Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljekarske licence iz prakse - politička parada


Logo Ljekarske komore

Ljekarska komora je jednom broju ljekara uručila licence iz prakse koje treba da budu dokaz o ekspertskom znanju u oblasti medicine i potvrda da ljekar prati savremena dostignuća i da ih primijenjuje u praksi.

Reakcije je, međutim, izazvala činjenica da su licence podijeljene isključivo ljekarima koji se nalaze na državnim i rukovodećim mjestima.

Licence iz prakse koji je Ljekarska komora juče podijelila određenom broju ljekara mogu dobiti zdravstveni radnici sa visokom školskom spremom i položenim stručnim ispitom, pod uslovom da posjeduju licencu za rad, dodatna ekspertska znanja i sposobnosti i uz dokaz o prethodnom iskustvu u oblasti medicine, usavršavanju u zemlji i inostranstvu ili objavljene stručne i naučne radove. Da bi ljekar dobio licencu iz prakse treba da je u struci najmanje sedam godina i da skupi bar 120 bodova iz najmanje pet vidova stručnih usavršavanja.

Miodrag Jočić
, predsjednik Ljekarske komore je, govoreći o značaju ove licence, rekao da je licenca dokaz pacijentima da doktor prati najnovija dostignuća i da se zbog toga ističe na vidno mjesto da bi pacijenti imali mogućnost izbora najboljeg i najstručnijeg ljekara.

Žarko Borović, funkcioner Pokreta za promjene i specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, napominje da bi Ljekarska komora trebalo da bude neutralna u odnosu na vlast, a da prema svim ljekarima ima jednak odnos.

"Da li je Ljekarska komora Crne Gore takva u to se javnost Crne Gore mogla uvjeriti gledajući na TV-u jednu otužnu pozorišnu predstavu na granici dobrog ukusa, predstavu u kojoj prve licence iz prakse u Crnoj Gori dobijaju ministar zdravlja, bivši i sadašnji direktor bolnice, bivši i sadašnji medicinski direktor bolnice i naravno predsjednik Ljekarske komore lično. Time je Ljekarska komora javno demonstrirala i pokazala svoje pravo lice koje je svih ovih godina njenog postojanja ljekarima dobro poznato i zbog čega ogroman broj ljekara ovu i ovakvu komoru ne doživljava kao svoju. Ja se Ljekarskoj komori i njenom rukovodstvu ne čudim, ali zaista se čudim mojim uvaženim kolegama, bez obzira na kojem mjestu bili da li direktori ili ministri, da su prihvatili da učestvuju u ovakvim otužnim predstavama."

Ranko Kadić, predsjednik opozicione Demokratske srpske stranke i jedini specijalista nuklearne medicine u Crnoj Gori, kaže da bi bilo zanimljivo čuti objašnjenje kako se uopšte moglo doći do te licence, odnosno da li je objavljen neki poziv, konkurs ili nešto slično:

"Ja tebi serdare, ti mene vojvodo". Crna Gora je poznata da ima najviše doktora nauka, pa pretpostavljam da će imati najveći broj licenci. Ja sam potpuno ubijeđen da su to licence za lokalnu upotrebu. Sa tim licencama neka gospoda probaju, ako veći imaju ekstra licence, negdje da rade u praksi van Crne Gore. Narod najbolje zna kakvi su to stručnjaci i koliko i ko može da radi u nekim ozbiljnijim ustanovama."

Novica Stanić, funkcioner Srpske narodne stranke i specijalista opšte hirurgije, smatra da je jučerašnja dodjela licenci iz prakse, isključivo ljekarima koji se nalaze na funkcijama i rukovodećim mjestima, obična politička parada:

"Ako nešto ne radi i ne funkcioniše u Crnoj Gori, to su te komore, od Ljekarske do Veterinarske. Prema tome, pozivanje tih čelnika DPS-a i funkcionera u institucijama zdravstva da njima bude prvo uručeno je u funkciji stvaranja lažne slike kako to nešto radi i kako ima svoju funkciju. Mislim da je suština toga i da tome ne treba pridavati neki preveliki značaj."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG