Dostupni linkovi

Pakistan posle ubistva Benazir Buto


Protest pristalica Benazir Buto
Protest pristalica Benazir Buto

Na hiljade pristalica prisustvovalo je sahrani bivše pakistanske premijerke, Benazir Buto, u porodičnom mauzoleju na jugu zemlje. Jedan od komandanata Al Kaide u Avganistanu tvrdi da stoji iza njenog jučerašnjeg ubistva.

U sukobima njenih gnevnih pristalica i policije poginulo je 16 lica. I dok mnogi u Pakistanu i svetu žale zbog ubistva najumerenijeg političara u Pakistanu, istovremeno se postavlja pitanje u kojoj meri ovoj zemlji preti dalja destabilizacija s obzirom na jačanje islamskih ekstremista, s jedne strane, i mogućnosti ponovnog uvođenja vanrednog stanja, s druge.

Ubistvo Benazir Buto izazvalo je talas nasilja, pre svega u provinciji Sind u kojoj je rođena. Portparol ministra unutrašnjih poslova, Džaved Čima, rekao je da je razumljiv gnev ljudi.

"Preduzimamo sve neophodne mere da osiguramo red i zakon. Shvatamo da ljudi emotivno reaguju i protestuju na ulicama. Zbog toga smo naložili lokalnim vlastima da budu u pripravnosti ali da reagujući imaju razumevanja za osećanja ljudi", rekao je Čima.

Vršilac dužnosti pakistanskog premijera Mohamedmina Somro naložio je istragu. Istovremeno, jedan od lidera Al Kaide u Avganistanu Mustafa Abu al-Jazid izjavio je da je ova organizacija naredila ubistvo Benazir Buto. Susedna Indija čiji su odnosi sa Pakistanom više decenija opterećeni sukobima pre svega oko Kašmira, naložila je pogračnim snagama da povise nivo pripavnosti, pribojavaću se prelivanja nestabilnosti iz Pakistana.

Međunarodna zajednica je osudila ubistvo Benazir Buto, ocenjujući da je to veliki udar za demokratski proces, s obzirom da je ona smatrana najumerenijim političarom u ovoj zemlji koja je u procepu između pretnji ponovnog uvođenja vanrednog stanja i jačanja islamskih ekstremista.

Generalni sekretar UN, Ban ki Mun:

"Pozivam Vladu Pakistana da privede počinioce ovog zločina pravdi", kazao je Mun.

Američki ambasador u UN Zalmaj Kalizad:

"Njena smrt je veliki gubitak za demokratiju i vladavinu prava u Pakistanu", istakao je američki ambasador.

Ključna dilema je kako sprečiti dalju destabilizaciju Pakistana.

Prvi test biće parlamentarni izbori zakazani za 8. januara. U ovoj situaciji postavlja se pitanje da li će uopšte biti održani. Naime, Benazir Buto je bila neosporni lider ne samo njene Pakistanske narodne stranke, najjače partije u zemlji, već i opozicije u celini. Nakon njenog ubistva, velika je nepoznanica da li postoji ličnost koja bi mogla da je adekvatno zameni. Istovremeno, drugi bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, koji je bio još veći kritičar predsednika Perverza Mušarafa nego Buto, saopštio je da će bojkotovati izbore. Pakistanske vlasti još nisu donele odluku o eventualnom odlaganju izbora, koje su i raspisale na veliki pritisak domaće i međunarodne javnosti, pre svega SAD koje smatraju Mušarafa jednim od najvažnijih saveznika u borbi protiv terorizma.

Situacija u Pakistanu je veoma napeta nakon Mušarafove odluke u oktobru da uprkos velikim protivljenjima ostane još jedan mandat na čelu države. Zbog opiranja tom potezu, on je privremeno uveo vanredno stanje, a nakon žestokih protesta ukinio je vanredno stanje, povukao se sa mesta načelnika generalštaba pakistanske armije i raspisao parlamentarne izbore. Procenjivalo se da će iako ljuti političi rivali, Mušaraf i Buto nakon izbora postići sporazum o deobi vlasti kako bi se sprečilo jačanje islamskih ekstremista, koji su samo u ovoj godini izvršili oko 50 terorističkih napada na pripadnike vlade i vojske.

Nakon njenog ubistva i u narodu ne mnogo popularni Mušaraf našao se ni u malo zavidnoj situaciji. Eventualno ponovno uvođenje vanrednog stanja izazvalo bi još veće nezadovoljstvo. S druge strane, ni međunarodna zajednica, pre svega SAD, bez obzira što ga smatraju jednim od najvažnijih saveznika u borbi protiv terorizma, ne gledaju blagonaklono na suspendovanje demokratskih institucija. Kako piše Njujork tajms, oslanjanje Bele kuće na neodgovornog diktatora nije više održivo. Mušaraf je naime vešto koristio činjenicu da ga Zapad podržava pa mu čak i gleda kroz prste kršenje demokratskih pravila, zbog njegove uloge u borbi protiv terorizma.

U međuvremenu, zbog svrstavanja uz Zapad u borbi protiv terorizma i zlopupotreba vlasti, jača pozicija islamskih ekstremista. Kako piše Fajnenšel Tajms, Pakistanu preti čak i raspad imajući u vidu da se moćna plemenska područja na severo zapadu zemlje u blizini granice sa Avganistanom sve više talibanizuju pružajući utočište Al Kaidi, a gde centralna vlast nema nikakvog uticaja. S druge strane, ukoliko bi islamski ekstremisti došli na vlast u Islamabadu, situacija bi bila veoma sumorna s obzirom da je Pakistan jedina islamska zemlja koja poseduje nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG