Dostupni linkovi

Konfuzija unutar političke scene BiH


Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

U Stranci demokratske akcije nema sukoba i frakcija, tvrdi predsjednik ove partije Sulejman Tihić. Bez obzira što bi neki to željeli, dodaje on, situacija u SDA je stabilna.

On je optužio pojedine medije, ali i pojedince i neformalne grupe za koje tvrdi da nisu ni članovi stranke, da pokušavaju unijeti razdor i podjele unutar SDA.

Na najavu osnivanja nove SDA 1990. Sulejman Tihić kaže:

Razne izmišljotine tipa SDA ’90., a 1990. godina je davno prošla. Politika koja je vođena ’90. godine je odgovarala tome vremenu i prilikama. To je bila najbolja politika tog vremena i prilika. Sad je 2007. godina, promijenjene su prilike.

I pored toga što je Predsjedništvo SDA razriješilo Izvršni odbor i sve ostale organe opštinske organizacije u Cazinu, a neki viđeniji prvaci SDA, kao što je Hasan Čengić, otvoreno pokušavaju da se suprotstave predsjedniku Tihiću, u centrali SDA tvrde da je ova partija i dalje jaka, te da sve odluke donose organi stranke, nikako sam predsjednik:

Postoje neki ljudi, neki pojedinci, možda neka manja grupa koja nije zadovoljna načinom kako ja vodim SDA, iako Sulejman Tihić kao predsjednik stranke ne donosi odluke sam, nego se odluke donose na organima stranke. To što u Cazinu imamo, znate. Inače u Krajini od osnivanja stranke do danas imamo čestu pojavu vođenja povjereništava - valjda je to rezultat njihovog temperamenta.

Iako je federalni premijer, inače član SDA, imao otvorena neslaganja sa predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem oko imenovanja službenika u naftnim terminalima Federacije u Luci Ploče, Nedžad Branković tvrdi da nikakvih sukoba unutar partije nema:

Vlada Federacije sve procedure mora voditi u skladu sa zakonima. Normalno da odluke koje donosi vlada su odluke veoma značajnog karaktera i za političke stranke i za javnost itd., i normalno je da se vodi takav način javne komunikacije, javnog dijaloga oko tih bitnih pitanja. Ali, u principu, vlada se uvijek pridržava mjerila i odredaba zakona.

Nakon formiranja HDZ-a 1990., zatim SDS-a 1990. i na kraju i SDA 1990., ali i špekulacija da se Socijaldemokratska partija sve više približava stavovima Stranke demokratske akcije, profesor Hidajet Repovac napominje da je u unutar političke scene u BiH potpuna konfuzija:

I mislim da će vrlo brzo morati doći do nekih radikalnijih promjena koje će uozbiljiti političku scenu. Sve ovo što se događa na neki način je neozbiljno, politički nezrelo, liči na neke manipulacije, intrige i mahinacije koje su se dešavale mnogo ranije, a koje su bile uvod u vrlo ozbiljne i teške konflikte na ovim prostorima.

Nekadašnji visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije tvrde da se ova stranka utapa u SDA. Za ovo prije svega okrivljuju rukovodstvo partije i predsjednika, Zlatka Lagumdžiju. Bivši funkcioner SDP-a, Nermin Pećanac:

I koliko se god upinje sada SDA da pokaže da je multietnička, da ima u Predsjedništvu par ljudi koji su nebošnjaci - kao ikebane, što su ovi prihvatli, toliko se SDP upinje da se dokaže prema bošnjačkom korpusu, odnosno bošnjačkom narodu kako su oni zaštitnici bošnjačkih interesa. Jednostavno nešto što nije normalno u ovom trenutku, što aposlutno nije normalno i što je protivno svim principima i orijentaciji socijaldemokratije.

SDP ima svoj program i pozicije sa kojih djeluje, kaže funkcioner SDP-a Svetozar Pudarić i dodaje da im je drago da se neke druge partije približavaju SDP-u:

Koliko se oni približavaju nama, počevši od bilo koje stranke - ja tu ne bih licitirao sa nekom pojedinačnom strankom i koliko je to stvarno istinito, to njih morate pitati. Jer mi istinito djelujemo na pozicijama na kojima smo djelovali i dosad i ne približavamo se nikome.”

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, ocjenu da se SDP utapa u SDA smatra nemogućom:

Ovaj naš SDP malo ima suviše komunističkog koda, da kažem, ima malo korjene tamo negdje u komunizmu, ima takve pomalo manire. S vremenom sve manje, popravlja se, ide ka jednoj normalnoj socijaldemokratskoj stranci. Pozdravljam socijaledmokratiju, želim joj svaki uspjeh, ali mi smo na dvije strane.
XS
SM
MD
LG