Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više kandidata za izbore u strankama opozicije


Mapa Crne Gore

Prema svim dosadašnjim informacijama opozicione stranke će na predstojeće crnogorske predsjedničke izbore izaći sa više kandidata.

Time se postavlja pitanje kakav će biti odnos među njima tokom kampanje, odnosno u kojoj mjeri će voditi kampanju prema kandidatu vlasti, a kako prema protivničkim kandidatima iz opozicije.

Odgovarajući na pitanje kako će se Pokret za promjene odnositi prema predsjedničkim kandidatima koji dolaze iz opozicije tokom predstojeće kampanje, funkcioner ove stranke, Koča Pavlović, kaže da se PzP neće baviti ni na koji način opozicionim kandidatima, već konkurentom iz vladajuće stranke. Pavlović očekuje da opozicija u predstojećem periodu jasno demonstrira sljedeći opozicioni stav:

"Problemi sa kojima se Crna Gora suočava proizilaze iz djelovanja vlasti, a ne opozicije, pa prema tome, da je u suštini kandidat vlasti taj protiv koga, u politčkom smislu, treba da se kandidati opozicije okrenu u narednom periodu."

RSE: Šta ukoliko bude otrovnih strijelica upućenih prema kandidatu Pokreta za promjene od strane drugih opozicionih partija?

PAVLOVIĆ: Mi ćemo se truditi u najvećoj mogućoj meri da se uopšte ne bavimo ovim kandidatima ostalih opozicionih stranaka. Mislim da odgovaramo osim kada se bude radilo o nekim jako uvrijedljivim ekvatantnim lažima kakve nijesu bile baš rijetke u zadnje vrijeme i uglavnom su bile upućene prema Pokretu za promjene i to, po definiciji što je jako loše, loše za Crnu Goru su dolazile od kolega iz opozicije. Najkraće rečeno, mi ćemo se truditi da ne reagujemo ni na koji način na eventualne provokacije kolega iz opozicije, ali ukoliko u njima prepoznamo dio strategije DPS-a mi ćemo sigurno reagovati. Svaki put ćemo ukazati na svaku provokaciju koja će biti upućena nama od strane kolega iz opozicije ako u njoj prepoznamo dio udružene strategije tih opozicionih djelova sa Demokratskom partijom socijalista.

U Srpskoj listi, čiji je predsjednički kandidat, Andrija Mandić, kažu da eventualne kandidate iz opozicije ne mogu smatrati konkurentima. Međutim, kako kaže portparol, Dobrilo Dedeić, sve će zavisiti od toga da li će Socijalistička narodna partija podržati predsjedničkog kandidata Srpske liste:

"Ukoliko Socijalistička narodna partija ne bude imala svog kandidata, a to ćemo znati u subotu, ja moram konstatovati da opozicija onda ima jednog kandidata, kandidata Demokratske partije socijalista i Pokreta za promjene mi doživljavamo kao režimske kandidata i smatramo da je dobro da se po prvi put na predsjedničkom izborima rasipaju režimski glasovi. Do sada je bio slučaj da režim obično izlazi sa jednim, a opozicija sa više kandidata, tako da imamo pozitivnu stranu u svomu tome ovoga puta. Sa druge strane, naša kampanja će biti apsolutno pozitivna i mi ćemo tokom te kampanje insistirati na onome što su prednosti programa Srpske liste, odnosno udružene opozicije ukoliko SNP bude podržao našeg kandidata."

"Socijalistička narodna partija će izaći sa svojim kandidatom ukoliko ostane opredjeljenje da opozicija nema zajedničkog kandidata", kaže funkcioner Miodrag Vojnović, naglašavajući da toj partiji neće biti cilj napad na bilo koju drugu partiju već predstavljanje projekata u Crnoj Gori. Kao i ostale stranke i Socijalistička narodna partija će znati da odgovori na potencijalne provokacije:

"Prema svim istraživanjima koje je radila Socijalistička narodna partija zajednički opozicioni nastup donosi više od 10% prednosti u odnosu na bilo kog kandidata vlasti. Zbog toga koristim priliku da u ime Socijalističke narodne partije još jednom pozovem lidere Pokreta za promjene i Srpske liste da razmisle o zajedničkom nastupu. Ukoliko ne bude zajedničkog nastupa Socijalistička narodna partija Crne Gore izlazi sa svojim kandidatom gdje nam neće biti cilj bilo koja partija ili ličnost već jasan odgovor na pitanje kakvu Crnu Goru želimo. Sa druge strane, želim da naglasim, da ćemo znati da odgovorimo na sve izazove koji se mogu javiti u ovom procesu."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG