Dostupni linkovi

Berze kao barometar političke situacije


berza
berza

Dvije brokerske berze u BiH zabilježile su rekordan promet vrijednosnim papirima. Ipak, zbog političke situacije strani investitori bili su oprezni sa svojim ulaganjima.

Godina na izmaku može se okarakterisati kao veoma burna na tržištu kapitala, sa rekordnim porastom prometa vrijednosnih papira u prvom dijelu godine na bh. berzama, ali i padom posljednjih mjeseci. Sarajevska berza zabilježila je najznačajne rezultate od kada postoji, ali politička previranja u zemlji i regionu bitno su zasjenila taj uspjeh jer su uticala na odluke investitora da uložu novac u trgovinu dionicama na bh. berzama. Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže:
«Ja bih rekao da su se oni više primirili, da je to više bilo neinvestiranje nego povlačenje sa tržišta. Znači, oni su čekali neke bitne datume koji su bili najavljeni sa stanovišta političke situacije, tipa donošenja odluke o statusu Kosova u okviru Srbije, donošenja odluke o pristupanju BiH Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji. Znači, kad te političke tenzije rastu, onda oni jednostavno kažu - ne u ovom trenutku.»
Primjer koji je naveo izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica ukazuje na to koliko pojedine političke odluke mogu uticati na tržite kapitala:
«Nakon parafiranja Sporazuma došlo je do iznenadnog porasta indeksa - a da se dan prije toga u fundamenatlnom poslovanju kompanije nije ništa promijenilo, znači nisu izašli novi kvartalni brojevi o poslovanju kompanija, tako da je to više taj efekat očekivanja.»
Slično objašnjenje za stanje na bosanskohercegovačkim berzama, pa i berzama u regionu ima i direktor Banjalučke berze Milan Božić:
«Zbivanja na svjetskim tržištima kapitala su sigurno razlog zašto je i kod nas smanjen priliv kapitala i po tom osnovu značajno umanjene same preformanse tržišta. Drugi razlog se može tražiti u političkoj situaciji. I RS i BiH i Srbija još uvijek nisu potpisale Sporazum o pridruživanju s EU, tako da je to bio dodatni faktor odbijanja za većinu investitora.»
Urednik web portala investitor.ba Eldar Dizdarević ističe da su berze u BiH tek u razvoju i da su zbog toga podložne uticaju velikih investitora, posebno iz inostranstva. Dizdarević međutim tvrdi da politička previranja u državi i nisu glavni krivci lošeg prometa dionicama:
«Mislim da politička kriza jeste uticala, ali ne u tolikoj mjeri koliko se to obično misli ovdje. Kriza na berzama u regiji, ne samo u BiH nego u regiji - i u Beogradu i u Zagrebu i u Ljubljani - je krenula sredinom godine kada su strani investitori zaradili dosta novca, izvukli svoj kapital i sačekali ponovni ciklus. Znači, ako poredite apsolutne iznose, malo je kriza uticala na globalna dešavanja na berzi.»
Bh. tržište kapitala malo je i nerazvijeno i zbog toga je podložno uticaju kako političkih zbivanja u ovom dijelu Evrope, tako i željama i odlukama stranih investitora.
XS
SM
MD
LG