuje:

"Savjetovao bih im da je bolje da idu ranije, nego da ih narod omrzne."

XS
SM
MD
LG